PL
Suszenie w strumieniu powietrza (konwekcyjne) należy wciąż do najbardziej rozpowszechnionych metod odwadniania warzyw korzeniowych. W ostatnich latach uzyskano znaczny postęp w ulepszaniu konstrukcji suszarek, modyfikacji przepływu i parametrów powietrza suszącego i użyciu traconego ciepła, lecz surowiec i jego przygotowanie do suszenia nie było rozpatrywane w aspekcie oszczędzania energii podczas suszenia. W tej pracy badano możliwości oszczędzania energii podczas suszenia przez zastosowanie nowego kształtu krajanki. Porównano suszenie 10 mm kostki marchwi mającej nacięcia na każdej stronie z tradycyjną 10 mm kostką bez nacięć. Materiał suszono w doświadczalnej suszarce do zawartości wody 0.1 kg/kg s.m. Wyniki wykazały 40 do 50% skrócenie czasu suszenia dla kostek z nacięciami w porównaniu z kostkami bez nacięć. Skrócenie czasu suszenia było większe w temperaturze 353 i 363 K niż w 333, 343 i 373 K i bardziej wyraźnie w drugim okresie suszenia. W trakcie suszenia, nacięcia na kostkach, wskutek skurczu tkanki rozchylały się, znacznie zwiększając powierzchnię suszenia. W tej pracy doświadczenia wykonano wprawdzie na kostkach marchwi, lecz wydaje się, że podobne oszczędności energii wynikające ze skrócenia czasu suszenia, można by uzyskać podsuszenia dowolnych, regularnych kawałków warzyw korzeniowych mających nacięcia na powierzchni.