PL
Antraknoza (ang. anthracnose fruit rot – ripe rot) jest groźną chorobą borówki wysokiej wywoływaną przez grzyby z rodzaju Colletotrichum, głównie C. acutatum i C. gleosporioides. Objawy choroby występują na wszystkich nadziemnych organach rośliny, jednak najbardziej groźne są infekcje owoców. Szkodliwość choroby była szczególnie znacząca w sezonie 2011, charakteryzującym się ciepłą i wilgotną pogodą w okresie kwitnienia, tuż przed i w czasie zbiorów. Przeprowadzony w latach 2010–2011 monitoring wykazał duże zróżnicowanie w podatności odmian. Najbardziej podatną na antraknozę okazała się odmiana Bluetta (ponad 50% porażonych owoców), do średnio podatnych należały odmiany: Nelson, Herbert, Toro, Bluerey, Bluecrop, Patriot oraz Bluegold. Mniej podatne były: Chendler, Darrow, Elliott, natomiast na odmianach Brygida, Sierra, Berkeley i Bonifacy nie stwierdzano objawów choroby. Ochrona borówki przed antraknozą obejmuje zabiegi wykonywane co 7–10 dni, rozpoczynające się przed kwitnieniem i kontynuowane do zbiorów. Przeprowadzone badania wykazały wysoką skuteczność fungicydów Signum 33 WG i Switch 62,5 G oraz preparatu biologicznego Polyversum WP 100 g, który ograniczył porażenie owoców w 70–80%.
EN
Anthracnose (called anthracnose fruit rot – ripe rot) is a dangerous disease caused by fungi from the genus Colletotrichum, mainly C. acutatum and C. gleosporioides. Disease symptoms occur on all above ground plant parts, however fruit infection is the most serious. Harmfulness of the disease was particularly high in the season 2011 with hot and humid weather during the flowering, just before and during harvest promoting fruit rotting. The results of monitoring carried out in 2010–2011 showed a considerable difference in cultivar susceptibility. Cultivar Bluetta was the most susceptible to anthracnose, showing over 50% of infected fruits. Medium susceptibility showed the following cultivars: Nelson, Herbert, Toro, Bluerey, Bluecrop, Patriot and Bluegold. Cultivars: Chandler, Darrow, Elliott showed a low level of susceptibility to anthracnose. Other cultivars, Bridget, Sierra, Berkeley and Boniface, were not infected. The control of anthracnose requires several fungicide treatments carried out before flowering of plants to fruit harvest. The highest efficacy in the control of blueberry anthracnose gave cyprodinil + fludioxonil and piraclostrobin + boscalid and biological product Polyversum, which reduced disease severity in 70–80%, while potassium bicarbonate was ineffective.