PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 3 |

Tytuł artykułu

Evaluation of fatty acids daily intake and diets atherogenicity of dietetics students of Wroclaw Medical University

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Dietary and lifestyle risk factors play an important role in the pathogenesis of cardiovascular disease (CVD). The excessive intake of products that could affect atherogenic effect and are rich sources of saturated fatty acids (SFA) and cholesterol conductive the occurrence of lipid metabolism disturbances in the body. Objective. Evaluation of fatty acids dietary intake and assessment of the students’ diets atherogenicity in the aspect of the CVD risk. Material and methods. The study was conducted in 2011-2012. The study group included 100 females, dietetic students of the Wroclaw Medical University. The average age of the students was 21 years. Dietary habits were evaluated by the 3-day diet record method including one weekend day. Results. Average energy intake was 1673.9 kcal per day. The average daily total fat intake was 65.4 g and provided 34.5% of total energy intake. The percentage of energy from SFA in the diets of 82% students exceeded the recommended 10% and averaged 13.1%. The average percentage of energy from monounsaturated fatty acids (MUFA) in the students diets was 12.9% and in the diets of 5% students did not exceeded recommended 10%. The average percentage of energy from polyunsaturated fatty acids (PUFA) was 5.7% and in the diets of 66% students did not fulfilled the recommended 6-10%. About 80% of the students consumed less than recommended 2 g of C18:3 per day. Insufficient intake of EPA and DHA was observed in 71% students’ diets. The average n-6/n-3 PUFA ratio was 7.2 and in the 76% of female diets exceeded the recommended value of 4:1. The diets of 80% of students were considered as atherogenic, because of elevated value of Keys score. The ratio between PUFA and SFA in the female diets was incorrect and amounted to 0.52 (recommended value >1.0). Conclusions. Incorrect energy intake from daily diet and improper dietary intake of selected fatty acids in the diets of students may contribute to the development of CVD.
PL
Wprowadzenie. Czynniki żywieniowe oraz elementy stylu życia odgrywają istotną rolę w patogenezie chorób układu krążenia (ChUK). Nadmierne spożycie produktów wykazujących działanie aterogenne, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) i cholesterol sprzyja występowaniu zaburzeń w przemianach lipidów w organizmie. Cel. Celem badań była ocena zawartości kwasów tłuszczowych oraz aterogenności całodziennych racji pokarmowych (CaRP) studentek dietetyki, w aspekcie zagrożenia ChUK. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w latach 2011/2012, w grupie 100 kobiet, studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Średnia wieku badanych kobiet wynosiła 21 lat. Sposób żywienia studentek oceniono metodą bieżącego notowaniajadłospisów z trzech dni, przy użyciu ankiety żywieniowej. Wyniki. Wartość energetyczna analizowanych CaRP wynosiła średnio 1673,9 kcal/dzień. Zawartość tłuszczów ogółem wynosiła średnio 65,4 g, co stanowiło 34,5% energii z CaRP. Udział energii z NKT przekraczał dozwolone 10% energii z CaRP w dietach 82% kobiet i wynosił średnio 13,1%. Średni odsetek energii pochodzący z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JNKT) w CaRP studentek wynosił 12,9% i w dietach 5% kobiet nie przekraczał zalecanych 10%. Udział energii z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w CaRP badanych kobiet wynosił średnio 5,7% i w dietach 66% kobiet nie mieścił się w granicach zalecanych 6-10%. Około 80% badanych kobiet spożywało mniej niż zalecane 2 g/dzień kwasu C18:3. Niewystarczające spożycie EPA i DHA stwierdzono u 71% badanych studentek. Stosunek n-6/n-3 w badanych dietach wynosił średnio 7,2 i w CaRP 76% kobiet przekraczał zalecaną wartość 4:1. Diety 80% badanych kobiet, ocenione wskaźnikiem Keys’a, były aterogenne. W analizowanych CaRP stwierdzono nieprawidłową proporcję między zawartością WNKT a NKT wynoszącą 0,52 przy wartościach zalecanych > 1. Wnioski. Nieprawidłowa struktura energetyczna diety oraz nieodpowiednia zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w racjach pokarmowych badanych studentek może w przyszłości przyczyniać się do rozwoju ChUK.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

3

Opis fizyczny

p.183-190,ref.

