PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie wybranych kwasów organicznych i ich mieszanin w żywieniu kurcząt rzeźnych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Utilization of selected organic acids and their mixtures in feeding of broiler chickens

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu dodatku średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), maślanu wapnia, kwasu benzoesowego i ich mieszanin, jako potencjalnych stymulatorów wzrostu w żywieniu kurcząt rzeźnych. Doświadczenie przeprowadzono na 12 grupach ptaków żywionych dietami zawierającymi dodatek kwasu benzoesowego – B (0,1%), maślanu wapnia – MW (1%), średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA): kapronowego – K1 (0,85%), kaprylowego – K2 (0,85%), kaprynowego – K3 (0,85%), ich mieszaniny w stosunku 1:1:1 – MCFA (0,85%) oraz mieszaniny kwasu kaprynowego i kaprylowego w formie triglicerydowej (0,3%) w stosunku 1,4:1 – MCT. Grupa kontrolna pozytywna (PC) zawierała dodatek kokcydiostatyku – salinomycyny, w ilości 70 mg/kg. W grupie kontrolnej negatywnej (NC) nie zastosowano żadnych dodatków. We wszystkich okresach odchowu nie stwierdzono poprawienia wskaźników odchowu w stosunku do PC i NC (P<0,05). W okresie od 1. do 14. dnia życia najgorszym przyrostem charakteryzowały się grupy BK2 i BMCFA, natomiast najwyższy współczynnik zużycia paszy na 1 kg m.c. występował w grupie BMW (P<0,05). W okresie od 15. do 35. dnia życia najgorszym przyrostem i zużyciem paszy na 1 kg przyrostu charakteryzowały się ptaki z grupy MWMCFA (P<0,05). W przypadku grup BMCFA, BMCT i BMW również stwierdzono wzrost współczynnika zużycia paszy (P<0,05). W całym okresie doświadczenia (do 35. dnia życia) pogorszenie przyrostów masy ciała ptaków stwierdzono w grupie BMCFA, natomiast negatywny wpływ dodatków na współczynniki zużycia paszy występował w przypadku grup BMW, BMCT, BMCFA oraz MWMCFA (P<0,05).
EN
The aim of this study was to determine the effect of medium chain fatty acids (MCFA), calcium butyrate, benzoic acid and their mixtures as potential growth promoters in feed for broiler chickens. The experiment was conducted on 12 groups of birds fed with the diets containing the addition of benzoic acid – B (0.1%), calcium butyrate – MW (1%), medium-fatty acids (MCFA): caproic – K1 (0.85%), caprylic – K2 (0.85%), capric – K3, and their mixtures (0.85%) in the ratio 1:1:1 – MCFA and the mixture of capric and caprylic acid in a form of triglycerides (0.3%) in the ratio 1.4:1 – MCT. The positive control (PC) included addition of a coccidiostatic – salinomycin in the quantity of 70 mg/kg. The negative control (NC) did not contain any additives. In all periods of rearing, no improvement in performance results were observed in relation to PC and NC (P<0.05). In the period from 0 to 14 days, groups BK2 and BMCFA were characterized by the worst body weight gains, while the highest feed conversion ratio (FCR) was recorded in group BMW (P<0.05). In the period from 15 to 35 days, the birds from group MWMCFA were characterized by the worst growth and the worst FCR (P<0.05). In the case of BMCFA, BMCT and BMW groups, FCR was high (P<0.05). During the entire period of the experiment (1-35 days), the deterioration in body weight gains of the birds was observed in group BMCFA, while the birds from BMW , BMCT, BMCFA and MWMCFA groups were characterized by negative effects of experimental additives (P<0.05) on feed conversion ratio.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

s.59-68,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wołyńska 33, 60-637 Poznań
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. AARESTRUP F.M., 2000 – Occurrence, selection and spread of resistance to antimicrobial agents used for growth promotion for food animals in Denmark. APMIS 108 (Suppl. 1), 1-48.
  • 2. BIGGS P., PARSONS1 C.M., 2008 – The Effects of Several Organic Acids on Growth Performance, Nutrient Digestibilities, and Cecal Microbial Populations in Young Chicks. Poultry Science 87, 2581-2589.
  • 3. BROK G.M., HENDRIKS J.G.L., VRIELINK M.G.M., VAN DER PEET-SCHWERING C.M.C., 1999 – Urinary pH, ammonia emission and performance of growing/finishing pigs after the addition of a mixture of organic acids, mainly benzoic acid, to the feed. Report P 5.7, Research Institute for Pig Husbandry, Rosmalen, pp. 1-36.
  • 4. CAVE N.A.G., 1982 – Effect of Dietary Short- and Medium-Chain Fatty Acids on Feed Intake by Chicks. Poultry Science 61, 6, 1147-1153.
  • 5. CORRIER D.E., HINTON Jr. A, ZIPRIN R.L., BEIER R.C., DE-LOACH J.R., 1990 – Effect of dietary lactose on cecal pH, bacteriostatic volatile fatty acids, and Salmonella typhimurium colonization of broiler chicks. Avian Dis. 34, 617-625.
