PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 3 |

Tytuł artykułu

Porównawcza ocena rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Comparative evaluation of the development of the food industry in Poland on the background of other countries of the European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było przedstawienie pozycji polskiego przemysłu spożywczego na tle innych krajów UE. Przemysł spożywczy w Polsce rozwija się szybciej niż w krajach UE-15 i jest liderem wśród krajów UE-12. Polska jest szóstym producentem żywności w Unii Europejskiej, z 7,8-proc. udziałem w unijnej produkcji przemysłu spożywczego. W latach 2000-2010 wartość produkcji sektora spożywczego w Polsce wyrażona w cenach porównywalnych (skorygowanych wskaźnikiem siły nabywczej euro) wzrosła o 50%, podczas gdy w krajach UE-15 zwiększyła się tylko o 21%, a w UE-12 o 32%. Tempo rozwoju polskiego przemysłu spożywczego należy do najwyższych w UE, co wpływa na wzmocnienie naszej pozycji na Wspólnym Rynku Europejskim. Polski przemysł spożywczy najlepiej spośród krajów UE poradził sobie w warunkach kryzysowych (2008-2010). Jednym z głównych czynników rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce był bardzo szybko rosnący eksport produktów rolno-spożywczych po wstąpieniu do UE.
EN
The Polish food industry distinguishes itself compared to the other European Union states. Poland's share of the production value of the EU-27 food sector amounts to approx. 7.8%. In this respect, Poland is the 6"' biggestfood producer in the EU. Over the period 2000-2010, the production value of the food sector in Poland increased by 52%, whereas in the "old" EU states it was 25%, with the EU-12 reaching 32%. Employment in the food industry has been falling, but at the same time there has been an increase in labour productivity. The Polish food industry has become an important food producer on the European market, with Polish food processing plants being among the most modern in the European Union. One of the main factors contributing to the development of the food industry in Poland is the export offood products, which has been rapidly growing since EU accession.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

3

Opis fizyczny

s.361-366,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

  • Mroczek R. (red.). 2011: Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (2), seria Program Wieloletni 2011-2014, Raport nr 35, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Urban R. 2009: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej, Raport 6 (synteza), seria Program Wieloletni 2005-2009, Raport nr 145, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Urban R., Mroczek R. 2011: Postępy integracji europejskiej w sektorze żywnościowym, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2(327).
  • www.epp.eurostat.ec.europa.eu

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f174ccfc-7dd9-4e88-879a-4b8c0d100b20
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.