EN
The influence of commercial crossbreeding of dairy cows with bulls of French breeds (Blonde d’Aquitaine, Charolaise, Limousine) on calving course. The aim of presented study was to indicate the influence of chosen factors on calving course in commercial crossing of Black and White cows with bulls of the French breeds: Blonde d’Aquitaine, Charolaise and Limousine. The calving number significantly influenced delivery course of Charolaise and Limousine cows, but in case of Blonde d’Aquitaine did not. The most difficult deliveries were noticed for the heifers and cows delivered the second calf. In case of Limousine cows BCS described as “more than enough” the number of difficult calvings was 26.7%, Charolaise – 20%, Blonde d’Aquitaine – 100%. It confirms, that regardless of the breed, fatty cows have much more problems during the delivery. The influence of calf body weight at birth on calving course was statistically proved for Charolaise and Limousine, also in case of Blonde s’Aquitaine the most difficult calvings were observed when the birth weight was higher than 40 kg. The obtained results show the extraordinary usefulness of the French breeds for commercial crossing with the dairy cows.
PL
Wpływ wybranych czynników na przebieg porodów w krzyżowaniu towarowym krów cb z buhajami francuskich ras mięsnych (blonde d'aquitaine, charolaise, limousine). Celem prezentowanej pracy było określenie wpływu wybranych czynników, takich jak: wiek krowy, kolejność ocielenia, kondycja krowy, płeć cielęcia oraz masa cielęcia przy urodzeniu na przebieg porodów w krzyżowaniu towarowym krów cb z buhajami francuskich ras mięsnych. Stwierdzono statystycznie istotny wpływ numeru ocielenia na przebieg porodu krów krytych nasieniem buhajów ras charolaise i limousine. Takiego wpływu nie stwierdzono w przypadku rasy blonde d'aquitaine, ale więcej trudnych porodów było w grupie pierwiastek i krów cielących się po raz drugi. U krów, których kondycję oceniono jako „zbyt dobrą", obserwowano wysoki udział trudnych ocieleń, tj. dla rasy blonde d'aquitaine - 100%, dla charolaise - 20% i dla limousine 26,7%. Istotny wpływ masy ciała cielęcia przy urodzeniu na rodzaj porodu potwierdzono dla ras charolaise i limousine. Dla rasy blonde d'aquitaine zależność ta okazała się statystycznie nieistotna, ale najwięcej trudnych porodów wymagających asysty hodowcy, zaobserwowano przy masie cielęcia przekraczającej 40 kg. Uzyskane w prezentowanej pracy wyniki potwierdzają wybitną przydatność francuskich ras mięsnych do krzyżowania towarowego z krowami mlecznymi.