PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 70 | 3 |

Tytuł artykułu

Wpływ zmian objętości hodowli inokulacyjnej Streptoverticillium mobaraense na aktywność transglutaminazy pochodzenia mikrobiologicznego

Warianty tytułu

EN
Influence of volume changes of Streptoverticillium mobaraense starter inoculum on microbial transglutaminase activity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Transglutaminaza jest enzymem charakteryzującym się właściwościami biochemicznymi pozwalającymi na jego szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie. Dotychczasowe metody pozyskiwania transglutaminazy z wątroby kawii domowych skutkowały wysoką ceną rynkową preparatów zawierających transglutaminazę pochodzenia zwierzęcego. Tańszą i humanitarną alternatywą dla tej metody pozyskiwania enzymu jest jego mikrobiologiczna produkcja w bioreaktorach z wykorzystaniem szczepu Streptoverticillium mobaraense KKP 2013. Jednym z istotnych etapów produkcji transglutaminazy pochodzenia mikrobiologicznego jest etap namnażania szczepu Streptoverticillium mobaraense w hodowli inokulacyjnej. W przedstawionych wynikach opisano wpływ zmian objętości hodowli inokulacyjnej oraz czasu jej trwania na aktywność transglutaminazy w uzyskiwanym preparacie. Jednocześnie zwrócono uwagę na związane z tym zmiany wartości pH w pożywce inokulacyjnej O3. Ustalono optymalne parametry objętości i czasu trwania hodowli inokulacyjnej, które pozwoliły na uzyskanie preparatu enzymatycznego o jak najwyższej aktywności.
EN
Transglutaminase enzyme is characterized by biochemical properties allowing it to be widely used in food industry, cosmetics and medicine. Existing methods of obtaining liver transglutaminase from guinea pigs resulted in high market price of preparations containing transglutaminase of animal orgin. Cheaper and more humane alternative to this method of obtaining the enzyme is its microbial production in bioreactors using the strain Streptoverticillium mobaraense. One of the important stages of the production of microbial transglutaminase is the amplification of Streptoverticillium mobaraense in the inoculation culture. Presented results describe the impact of changes in volume of inoculated culture and the time of transglutaminase activity in the obtained preparation. At the same time changes in the pH value in the inoculation medium O3 were observed. Optimal volume and the duration of the inoculum culture were found, which allowed to obtain a preparation of the enzyme with the highest activity.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

3

Opis fizyczny

s.17-25,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ando H., Adachi M., Umeda K., Matsuura A., Nonaka M., Uchio R i in. (1989). Purification and characterization of a novel transglutaminase derived from microorganism. Agric. Biol. Chem., 53, 2613-2617.
  • 2. Aschlimann D., Paulsson M. (1994). Transglutaminases: protein cross-linking enzymes in tissues and bloody fluids. Thromb. Haemost., 71, 402-415.
  • 3. Folk J. E., Cole P. W. (1966). Mechanism of action of Guinea Pig Liver Transglutaminase Purification and Properties of the Enzyme: Identification of a Functional Cysteine Essential For Activity. J. Biol. Chem., 241, 5518-5525.
  • 4. Griffin M., Casadio R., Bergamini C. M. (2002). Transglutaminases: nature's biological glues. Biochem. J., 368 (2), 377-396.
  • 5. Guoliang Y., Guocheng D., Yin L., Kian C., Jianjiang Z. (2005). Enhancement of microbial transglutaminase production by Streptoverticillium mobaraense: application of a two stage agitation speed control strategy. Process Biochem., 40, 963-968.
  • 6. Kanaji T., Ozaki H., Takao T., Kawajri H., Ide H., Motoki M. i in. (1993). Primary structure of microbial transglutaminase from Streptoverticillium sp. Strain s-8112. J. Biol. Chem., 268, 11565-11572.
  • 7. Kieliszek M., Misiewicz A. (2014) Microbial transglutaminase and its application in food industry. A review. Folia Microbiol. (Praha), 59 (3), 241-250.
  • 8. Meiying Z., Guocheng D., Jian Ch. (2002). pH control strategy of batch microbial transglutaminase production with Streptoverticillium mobaraense. Enzyme Microbial. Technol., 31, 477-487.
  • 9. Pasternak R., Dorsch S., Otterbach J. T., Robenek I.R., Wolf S. (1998). Bacterial pro-transglutaminase from Streptoverticillium mobaraense. Purification, characterisation and sequence of the zymogen. Eur. J. Biochem., 257, 570-576.
  • 10. PN-EN ISO 4833-1: 2013-12 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów – Część 1: Oznaczanie liczby metodą posiewu zalewowego w temperaturze 30 stopni C.
  • 11. Zhu Y., Rinzema A., Tramper J., Bol J. (1995) Microbial Transglutaminase: a review on its production and application in food processing. Appl. Microbiol. Biotechnol., 44, 277-282.
  • 12. Zhou L. D., Chen J., Du G. C. (2000). Functional properties of microbial transglutaminase and it’s application method in food processing. China Food Addit., 1, 54-59.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ea0e69fb-005a-4473-88b0-ca9a95e5d7b6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.