PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 62 | 01 |

Tytuł artykułu

Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym

Warianty tytułu

EN
Edible flowers - pro-health properties and potential directions for their using in the food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W niniejszej pracy podjęto próbę przedstawienia kwiatów jadalnych jako surowców o interesującym składzie chemicznym, atrakcyjnych walorach sensorycznych, a także skutecznych w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych. Wskazano również potencjalne kierunki wykorzystania wymienionych roślin w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Finalnie wykazano, że kwiaty jadalne mogą być naturalnym źródłem związków polifenolowych i karotenoidów aplikowanym w żywności funkcjonalnej oraz mogą wzbogacić rynek surowców roślinnych w produkty posiadające prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Niezbędna jest więc dalsza popularyzacja oraz kontynuowanie badań na temat kwiatów jadalnych w celu odkrywania i wskazywania nowych kierunków ich wykorzystania.
EN
In this paper were presented edible flowers as interesting raw materials with attractive chemical profile, sensory properties and high effective in the prevention of chronic non-communicable diseases. It was also showed the potential directions for using the aforementioned plants in the food and pharmaceutical industries. Finally, it was confirmed that the edible flowers can be a natural source of polyphenolic compounds and carotenoids used in functional foods and can enrich the market of plant raw materials with products that have a healthy effect on the human body. It is therefore necessary to further popularize and continue studies on edible flowers in order to discover and indicate new directions for their use.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

01

Opis fizyczny

s.8-10,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Melillo Jennifer L. 1994. „Diuretic plants in the paintings of Pompeii”. American Journal of Nephrology 14 : 423–425.
  • [2] Cichewicz R. H., Kim Cheng Lim, James H. McKerrow, Meera G. Nair. 2004. „Kwanzoquinones A–G and other constituents of Hemerocallis fulva 'kwanzo' roots and their activity against the human pathogenic trematode Schistosoma mansoni”. Tetrahedron 58 : 8597–8606.
  • [3] Mlcek Jiri, Otakar Rop. 2011. „Fresh edible flowers of ornamental plants – A new source of nutraceutical foods”. Trends Food Science and Technology 22 : 561–569.
  • [4] Kopec Karel. 2004. „Jedle kvety pro zpestreni jidelnicku”. Vyziva a Potraviny 59 : 151–152.
  • [5] Rusnak Janusz. 1999. „Overcoming organic supply issues”. Produce Business 15 (6) : 63–64.
  • [6] Kelley Kathy, Bridget Behe, John Biernbaum, Krishna Poff. 2001. „Consumer preference for edible-flower color, container size, and price”. Hortscience 36 : 801–804.
  • [7] Kalemba-Drożdż Małgorzata. 2016. Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów. Bielsko-Biała: Pascal.
  • [8] Rop Otakar, Jiri Mlcek, Tunde Jurikowa, Jarmila Neugebauerova, Jindriska Vabkova J. 2012. „Edible Flowers – A New Promising Source of Mineral Elements in Human Nutrition”. Molecules 17 : 6672–6683.
  • [9] Kader Adel. 2008. „Flavor quality of fruits and vegetables”. Journal of the Science of Food and Agriculture 88 : 1863–1868.
  • [10] Purves William, David Sadava, Gordan Orians, Craing Heller. 2004. Life: The Science of Biology, Sunderland, MA, USA: Sinauer Associates.
  • [11] Rosenbaugh Erin Geraghty, Krupa Savalia, Devika Soundara Manickam, Matthew Zimmerman. 2013. „Antioxidant-based therapies for angiotensin II-associated cardiovascular diseases”. The American Journal of Psyhology 304 (11) : R917–R928.
  • [12] Rahimi Roja, Shekoufeh Nikfar, Bagher Larijani, Mohammad Abdollahi. 2005. „A review on the role of antioxidants in the management of diabetes and its complications”. Biomedicine & Pharmacotherapy 59 : 365–373.
  • [13] Krzymińska Agnieszka. 2016. „Moda na jadalne kwiaty”. Działkowiec 11 (795) : 11–13.
  • [14] Sikora Elżbieta. 2010. „Jadalne kwiaty”. Działkowiec 3 (715) : 60–61.
  • [15] Recht Christina, Felix Max Wetterwald. 2010. Dzikie rośliny: zioła, owoce i kwiaty. Zbiór i zastosowanie. Ponad 80 przepisów. Warszawa: Klub Dla Ciebie.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e9a3a668-7f0a-476e-92bf-ca1b21b14800
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.