PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 1[2] |

Tytuł artykułu

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) - roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych

Warianty tytułu

EN
Peppermint - herb plant with multiple phytochemical properties

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było podsumowanie istniejących już informacji na temat mięty pieprzowej (Mentha piperita L.) jako rośliny zielarskiej o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Główne składniki chemiczne tej rośliny to olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, kwasy i związki mineralne. Wysuszona mięta i olejek miętowy wykorzystywane są jako biologicznie aktywne części roślin. Mięta pieprzowa ma długą i bogatą historię stosowania leczniczego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, wiatropędne, napotne, przeczyszczające, żołądkowe i uspakajające. Szerokie spektrum aktywności farmakologicznej czyni tę roślinę jedną z popularnych i najważniejszych roślin leczniczych. Na uwagę zasługuje także fakt, że mięta pieprzowa jest rośliną łatwą w uprawie i może być jednocześnie piękną ozdobą ogrodu oraz może się stać domową apteczką na różne dolegliwości. Jej praktyczne zastosowanie sprawia, że nawet w najmniejszym ogrodzie warto znaleźć miejsce na jej uprawę.
EN
The aim of this Peppermint (Mentha piperita L.) herb plant with multiple phytochemical properties. The main chemical constituents of this plant are as follow: essential oil, flavonoids, glycosides, acids, minerals. The dried flowers of Peppermint and essential oil are used as biological active parts. Plant has a long and rich history of medicinal use. Peppermint is considered to have analgesic, anti-inflammatory, antispasmodic, carminative, diaphoretic, laxative, stomachic, sedative and tonic activities. A wide spectrum of pharmacological activity of Peppermint recutita makes this plant on of the most important in the similar group of popular medicinal plants. Noteworthy is the fact that the peppermint plant is easy to grow and can also be a beautiful decoration of the garden and become the home medicine cabinet for various ailments. Its practical application that makes even the smallest garden should find a place for its cultivation.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.117-127,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Nauk Technicznych, Państwowa Szkoła Wyższa im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, ul.Sidorska 95/97, 21-500 Biała Podlaska
autor
  • Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Stanisława Konarskiego 2, 08-110 Siedlce
  • Katedra Nauk Technicznych, Państwowa Szkoła Wyższa im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, ul.Sidorska 95/97, 21-500 Biała Podlaska
autor
  • Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Stanisława Konarskiego 2, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • [1] Frohne D., Leksykon roślin leczniczych, Przewodnik naukowy, MedPharm Polska, 2010.
  • [2] Van Wyk B.E., Wink M., Rośliny lecznicze świata, MedPharm Polska, 2008.
  • [3] Kiełtyka-Dadasiewicz A., Chernetskyy M., Krochmal-Marczak B., Ludwiczuk A., Różnorodność botaniczna i użytkowa roślin z rodzaju Mentha oraz ich znaczenie w kosmetologii. Materiały II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej: Nowoczesne Technologie i Zabiegi w Kosmetologii, 2015, s. 120–121.
  • [4] Kiełtyka-Dadasiewicz A., Jabłońska-Trypuć A., Taraseviciene Z.A., Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2016, 1, s. 93–104.
  • [5] Wspaniała M., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.)., Ekonatura, 2004, 8, s.20.
  • [6] Kołodziej B., Wpływ terminu zakładania plantacji i odmładzającego przeorywania oraz stosowania Asahi SL w uprawie mięty pieprzowej, Annales, sectio E, 2008, Vol. LXIII, 4, s. 10–16.
  • [7] Kijańska I., Mijkowska H., Zielnik Polski, Wyd. Interpress, Warszawa 1988.
  • [8] Kiełtyka-Dadasiewicz A., Dadasiewicz M., Mięty smakowo-zapachowe w Ogrodzie Roślin i Surowców Kosmetycznych CIBiN, 2015, http://centrumibin.pl/files/Mity_smakowo-zapachowe.pdf (stan na marzec 2015)
