PL
Transglutaminaza jest enzymem charakteryzującym się właściwościami biochemicznymi pozwalającymi na jego szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie. Dotychczasowe metody pozyskiwania transglutaminazy z wątroby kawii domowych skutkowały wysoką ceną rynkową preparatów zawierających transglutaminazę pochodzenia zwierzęcego. Tańszą i humanitarną alternatywą dla tej metody pozyskiwania enzymu jest jego mikrobiologiczna produkcja w bioreaktorach z wykorzystaniem szczepu Streptoverticillium mobaraense KKP 2013. Jednym z istotnych etapów produkcji transglutaminazy pochodzenia mikrobiologicznego jest etap namnażania szczepu Streptoverticillium mobaraense w hodowli inokulacyjnej. W przedstawionych wynikach opisano wpływ zmian objętości hodowli inokulacyjnej oraz czasu jej trwania na aktywność transglutaminazy w uzyskiwanym preparacie. Jednocześnie zwrócono uwagę na związane z tym zmiany wartości pH w pożywce inokulacyjnej O3. Ustalono optymalne parametry objętości i czasu trwania hodowli inokulacyjnej, które pozwoliły na uzyskanie preparatu enzymatycznego o jak najwyższej aktywności.
EN
Transglutaminase enzyme is characterized by biochemical properties allowing it to be widely used in food industry, cosmetics and medicine. Existing methods of obtaining liver transglutaminase from guinea pigs resulted in high market price of preparations containing transglutaminase of animal orgin. Cheaper and more humane alternative to this method of obtaining the enzyme is its microbial production in bioreactors using the strain Streptoverticillium mobaraense. One of the important stages of the production of microbial transglutaminase is the amplification of Streptoverticillium mobaraense in the inoculation culture. Presented results describe the impact of changes in volume of inoculated culture and the time of transglutaminase activity in the obtained preparation. At the same time changes in the pH value in the inoculation medium O3 were observed. Optimal volume and the duration of the inoculum culture were found, which allowed to obtain a preparation of the enzyme with the highest activity.