PL
Wywar melasowy buraczany jest to produkt odpadowy otrzymywany w gorzelniach podczas produkcji etanolu z melasy buraczanej. Ze względu na wysoką wartość ChZT oraz związków barwnych (melanoidyn, karmeli oraz produktów alkalicznego rozkładu inwertu) jest on wysoce niebezpieczny dla środowiska. Celem badań było określenie wpływu stężenia wywaru, dodatku ekstraktu drożdżowego, KH2PO4, (NH4)2SO4 oraz glukozy na stopień dekoloryzacji wywaru melasowego buraczanego przy udziale bakterii Lactobacillus casei 0848 z wykorzystaniem dwuwartościowego planu frakcyjnego. Hodowle bakterii prowadzono na wytrząsarce rotacyjnej przy 120 obrotach·min-1 w temp. 37°C przez 96 godzin, w kolbach stożkowych o poj. 250 cm3 zawierających 100 cm3 podłoża hodowlanego o składzie wynikającym z planu eksperymentu (wartości minimalne i maksymalne): stężenie wywaru (25 i 100%), ekstrakt drożdżowy (0,5 i 5 g· dm-3), KH2PO4 (0 i 2 g· dm-3), (NH4)2SO4 (0 i 2 g·dm-3) oraz glukoza (5 i 50 g· dm-3). Eksperymenty wykonano w dwóch powtórzeniach dla każdego z wariantów doświadczenia. Stopień dekoloryzacji wywaru oznaczano spektrofotometrycznie (475 nm). Odnotowano dobre dopasowanie przyjętego planu eksperymentu (R2 = 0,9891). Stwierdzono istotnie statystyczny wpływ (p ≤ 0,05) minimalnego i maksymalnego stężenia wywaru, glukozy i (NH4)2SO4 na proces dekoloryzacji. Najwyższy uzyskany stopień dekoloryzacji wywaru wynosił 24,78%.
EN
Vinasse, wastewater from distilleries, it’s quite danger for environment, because of the high value of COD and the colorants such as: melanoidins, caramels and the invert degradation products of alkaline hydrolysis. The aim of this study was to determine of the impact of the concentration of vinasse, addition of yeast extract, KH2PO4, (NH4)2SO4 and glucose on the decolorization of sugar beet vinasse with using of lactic acid bacteria strain Lactobacillus casei 0848. For this study was used the two-level factorial design of experiment (2k-p). Experiments were carried out in duplicate for 4 days in 250 cm3 Erlenmeyer flasks at 37°C and 120 rpm. Samples were collected every 12 h. Composition of the medium was formulated according to matrix of the experiment, and the minimum or maximum values of the concentration of vinasse, KH2PO4, (NH4)2SO4 and glucose were added. The medium was inoculated 1 cm3 inoculum. Effectiveness of decolorization was assayed spectrophotometrically (475 nm). It was obtained a good match of adopted design of the experiment (R2 = 0.9891). Statistically, the most significant for decolorization process was concentration of vinasse, glucose and (NH4)2SO4. The highest decolorization amounted to 24.78%.