Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Tom - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Tytuł artykułu
53
Czasopismo
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych
Wydawca
-
Rocznik
1965
Identyfikatory
Zawartość wolumenu
53
artykuł:
Szybka polarografia metoda oznaczani podstawowych mikroelementów ziarna zbóż
(
Hasinski S.
)
artykuł:
Próba witaminizacji soku pitnego z jabłek
(
Charlampowicz Z.
,
Gajewski A.
)
artykuł:
Metoda biochemicznego oznaczania świeżości i stanu zepsucia produktów spożywczych. Indeks cholinowy
(
Monikowski K.
,
Lasota W.
)
artykuł:
Biochemiczne i biofizyczne aspekty liofilizacji żywności
(
Pazola Z.
)
artykuł:
Oksydymetryczne metody badania wartości energetycznej pokarmów i produktów żywnościowych
(
Bagdasarian G.
,
Wysokinska Z.
)
artykuł:
Określenie fizjologicznego działania miedzi przez pomiar poziomu kwasów nukleinowych. Cz. II Poziom kwasów nukleinowych w wątrobie szczura przy różnej zawartości miedzi w pożywieniu
(
Skorkowska-Zieleniewska J.
)
artykuł:
Porównanie aminokwasów składu biomasy paciorkowców wrażliwych i opornych na działanie nizyny
(
Lipinska E.
,
Tomaszewska J.
)
artykuł:
Przydatność metody respiracyjnej do oceny żywności
(
Chudy J.
)
artykuł:
Zawartość azotu i niektórych aminokwasów niezbędnych w ziarnie żyta polskiego ze zbiorów 1959 r.
(
Trzebska-Jeske I.
,
Morkowska-Gluzinska W.
)
artykuł:
Przemiany steroli w czasie rafinacji olejów roślinnych
(
Niewiadomski H.
,
Sawicki J.
)
artykuł:
Otrzymywanie preparatów enzymów proteolitycznych z hodowli Aspergillus oryzae
(
Janicki J.
,
Sobkowska E.
,
Niewiarowicz A.
,
Stawicki S.
,
Giebel H.
)
artykuł:
Badania nad śrutem rzepakowym. II Czynność wolotwórcza izotiocyjaniaków i L-5 winylo-tio-oksyazolidonu zawartych w śrutach rzepakowych
(
Rutkowski A.
,
Kozlowska H.
,
Chudy J.
)
artykuł:
Biochemiczne zmiany wodnej i tłuszczowej fazy masła w nawiązaniu do jego cech jakościowych
(
Kisza J.
,
Surazynski A.
)
artykuł:
Chemiczna ocena preparatu karotenu otrzymanego metodą fermentacji
(
Pazola Z.
,
Nelson G. E. N.
,
Ciegler A.
,
Hall A. A.
)
artykuł:
Zmiany zawartości witamin: pirydoksyny, kwasu nikotynowego i inozytu w procesie technologicznym konserw apertyzowanych i mrożonek z kukurydzy cukrowej
(
Charlampowicz Z.
,
Sobiech W.
)
artykuł:
Wartość biologiczna białka syntetyzowanego przez pleśń Oospora lactis
(
Dluzewski M.
)
artykuł:
Przydatność niektórych metod do oceny białka proszku mlecznego
(
Chudy J.
,
Chodkowska-Lossow B.
,
Kisza J.
)
artykuł:
Adaptacja przewodu pokarmowego szczurów do diet o różnym poziomie włókna surowego
(
Bartnik J.
,
Czarnowska E.
)
artykuł:
Szkody wyrządzane przez roztocze magazynowe i stosunek higienisty do środków spożywczych porażonych przez te szkodniki
(
Mlodecki H.
)
artykuł:
Biosynteza witamin i enzymów
(
Janicki J.
,
Sobkowska E.
)
artykuł:
Zastosowanie w przemyśle mleczarskim antybiotyku typu nizyny wytwarzanego przez paciorkowce mleczne
(
Lipinska E.
)
artykuł:
Konfiguracja poziomów substancji redukujących w owocu w kilku układach przestrzennych
(
Bogdanski K.
)
artykuł:
Synteza różnych form witaminy B6 przez pleśń Oospora lactis
(
Dluzewski M.
)
artykuł:
Przemiana azotu i fosforu w organizmie zwierzęcym w zależności od zawartości azotu i fosforu w diecie
(
Wierny A.
,
Okonski J.
)
artykuł:
Wpływ hydrolizy kwaśnej i enzymatycznej na wyniki oznaczeń tiaminy w konserwach rybnych
(
Wierzchowski J.
,
Ganowiak Z.
)
artykuł:
Wpływ aminokwasów zawierających w drobinie atomy siarki na przebieg autooksydacji olejów jadalnych
(
Kwapniewski Z.
,
Sliwiok J.
