PL
Celem badań przedstawionych w artykule było określenie wpływu wybranych substancji -wiążących na granulację bezciśnienio¬wą trzech rodzajów błonnika spożywczego: jabłkowego, owsianego, kakaowego. Proces granulacji prowadzono przy -wykorzy¬staniu granulatom talerzowego. Jako lepiszcza użyto -wody destylowanej oraz -wodny roztwór sacharozy o stężeniu 20%. Badano rozkład -wielkości cząstek oraz -współczynnik kształtu uzyskanego granulatu przy -wykorzystaniu metod komputerowej analizy ob¬razu. Stwierdzono, że proces realizowany z użyciem roztworu sacharozy poprawia efekty granulacji pozwalając uzyskać produkt o średnicy cząstek większej o 8- 29% w porównaniu do granulatu z wodą destylowaną. Granulat błonnika uzyskany przy granulacji z zastosowaniem jako lepiszcza roztworu sacharozy charakteryzował się również największym udziałem frakcji cząstek o wymiarze ponad 3mm-frakcja ta stanowiła ponad 49% analizowanej populacji. Granulat błonnika kakaowego uzyskany podczas granulacji z roztworem sacharozy charakteryzował się udziałem frakcji cząstek o wymiarze powyżej 3 mm, o ponad 23% -większym -w po¬równaniu do granulatu granulowanego wodą destylowaną. Produkt uzyskany przy granulacji z wykorzystaniem jako lepisz¬cza wody; miał -większość cząstek o kształcie kulistym - udział frakcji o wartości -współczynnika kształtu powyżej 0,8 -wynosiła 62-76%, zaś przy granulacji roztworem sacharozy od 19 do 66%.
EN
The aim of this study was to determine the effect of dif-ferent binders for granulation of three types of dietary fi-bers: apple, oatmeal, cocoa. The granulation was carried out using a disc granulator. The binder consisted of: distilled water, an aqueous solution of polysaccharides (sucrose) at a concentration of 20%. Granulation with polysacchari¬de solution is improving the granulation obtained a product with a larger particle diameter of8- 29% depending on the type of fiber. The granules obtained by granulation of oat fi¬ber -with a binder solution of polysaccharides were charac¬terized by the largest fraction of particles of size more than 3mm - fraction accounted for more than 49% of the analyzed population. Cocoa fiber pellets obtained during the granu¬lation solution of polysaccharides were characterized by the fraction of particles of size greater than 3 mm over 23% hi¬gher compared to the granules granulated -with distilled wa¬ter. The product of the granulation water was most spheri¬cal particles - fraction of a shape factor values above 0.8 was 62-76%, and the granulation solution of sucrose from 19 to 66%.