PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 3 |

Tytuł artykułu

Recent progress in sensory methods

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Postępy w metodyce ocen sensorycznych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Ocena sensoryczna dysponuje obecnie szeroką gamą różnych metod pomiarowych. W zależności od zadania stawianego ocenie, spośród tych metod powinna być wybrana taka, która pozwala na wypełnienie danego zadania z maksymalną precyzją i jednocześnie minimalnym nakładem czasu i pracy. Biorąc powyższe kryterium za podstawę przedstawiono systematyczny przegląd aktualnie stosowanych metod, obejmujący ich charakterystykę, zakres stosowania oraz przydatność, a także możliwość ścisłej statystycznej interpretacji wyników. Kolejno omówiono: grupę metod laboratoryjnych ze szczególnym uwzględnieniem metod progowych i różnicowych, grupę metod służących do kontroli jakości cech sensorycznych produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem metod skalowania oraz grupę metod stosowanych do badań konsumenckich. Zastosowanie każdej z omawianych metod zilustrowano przykładami.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

3

Opis fizyczny

p.235-237

Twórcy

  • Institute of Food Nutrition, Warsaw, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-eeb14a62-63ae-426f-81fc-1552d3be788d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.