  • 6. GRELA E.R., SEMENIUK V., 2006 – Konsekwencje wycofania antybiotykowych stymulatorów wzrostu z żywienia zwierząt. Medycyna Weterynaryjna 62 (5), 502-507.
  • 7. HERMANS D., MARTEL A., VAN DEUN K., VERLINDEN M., VAN IMMERSEEL F., GARMYN A., MESSENS W., HEYNDRICKS M., HAESEBROUCK F., PASMANS F., 2010 –Intestinal mucus protects Campylobacter jejuni in the ceca of colonized broiler chickens against the bactericidal effects of medium-chain fatty acids. Poultry Science 89, 1144-1155.
  • 8. JENSEN B.B., 1998 – The impact of feed additives on the microbial ecology of the gut in young pigs. Journal Animal Feed Sciences 7, 45-64.
  • 9. JOHNY K.A., BASKARAN A.S., CHARLES S.A., AMALARADJOU M.A., DARRE M.J., KHAN M.I., HOAGLAND T.A., SCHREIBER D.T., DONOGHUE A.M., DONOGHUE D.J., VENKITANARAYANAN K., 2009 – Prophylactic Supplementation of Caprylic Acid in Feed Reduces Salmonella Enteritidis Colonization in Commercial Broiler Chicks. Journal of Food Protection 72, 4, 722-727.
  • 10. JÓZEFIAK D., KACZMAREK S., BOCHENEK M., RUTKOWSKI A., 2007 – A note on effect of benzoic acid supplementation on the performance and microbiota population of broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences 16, 252-256.
  • 11. JÓZEFIAK D., KACZMAREK S., RUTKOWSKI A., 2008 – The effects benzoic acid supplementation on the performance of broiler chickens. Journal of Animal Physiology Animal Nutrition 94, 29-34.
  • 12. KLUGE H., BROZ J., EDER K., 2005 – Effect of benzoic acid on growth performance, nutrient digestibility, nitrogen balance, gastrointestinal microflora and parameters of microbial metabolism in piglets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 90, 316-324.
  • 13. LEESON S., NAMKUNG H., ANTONGIOVANNI M., LEE E.H., 2005 – Effect of Butyric Acid on the Performance and Carcass Yield of Broiler Chickens. Poultry Science 84, 1418-1422.
  • 14. MABAYO R., FURUSE M., MURAI A., OKUMURA J., 1994 – Interactions between medium- chain and long-chain triacylglycerols in lipid and energy metabolism in growing chicks. Lipids 29, 139-144.
  • 15. MABAYO R., FURUSE M., YANG S., OKUMURA J., 1992 – Medium-chain triacylglycerols enhance release of cholecystokinin in chicks. Journal of Nutrition 122, 1702-1705.
  • 16. RICKE S.C., 2003 – Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poultry Science 82, 632-699.
  • 17. SOLIS DE LOS SANTOS F., DONOGHUE A.M., VENKITANARAYANAN K., DIRAIN M.L., REYES-HERRERA I., BLORE P.J., DONOGHUE D.J., 2008 – Caprylic Acid Supplemented in Feed Reduces Enteric Campylobacter jejuni Colonization in Ten-Day-Old Broiler Chickens. Poultry Science 87, 800-804.
  • 18. Sun C.Q., O’Connor C.J., Turner S.J., Lewis G.D., Stanley R.A., Roberton A.M., 1998 – The effect of pH on the inhibition of bacterial growth by physiological concentrations of butyric acid: Implications for neonates fed on suckled milk. Chem Biol Interact 113, 117-131.
  • 19. SYMERSKY T., VU M., FROLICH M., BIEMOND I., MASCLEE A., 2002 – The effect of equicaloric medium-chain and long-chain triglycerides on pancreas secretion. Clinical Physiology and Functional Imaging 22, 307-311.
  • 20. TRAUL K.A., DRIEDGER A., INGLE D.L., NAKHASI D., 2000 – Review of the toxicologic properties of medium chain triglycerides. Food Chemical Toxicology 38, 79-98.
  • 21. TURNER K.A., APPLEGATE T.J., LILBURN M.S., 1999 – Effects of feeding high carbohydrate or fat diets. 2. Apparent digestibility and apparent metabolizable energy of the posthatch poult. Poultry Science 78, 11, 1581-1587.
  • 22. TSUJI H., KASAI M., TAKEUCHI H., NAKAMURA M., OKAZAKI M., KONDO K., 2001 – Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. Journal Nutrition 131 (11), 2853-2859.
  • 23. VAN IMMERSEEL F., BOYEN F., GANTOIS I., TIMBERMONT L., BOHEZ L., PASMANS F., HAESEBROUCK F., DUCATELLE R., 2005 – Supplementation of Coated Butyric Acid in the Feed Reduces Colonization and Shedding of Salmonella in Poultry. Poultry Science 84, 1851-1856.
  • 24. VIEGAS C.A., SA-CORREIA I., 1991 – Activation of plasma membrane ATPase of Saccharomyces cerevisiae by octanoic acid. Journal General Microbiology 137, 645-651.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-eee8dbee-6020-4489-99ac-f635dd872ad1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.