Twórcy

  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Food Science and Dietetisc, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Arem H., Neuhouser M.L., Irwin M.L., Cartmel B., Lu L., Rish H., Mayne S.T., Yu H.: Omega-3 and omega-6 fatty acid intakes and endometrial cancer risk in a population- based case-control study. Eur. J. Nutr. 2012, DOI 10.1007/s00394-012-0436-z
  • 2. Arterburn L.M., Hall E.B., Oken H.: Distribution, interconversion and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 83, 1467-1476.
  • 3. Azadbakht L., Esmaillzadech A.: Macro and micro- -nutrients intake, food groups consumption and dietary habits among female students in Isfahan University of medical Sciences. Iran Red. Crescent. Med. J. 2012, 14, 204-209.
  • 4. Bolesławska I., Przysławski J., Kaźmierczak A.: Basic nutrients in daily food rations of students in Poznań. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92, 553-556 (in Polish).
  • 5. Broda G., Rywik S., Kurjata P. (Ed.). : National Multicenter Health Survey in Poland Project WOBASZ. Part I- National sample. National Institute of Cardiology, Warsaw 2005 (in Polish).
  • 6. Burdge G.C.: Metabolism of alpha-linolenic acid in humans. Prostagl. Leukot. Essent. Fatty Acids 2006, 75, 161-168.
  • 7. Calder P.C.: The role of marine omega-3 (n-3) fatty acids in inflammatory processes, atherosclerosis and plaque stability. Mol. Nutr. Food Res. 2012, 56, 1073-1080
  • 8. Charkiewicz W.J., Markiewicz R., Borawska M.H.: Estimate of the nutrition in students of dietetics at Medical University of Bialystok. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 43, 699-703 (in Polish).
  • 9. Dybkowska E., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F.: Assessment of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acid intake in the average Polish diet. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2004, 13/54, 409-414
  • 10. Gacek M.: The evaluation of the way of nutrition and the status of nourishment in women aged 19-25 with different physical activity. Rocz Panstw Zakl Hig 2007, 58, 649-655 (in Polish)
  • 11. Garg M.L., Wood L.G., Singh H., Moughan P.J.: Means of delivering recommended levels of long chain n-3 polyunsaturated fatty acids in human diets. J. Food Sci. 2006, 71, 66-71
  • 12. Harris W.S., Park Y., Isley W.L.: Cardiovascular disease and long-chain omega-3 fatty acids. Curr. Opin. Lipidol. 2003, 14, 9-14
  • 13. Harton A., Myszkowska Ryciak J.: The assessment of dietary intake of female students of Warsaw University of Life Sciences. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 43, 610-614 (in Polish).
  • 14. Holub D.J., Holub B.J.: Omega-3 fatty acids from fish oils and cardiovascular disease. Molec. Cell. Biochem. 2004, 263, 217-225.
  • 15. Ilow R.: The assessment of dietary intake of the selected groups from lower Silesia population- university students. Żyw. Człow. Metab. 2007, 1/2, 653-658 (in Polish)
  • 16. International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL): Recommendations for Dietary Intake of Polyunsaturated Fatty Acids in Healthy Adults, Report of the Sub-Committee 2004
  • 17. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
  • 18. Keys A., Anderson J., Grande F.: Serum cholesterol response to changes in the diet. IV. Particular saturated fatty acids in the diet. Metabolism 1965, 14, 776-787.
  • 19. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P., Kopeć G., Pająk A., Kozek E., Naruszewicz M., Stańczyk J., Opala G., Windak A., Zdrojewski T., Drygas W., Klupa T., Undas A., Czarnecka D., Sieradzki J.: Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące zasad prawidłowego żywienia. W: Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. (ed.) P. Podolec, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, 281-282.
  • 20. Kris-Etherton M.P., Grieger J.A., Etherton T.D.: Dietary reference intakes for DHA and EPA. PLEFA 2009, 81, 99–104.
