PL
Wejście Polski do Unii Europejskiej i przyjęcie nowych wymagań prawnych przyspieszyło w sektorze spożywczym działania na rzecz poprawy jakości zdrowotnej żywności. Dotyczy to przede wszystkim wdrażania systemów zapewnienia jakości i uświadamiania tej problematyki osobom zatrudnionym przy produkcji i obrocie żywnością. Działania te skutkują sukcesywną poprawą bezpieczeństwa żywności, mniejszym odsetkiem produktów kwestionowanych i malejącą liczbą zatruć pokarmowych. W artykule przedstawiono wybrane wskaźniki stanu higieniczno-sanitarnego sektora żywnościowego w ostatnim dziesięcioleciu, głównie na podstawie danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
EN
Polish accession to the European Union and adoption of new regulatory requirements increased number of actions taken to improve the food health quality. It concerns, first of all, implementation of quality assurance systems by food business operators, and making aware the persons employed in production sector about this problem. This action results in the gradual improvement of the food safety, smaller quantity of food not fulfilling the sanitary reguirements, and decreasing frequency of incidence of bacterial food poisonings. This paper presents the selected factors of the hygienic condition in the food sector in the last decade, mainly on the grounds of the data of Sanitary Inspection.