PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 06 |

Tytuł artykułu

Challenge test - przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych. Listeria monocytogenes w żywności

Warianty tytułu

EN
Challenge test - predicting and eliminating potential microbiological risk. Listeria monocytogenes in food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Producenci żywności ponoszą prawną odpowiedzialność za bezpieczeństwo swoich produktów, w tym za bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Na producentach spoczywa również obowiązek określania i walidacji trwałości przechowawczej, będący nierozłączną składową systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Challenge tests (badania/testy obciążeniowe) są pomocnym narzędziem w analizie ryzyka. Polegają one na ocenie możliwości wzrostu lub przeżywania mikroorganizmów wprowadzonych do produktu w warunkach laboratoryjnych. Mikroorganizmy mogą bowiem stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumenta podczas przechowywania w różnych, dających się racjonalnie przewidzieć, warunkach. W artykule przedstawiono wskazówki dotyczące przeprowadzania challenge tests zgodnie z wytycznymi Laboratorium Referencyjnego Unii Europejskiej ds. Listeria monocytogenes.
EN
Food producers are legally responsible for the safety of their products, including also microbiological safety. Producers are also required to define and validate shelf life, which is an integral part of the food safety management system. Challenge tests are a helpful tool in risk analysis.They are based on the assessment of growth or survival abilities of microorganisms added into the product - in the laboratory conditions - which during the storage under various reasonably predictable conditions may cause a risk to the consumer safety. The article provides guidelines on the application of challenge tests in accordance with the European Union Reference Laboratory for Listeria monocytogenes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

06

Opis fizyczny

s.16-18,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Instytut Nauk Technicznych, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu, Przemyśl
  • Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Aureli P., G.C. Fiorucci, D. Caroli, G. Marchiaro, O. Novare, L. Leone. 2000."An outbreak of febrile gastroenteritis associated with corn contaminated by Listeria monocytogenes". New England Journal of Medicine 342:1236-1241.
  • [2] EURL Lm. 2014. Technical Guidance Document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods Version 3-6 June 2014.
  • [3] Janakiraman V. 2008. "Listeriosis in pregnancy: Diagnosis, Treatment and Prevention". Reviews in Obstetrics & Gynecology 1:179-185.
  • [4] Kramarenko T., M.Roasto, M. Kuningas, P. Pöltsama & T. Elias. 2013. "Listeria monocytogenes prevalence and serotype diversity in various foods". Food Control 30 (1) : 24-29.
  • [5] McLauchlin J., R.T. Mitchell, W.J. Smerdon, K. Jewell. 2004. "Listeria monocytogenes and listeriosis: a review of hazard characterization for use in microbiological risk assessment of foods”. International Journal of Food Microbiology 92:15-33.
  • [6] Robbins J.R., A.I. Barth, H. Marquis, E.L. de Hostos, W.J. Nelson, J.A. Theriot 1999. "Listeria monocytogenes exploits normal host cell processes to spread from cell to cell". Journal of cell Biology 146:1333-1350.
  • [7] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. UE.L.2005.338.1z 2005.12.22 z późn. zm.).
  • [8] Swaminathan B., P. Gerner-Smidt. 2007. "The epidemiology of human listeriosis". Microbes Infection 9:1236-1243.
  • [9] Wing E.J., S.H. Gregory 2002. "Listeria monocytogenes: Clinical and Experimental Update". Journal of Infection Diseases. 185:18-24.
  • [10] Zadernowska A., W. Chajęcka-Wierzchowska, L. Kłębukowska, U. Zarzecka, Ł. Łaniewska-Trokenheim. 2017. "Kultury ochronne i ich zastosowanie w ograniczeniu rozwoju pałeczek Listeria monocytogenes w surowcach i produktach mięsnych". Kosmos 66 (1): 59-65.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-eac4d0bc-eeb0-4c76-9e5f-ff6b174fdace
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.