PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1975 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Biochemical characteristics of Propionibacterium shermanii nisin-resistant strains

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Biochemiczna charakterystyka nizynoopornych szczepów Propionibacterium shermianii

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Wyizolowano mutanty Propionibacterium shermanii oporne na 300 jednostek nizyny i podano ich podstawową charakterystykę biochemiczną. Dotyczyła ona głównie właściwości ważnych z punktu widzenia technologii zarówno w odniesieniu do zastosowania bakterii kwasu propionowego w produkcji serów, jak i biosyntezy witaminy B₁₂ (głównie do celów paszowych). Bakterie kwasu propionowego, oporne na działanie nizyny mogą intensyfikować biosyntezę witaminy B₁₂, mają jednak stosunkowo mały wpływ na wydajność kwasu propionowego. Szczepy oporne na działanie nizyny lepiej wykorzystują laktozę aniżeli bakterie oryginalne. Mutanty P. shermanii, wyhodowane na pożywce serwatkowej pozwalały otrzymać 18,0 mg kwasu propionowego z 1 ml pożywki; szczepy oryginalne charakteryzowały się wydajnością 12,0 mg. W obydwu przypadkach badanych mutantów oraz szczepu oryginalnego nie stwierdzono aktywności proteolitycznej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

p.131-136,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Bogucka J., Iwanowska J., Kąkol H.: Przem. chem., 1953 (9), 14.
  • 2. Harrison G. F., Lees K. A., Wood F.: Analyst., 1951, 76, 696.
  • 3. Holdworth E. S.: Nature 1953, 171, 148.
  • 4. Janicki J., Pędziwilk F.: Effect of aureomycin on the biosynthesis of group B₁₂ vitamins by Propionibacterium freudenreichii and Propionibacterium shermanii. International Symposium on B vitamins, p. 52. Poznań 1959.
  • 5. Janicki J., Pędziwilk F.: Acta bioch. pol., 1958, 5, 299.
  • 6. Janicki J., Pędziwilk F.: Acta microb. pol., 1966, 15, 343.
  • 7. Koki H., Tadashi K.: Vitamins (Japan) 1969, 39 (2), 104.
  • 8. Nomoto M., Narahashi Y.: J. Biochem. Tokyo 1959, 46, 653.
  • 9. Ottenstein D. M., Bartley D. A.: Analytical Chemistry 1971, 43, 552.
  • 10. Pawełkiewicz J.: Acta microb. pol., 1955, 2, 32.
  • 11. Pędziwilk F.: Pr. Komis. Nauk Rol. Leś. PTPN, 1962, 11, 141.
  • 12. Rinderknecht H., Silverman P., Geokas M. S., Haverbach B. J.: Clin. Chim. Ac., 1970, 28, 239.
  • 13. Rogosa M., Love Z. Z.: Appl. Microbiol., 1968, 16, 285.
  • 14. Skupin J., Pędziwilk F., Jaszewski B.: Bull. Acad. Pol. Sci. Biol., 1970, 18, 511.
  • 15. Tadashi K., Koki H.: Kogyo Kagaku Zasshi 1969, 72, 522.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-eeb8756f-7fa1-4e6b-a585-011624900ea3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.