PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ lepiszcza na charakterystykę granulometryczną błonnika spożywczego granulowanego bezciśnieniowo

Warianty tytułu

EN
Influence of the binder on the granulometric characteristics of dietary fiber granular pressureless

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań przedstawionych w artykule było określenie wpływu wybranych substancji -wiążących na granulację bezciśnienio¬wą trzech rodzajów błonnika spożywczego: jabłkowego, owsianego, kakaowego. Proces granulacji prowadzono przy -wykorzy¬staniu granulatom talerzowego. Jako lepiszcza użyto -wody destylowanej oraz -wodny roztwór sacharozy o stężeniu 20%. Badano rozkład -wielkości cząstek oraz -współczynnik kształtu uzyskanego granulatu przy -wykorzystaniu metod komputerowej analizy ob¬razu. Stwierdzono, że proces realizowany z użyciem roztworu sacharozy poprawia efekty granulacji pozwalając uzyskać produkt o średnicy cząstek większej o 8- 29% w porównaniu do granulatu z wodą destylowaną. Granulat błonnika uzyskany przy granulacji z zastosowaniem jako lepiszcza roztworu sacharozy charakteryzował się również największym udziałem frakcji cząstek o wymiarze ponad 3mm-frakcja ta stanowiła ponad 49% analizowanej populacji. Granulat błonnika kakaowego uzyskany podczas granulacji z roztworem sacharozy charakteryzował się udziałem frakcji cząstek o wymiarze powyżej 3 mm, o ponad 23% -większym -w po¬równaniu do granulatu granulowanego wodą destylowaną. Produkt uzyskany przy granulacji z wykorzystaniem jako lepisz¬cza wody; miał -większość cząstek o kształcie kulistym - udział frakcji o wartości -współczynnika kształtu powyżej 0,8 -wynosiła 62-76%, zaś przy granulacji roztworem sacharozy od 19 do 66%.
EN
The aim of this study was to determine the effect of dif-ferent binders for granulation of three types of dietary fi-bers: apple, oatmeal, cocoa. The granulation was carried out using a disc granulator. The binder consisted of: distilled water, an aqueous solution of polysaccharides (sucrose) at a concentration of 20%. Granulation with polysacchari¬de solution is improving the granulation obtained a product with a larger particle diameter of8- 29% depending on the type of fiber. The granules obtained by granulation of oat fi¬ber -with a binder solution of polysaccharides were charac¬terized by the largest fraction of particles of size more than 3mm - fraction accounted for more than 49% of the analyzed population. Cocoa fiber pellets obtained during the granu¬lation solution of polysaccharides were characterized by the fraction of particles of size greater than 3 mm over 23% hi¬gher compared to the granules granulated -with distilled wa¬ter. The product of the granulation water was most spheri¬cal particles - fraction of a shape factor values above 0.8 was 62-76%, and the granulation solution of sucrose from 19 to 66%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

23

Numer

1

Opis fizyczny

s.12-18,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Wydział Mechaniczny, Politechnika Białostocka, Białystok
  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Wydział Mechaniczny, Politechnika Białostocka, Białystok
autor
  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Wydział Mechaniczny, Politechnika Białostocka, Białystok

Bibliografia

  • [1] ANDLAUER W., FUERST P. 1999. Does cereal re-duce the risk of cancer? Cereal Food World, 44 (2): 76-78.
  • [2] BAKIER S., MIASTKOWSKI K 2011. Badania zależności pomiędzy wybranymi 'własnościami użytkowy¬mi a składem granulometrycznym glukozy krystalicznej. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, z 567, 11-20.
  • [3] BAKIER S., MIASTKOWSKI K 2010. Analiza składu granulometrycznego glukozy krystalicznej. Po-stępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1, 36-40.
  • [4] CEGLIŃSKA A., CACAK-PIETRZAK G., DOJ- CZEW D., HABER T., SZULIM M. 2007. Wpływ dodatku różnych form błonnika na jakość wybranych wyrobów ciastkarskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (51), 80-90.
  • [5] DEMBIŃSKI Ł., BANASZKIEWICZ A., RADZI-KOWSKI A. 2010. Dieta bogatoresztkowa - definicja, korzyści i normy w pediatrii. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 12, 139-145,2.
  • [6] DOMIAN E., JANOWICZ M., KOWALSKA H., LENART A. 2005. Sypkość białkowo-węglowodano- wych mieszanin proszków spożywczych aglomerowa-nych w złożu fluidalnym. Inżynieria Rolnicza. Nr 11 (71), 59-67.
  • [7] ECKHOFF R. K 2002. Dust Explosions in the Pro¬cess Industries. Butterworth-Heinemann, Oxford.
  • [8] GROCHOWICZ J., SOBCZAK P., ZAWIŚLAK K, PANASIEWICZ M. 2003. Analiza współczynnika lepkości dynamicznej wybranych substancji wiążących. Inżynieria Rolnicza 8(50). 141-147.
  • [9] HEJFT R, LESZCZUK T. 2011. Dobór parame¬trów procesu bezciśnieniowej aglomeracji (otoczkowa- nia nasion). Część I: Stanowisko badawcze. Inżynieria Aparatury Chemicznej, 50, 1, 15-16.
  • [10] KOLANOWSKI W. 1998. Zastosowanie błonnika po¬karmowego w produkcji żywności. Żywność. Żywienie. Zdrowie, 4, 412.
  • [11] KORPAL W., WEINER W., ANTONIAK M. 1998. Granulaty pyłowo-cementowe w budowie dróg. Semi-narium Naukowo-Szkoleniowe „Popioły a środowi¬sko. Przegląd dotychczasowych prac naukowo-badaw-czych - wyniki gospodarczego wykorzystania popio-łów", Pradocin k/Bydgoszczy 8-10/12.
  • [12] KOWALSKA J., LENART A., 2002 b. Wpływ aglo-meracji i powlekania na kinetykę sorpcji pary wodnej przez napój kakaowy w proszku. Inżynieria Rolnicza 4, 37, 72-79. 
  • [13] KOWALSKA J., LENART A. 2003. Wpływ aglome-racji na -właściwości ogólne wieloskładnikowej żywno¬ści wproszku. Technologia Alimentaria 2(2), 27-36.
  • [14] KRAWCZYK W. 1992. Nowe produkty o zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego. Przegląd Gastro-nomiczny, 4, 4-5.
  • [15] LESZCZUK T., MIASTKOWSKI K 2012. Metody określania parametrów geometrycznych sypkich nawo¬zów rolniczych i ogrodniczych. Postępy Nauki i Techni¬ki nr 12, 139-148.
  • [16] PIETSCH W. 2002. Agglomeration Processes. Pheno-mena, Technologies, Equipment. Wiley-VCH. Verlag Gmbh Weinheim Germany.
  • [17] PIJANOWSKI E. 1996. Ogólna technologia żywno¬ści. WNT, Warszawa.
  • [18] RUMPF H. 1962. The Strenght of Granules and Ag-glomerates (W.A.K. Knepper ed.), Agglomeration, In-terscience, New York, 379^414.
  • [19] ZAWIŚLAK K, SOBCZAK P. 2007. Zmiany wy-branych właściwości fizycznych granulatu uzyskanego z dodatkiem różnych substancji wiążących. Inżynieria Rolnicza 5, 437-444.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ea44b797-1c67-4c68-bbe2-0965f4a5a986
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.