  • [9] Krochmal-Marczak B., Różański H., Betlej I., Paradowska K., Anglart –Różańska J., Nie tylko odświeżający aromat – właściwości lecznicze i zdrowotne melisy lekarskiej (Melissa officinalis) oraz mięty pieprzowej (Mentha piperita). Materiały II Zielarskiej Konferencji Kobiet, Koryciny, 7–9 czerwca, 2013, Wyd. Warszawki Uniwersytet Medyczny, s. 43–48.
  • [10] Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań, 2008.
  • [11] Posch H., Co to jest medycyna Hildegardy, Tom 1., Wyd. Czuwajmy, Gdańsk-Oliwa, 2001, s. 6–38.
  • [12] Lutomski J., Znaczenie ziół w terapii i dietetyce, Herba Polonica, 2002, 4(48), s. 300-310.
  • [13] Newerli-Guz J., Kobylańska A., Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94 (4), s. 862 – 865.
  • [14] Lis A., Olejki miętowe, Aromoterapia, 2012, 2(68), t. 18, s. 1–15.
  • [15] Kusiak A., Kędzia A., Molenda-Ciszewska B., Kędzia A., Maciejewska K., Włodarkiewicz A., Kwapisz E., Działanie olejku z mięty pieprzowej na bakterie beztlenowe, Dental and Medical Problems, 2010, 47 (3), s. 334–338.
  • [16] Klaudel L., Mięta pieprzowa, Panacea, 2006, 2, s. 8–10.
  • [17] Koniuszy E., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.), Aura, Zioła a Zdrowie, 2000, 37, s. 3.
  • [18] Kędzia A., Działanie olejku z mięty pieprzowej (Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe, Postępy Fitoterapii, 2007, 4, s. 182–186.
  • [19] Kołodziej B., (red.), Kołodziej B., Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów, Wyd. PWRiL, Poznań 2010, s. 480.
  • [20] Jasińska Z., Koteckia A., Szczegółowa uprawa roślin, Tom II. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2003, s. 691.
  • [21] Hołubowicz-Kliza G., Alternatywna uprawa ziół na ziele i liście, Wyd. IUNG, Puławy, 2007, s. 79.
  • [22] Kizil S., Hasimi N., Tolan V., Kilinc E., Mineral content, essential oil components and biological activity of two mentha species (M. piperita L., M. spicata L.), Turkish Journal of Field Crops, 2010, 2, s. 148153.
  • [23] Grajek W., Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty technologiczne, molekularne i analityczne, Warszawa 2007.
  • [24] Jeyakumar E., Lawrence R., Pal T., Comparative evaluation in the efficacy of peppermint (Mentha piperita) oil with standards antibiotics against selected bacterial pathogens, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 2011, s. 253–257.
  • [25] Derwich E., Benziane Z., Taouil R., Senhaji O., Touzani M., Aromatic plants in Morocco: GC/MS analysis of essential oils of leaves of Mentha piperita, Advances in Environmental Biology, 2010, 4, s. 80–85.
  • [26] Iscan G., Kirimer R., Kurckuoglu M., Hunsu Can Baser K., Demirci F.: Screening of Mentha piperita essential oils, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, 50, s. 3943–3946.
  • [27] Eteghad S.S., Mirzaei M., Pour S.F., Kahnamui S., Inhibitory Effects of endemic Thymus vulgaris and Mentha piperita essential oils on Escherichia coli O157:H7, Research Journal of Biological Sciences, 2009, 4 (3), s. 340–344.
  • [28] Lamer-Zarewska E., Kowal-Gerczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne., PZWL Warszawa 2012, s. 500.
  • [29] Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Agencja Wydawnicza „Comes” Warszawa 1994.
  • [30] Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św Hildegardy z Bingen. Cz. II, Postępy Fitoterapii, 2014, 2, s. 123–126.
  • [31] Czerwińska D., Zastosowanie mięty przy produkcji wyrobów cukierniczych, Cukiernictwo, 2013, 3, s. 37.
  • [32] Jakowienko P., Wójcik-Stopczyńska B., Influence of essential oils from different varieties of peppermint (Mentha x piperita L.) on growth of some filamentous fungi, Herba polonica, 2010, 56 (4), s. 60–70.
  • [33] Karwowska K., Przybył J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziół, Wyd. SGGW, 2005, s. 124.
  • [34] Frąszczak B., Do ziołowego ogrodu, Działkowiec, 2012, 5, s. 34–35.
  • [35] Fiedoruk A., Mięta pieprzowa (Mentha piperita), Wiadomości Rolnicze, Wojewódzki Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, 2000, 9, s. 25.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ebad3157-e48f-4825-ab41-6a7342d8fc1f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.