  • 21. Kris-Etherton P.M., Innis S.: Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: dietary fatty acids. J. Am.Diet Assoc. 2007, 107, 1599-1611.
  • 22. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Food Composition Tables. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  • 23. Li K., Concepcion R.Y., Lee H., Cardinal B.J., Ebbeck V., Woekel E., Readdy T.: An examination of sex differences in relation to the eating habits and nutrient intakes of university students. J. Nutr. Educ. Behav. 2012, 44, 246-250
  • 24. Li S., Chen W., Srinivasan S.R., Bond M.G., Tang R., Urbina E.M., Berenson G.S.: Childhood cardiovascular risk factors and carotid vascular changes in adulthood: The Bogalusa Heart Study. JAMA 2003, 290, 2271-2276.
  • 25. Mensik R.P., Zock P.L., Kester A., Katan M.B.: Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 1146-1155.
  • 26. Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements, Center for Food Safety and Applied Nutrition, US Food and Drug Administration. Letter responding to a request to reconsider the qualified claim for a dietary supplement health claim for omega-3 fatty acids and coronary heart disease 2002.
  • 27. Perk J., De Backer, G., Gohlke H. et al: European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). Eur. Heart J. 2012, 33, 1635-1701.
  • 28. Radzymińska M., Borejszo Z., Smoczyński S.S., Kurzyńska M.: Skład kwasów tłuszczowych w całodziennych posiłkach dzieci, uczniów i studentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2005, 2, 118-126.
  • 29. Regulska-Ilow B., Ilow R., Rojowska K., Kawicka A., Salomon A., Różańska D.: Assessment of atherogenicity of students daily diets of Wrocław Medical University. Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, 285-294.
  • 30. Rywik S. (Ed.): POL-MONICA BIS Program Warsaw. Health status of the Warsaw population in year 2001. Part II. Basic results of the dietary habits. National Institute of Cardiology, Warsaw 2002 (in Polish).
  • 31. Simopoulos A.P.: The importance of the omega-6/omega- 3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med. 2008, 233, 674-688
  • 32. Stefańska E., Ostrowska L., Radziejewska I., Kardasz M.: Mode of nutrition in students of the Medical University of Białystok according to their place of residence during the study period. Probl. Hig. Epidemiol. 2010, 91, 585- 590 (in Polish).
  • 33. Szczepańska J., Wądołowska L., Słowińska M.A., Niedźwiecka E., Biegańska J.: Frequency of dietary fibre intake and its relationship with the body mass of students. Bromat. Chem. Toksykol. 2010, 44, 382-390 (in Polish).
  • 34. Szostak W.B., Cichocka A.: Leczenie dietetyczne hipercholesterolemii. Zasady postępowania i ich realizacja w praktyce. W: Zaburzenia lipidowe. (Ed.) Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań 2011, 68-80.
  • 35. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album of photographs of food products and dishes. IŻŻ, Warszawa 2008.
  • 36. Tatoń J.: The quantity and quality of nutritional fat limiting the risk of atherosclerosis. Med. Metabol. 2005, 1, 61-73 (in Polish).
  • 37. Waśkiewicz A., Sygnowska E.: Nutrient intake in diet of Polish women in reproductive age. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 252-256 (in Polish).
  • 38. WHO. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation. WHO Technical Report Series 894. Geneva: World Health Organization, 2000
  • 39. Wilk J.B., Tsai M.Y., Hanson N.Q., Gaziano J.M., Djousse L.: Plasma and dietary omega-3 fatty acids, fish intake, and heart failure risk in the Physicians’ Health Study. Am. J. Clin. Nutr. 2012, 96, 882-888
  • 40. Zhou L., Vessby B., Nilsson A.: Quantitative role of plasma free fatty acids in the supply of arachidonic acid to extrahepatic tissues in rats. J. Nutr. 2002, 132, 2626-2631

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e808f6b2-e977-4497-819d-be0a952ada1a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.