)
artykuł:
Wartość odżywcza tłuszczów i ich rola w powstawaniu niektórych chorób. Część III. Wpływ wysiłku fizycznego na zależność między rodzajem tłuszczu w diecie a zawartością niektórych składników we krwi szczura
(
Ziombski H.
)
artykuł:
Wartość żywieniowa i paszowa oleju i śrutu rzepakowego
(
Rutkowski A.
)
artykuł:
Kolorymetryczne oznaczanie palmitynianu askorbilowego
(
Buslawski J.
,
Pogorzelski K.
)
artykuł:
Skład kwasu rybonukleinowego w zarodkach zbóż
(
Sobkowska E.
)
artykuł:
Biochemiczne zmiany mleka krów chorych (Mastitis) i siary ze szczególnym uwzględnieniem związków azotowych
(
Kisza J.
,
Sobina A.
)
artykuł:
Trwałość kwasu 1-askorbinowego w roztworach wodnych
(
Grochmalicka J.
)
artykuł:
Wpływ rutyny na stabilność witaminy C
(
Charlampowicz Z.
,
Gajewski A.
)
artykuł:
Badania nad składnikami zapachowymi sera cheddar
(
Wojtowicz M.
)
artykuł:
Otrzymywanie odżywki aminokwasowej pozbawionej fenyloalaniny
(
Switek H.
,
Slowinski W.
,
Pordab Z.
,
Pazola Z.
)
artykuł:
Próby otrzymania frakcji białek wątroby tworzących in vivo kompleksy z witaminą A
(
Berger S.
,
Raczynski G.
)
artykuł:
Badania w dziedzinie olejów fuzlowych
(
Bachman B.
)
artykuł:
Wpływ wzrastającej ilości ziemniaków na wartość odżywczą i wykorzystanie diet
(
Szkilladziowa W.
,
Rakowska M.
)
artykuł:
Badania nad biochemicznymi funkcjami „aktywnej metioniny” i jej analogów
(
Skupin
)
artykuł:
Biochemia zbóż
(
Janicki J.
,
Sobkowska E.
)
artykuł:
Oznaczanie stopnia dyspersji woda/olej i olej/woda
(
Mroczkowski S.
)
artykuł:
Rola grup sulfhydrylowych w aktywności enzymatycznej pszenicy
(
Wierzbowski J.
)
artykuł:
Karotenoidy roślin pastewnych i liści drzew
(
Wierzchowski Z.
)
artykuł:
Wpływ czynników zewnętrznych na zawartość kwasu askorbinowego w tkankach roślinnych
(
Wysokinska Z.
)
artykuł:
Badanie białek glutenu przy pomocy elektroforezy na żelu i chromatografii mlekularno-sitowej
(
Kaminski E.
)
artykuł:
Otrzymywanie i zastosowanie w żywieniu kompleksów białkowo-witaminowych (ze szczególnym uwzględnieniem witaminy i prowitaminy A)
(
Berger S.
,
Pardo B.
)
artykuł:
Identyfikacja wolnych aminokwasów w owocach, warzywach i ich przetworach
(
Charlampowicz Z.
,
Gajewski A.
)
artykuł:
Porównawcze wyniki wielokrotnych badań białka całkowitego oraz frakcji białek surowicy krwi i cholesterolu w związku z żywieniem wybranej grupy ludzi zdrowych
(
Kubica J.
,
Rdzanek J.
,
Szczerbinski B.
,
Kuzma M.
)
artykuł:
Fitaza zbóż i jej rola w niektórych procesach produkcyjnych
(
Hiller
)
artykuł:
Produkcja lotnych kwasów organicznych (propionowego i octowego) przez bakterie propionowe w zależności od źródeł węgla w podłożu
(
Janicki J.
,
Pedziwilk F.
,
Pirek A.
)
artykuł:
Rozmieszczenie kwasu 1-askorbinowego w tkankach ziemniaka
(
Charlampowicz Z.
,
Sowinska H.
)
artykuł:
Wpływ kwasu siarkawego na reakcje utleniania kwasu 1-askorbinowego przez peroksydazę w obecności nadtlenku wodoru
(
Monikowski K.
,
Chmielnicka J.
)
artykuł:
Biochemiczne aspekty konserwowania żywności przy pomocy promieni jonizujących
(
Pijanowski E.
)
artykuł:
Próba oznaczenia ilości metionalu w serze cheddar
(
Wojtowicz M.
)
artykuł:
Wpływ promieniowania gamma na zawartość wolnych aminokwasów w mięsie
(
Niewiarowicz K.
,
Palmin W.
)
artykuł:
Ocena przydatności drożdży piwnych jako produktu odżywczego z punktu widzenia zawartości w nich witaminy B1 i B2
(
Maslowski K.
)
artykuł:
Próba oceny wartości margaryny i masła
(
Rutkowski A.
,
Chudy J.
,
Cichon R.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.