PL
W niniejszej pracy podjęto próbę przedstawienia kwiatów jadalnych jako surowców o interesującym składzie chemicznym, atrakcyjnych walorach sensorycznych, a także skutecznych w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych. Wskazano również potencjalne kierunki wykorzystania wymienionych roślin w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Finalnie wykazano, że kwiaty jadalne mogą być naturalnym źródłem związków polifenolowych i karotenoidów aplikowanym w żywności funkcjonalnej oraz mogą wzbogacić rynek surowców roślinnych w produkty posiadające prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Niezbędna jest więc dalsza popularyzacja oraz kontynuowanie badań na temat kwiatów jadalnych w celu odkrywania i wskazywania nowych kierunków ich wykorzystania.
EN
In this paper were presented edible flowers as interesting raw materials with attractive chemical profile, sensory properties and high effective in the prevention of chronic non-communicable diseases. It was also showed the potential directions for using the aforementioned plants in the food and pharmaceutical industries. Finally, it was confirmed that the edible flowers can be a natural source of polyphenolic compounds and carotenoids used in functional foods and can enrich the market of plant raw materials with products that have a healthy effect on the human body. It is therefore necessary to further popularize and continue studies on edible flowers in order to discover and indicate new directions for their use.