PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 49 | 4 |

Tytuł artykułu

Wpływ biologicznej ochrony lnu oleistego na ograniczenie występowania fuzariozy i jakość plonu

Warianty tytułu

EN
Effect of biological protection of flax on the decrease in occurrence of Fusarium wilt and yield quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

4

Opis fizyczny

s.1991-2002,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznań
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznań

Bibliografia

  • Andruszewska A., Byczyńska M., Langner K. 2000. Polish cultivars of flax resistant to Fusarium wilt and the role of microelements in flax protection. Natural Fibres 2001/2: 116–121.
  • Benhamou N. 1992. Ultrastructural and cytochemical aspects of chitosan on Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici. Physiol. Molec. Plant Patrol. 41: 33–52.
  • Benhamou N., Rey P., Cherif M., Hockenhull J., Trilly Y. 1997. Treatment with the mycoparasite Pythium oligandrum triggers induction of defense-related reactions in tomato roots when challenged with Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici. Phytopathology 87: 108–122.
  • Caccioni D.R.L., Guizzardi M., Biondi D.M., Renda A., Ruberto G. 1988. Relationship between volatile component of citrus fruit essential oils and antimicrobial action on Penicillium digitatum and Penicilium italicum. Int. J. Food Microbiol. 43: 73–79.
  • Cunnane S.C., Ganguli S., Menard C., Liede A.C., Hamadeh M.J., Chen Z.Y., Wolever T.M., Jenkins D.J. 1995. High alpha-linolenic acid flaxseed (Linum usitatisimum): some nutritional properties in humans. Br. J. Nutr. 69: 443–453.
  • Dev D.K., Sienkiewicz T., Quensel E., Hansen R. 1986. Isolation and partial characterization of flaxseed (Linum usitatisimum L.) proteins. Nahrung 30: 391–393.
  • Elandt R. 1964. Statystyka Matematyczna w Zastosowaniu do Doświadczalnictwa Rolniczego. PWN, Warszawa, 595 ss.
  • Esterio M.A., Augur J.G., Vazques E., Reyes M., Scheelje F., Verhoeff K. 1992. Efficacy of grapefruit extract BC-1000 for control of Botrytis cinerea on table grapes in Chile. Proc. 10th Int. Botrytis Symp., Heraclion, Crete, Grecce 10: 211–214.
  • Hockenhull J., Madsen A.M., Davanlou M. 1995. Fungal parasitic Pythium species: ecology, mode of action and potential utilization. SP Raport States Planteavlsforsog 4: 37–46.
  • Katz V.A., Thulke O.U., Conrath U. 1998. A benzothiodiazole primes parsley cells for augmented elicitation of defense responses. Plant Physiol. 117: 1333–1339.
  • Lipa J.J. 1998. Precyzyjna ochrona roślin – nowe technologie metod i zabiegów. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 38 (1): 23–29.
  • Madhusudhan K.T., Singh N. 1983. Studies on linseed proteins. J. Agric. Food Chem. 31: 959–963.
  • Omaha B.D., Berekoff B., Li-Clan E.C.Y., Mezza G., Kanaschuk E.O., Duguid S.D. 2007. Cadmium binding protein components of flaxseed: Influence of cultivar and location. Food Chem. 1: 318–325.
  • Orlikowski L.B., Skrzypczak Cz., Harnaś I. 2001. Biological activity of grapefruit extract in the control of forme speciales of Fusarium oxysporum. J. Plant Protection Res. 41 (4): 104–111.
  • Orlikowski L.B., Skrzypczak Cz., Wojdyła A., Jaworska-Marosz A. 2002. Wyciągi roślinne i mikroorganizmy w ochronie roślin przed chorobami. Ogólnopol. Konf. Nauk. „Perspektywy rozwoju ochrony roślin w Polsce w XXI wieku”. 25–26 czerwca 2002. Zesz. Nauk. AR Kraków 82: 19–32.
  • Pickard K., Ponchet M., Blein J.P., Rey P., Tirilly Y., Benhamou N. 2000. Oligandrin. A proteinaceous molecule produced by the mycoparasite Pythium oligandrum induces resistance to Phytophthora parasitica infection in tomato plants. Plant Physiol. 124 (1): 379–396.
  • Pięta D., Patkowska E., Pastucha A. 2004. Oddziaływanie biopreparatów na wzrost i rozwój niektórych grzybów chorobotwórczych dla roślin motylkowatych. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 3 (2): 171–177.
  • Pospieszny H. 1997. Niektóre aspekty stosowania chitozanu w ochronie roślin. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 37 (1): 306–312.
  • Pospieszny H., Struszczyk H. 1994. Chitozan – potencjalny biopreparat przeciwko patogenom roślin. Materiały 34. Sesji Nauk. Inst. Ochr. Roślin, cz. 1: 117–124.
  • Ruess W. 1997. Pobudzanie mechanizmów obronnych jako nowy sposób przeciwdziałania procesom chorobowym w roślinach. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 37 (1): 36–41.
  • Sanadi A., Mamodzadeh A., Grortapeh A.H. 2007. Cytogenetic studia in four species of flax (Linum spp.). J. Appl. Sci. 7 (19): 2832–2839.
  • Saniewska A. 2002. Aktywność antygrzybowa endogennych flawonoidów grejpfruta (Citrus paradisi). Mat. Symp. Nauk. „Fitopatologia Polska w Europie”. Warszawa, 17–19 września 2002, s. 62.
  • Tsigos I., Bouriotis V. 1995. Purification and characterization of chitin deacetylate from Colleotrichum lindemuthianum. J. Biol. Chem. 270 (44): 26286–26291.
  • Woedtke T., Scluter B., Pfleger P., Lindequist U., Julich U.D. 1999. Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and relation to preservative substances contained. Pharmacie 54 (6): 452–456.
  • Veselý D., Kocová D. 1993. Vliv Pythium oligandrum na zdravotní stav Koln pšnice ozimé. Ochrana Rostlin 29 (3): 193–202.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ec974b9f-ab50-45d8-8549-14154c080d94
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.