Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
[1] Lewicki P. P.: 2007. Skuteczność procesów mycia w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż., vol. 60, (2), 26–31.
[2] Ustawa z 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Dz.U. 1985 nr 12 poz. 49.
[3] Ustawa z 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. nr 136, poz. 914.
[4] Ustawa z 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw, Dz.U. z 2010 nr 21, poz. 105.
[5] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz.Urz. WE L 31.
[6] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.Urz. UE L 139/1.
[7] 2005. Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce „Browary Polskie” Najlepsze dostępne techniki (BAT). Wytyczne dla przemysłu piwowarskiego. Źródło: http://ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/BAT%20-%20browary.pdf, dostęp: 11.03.2015.
[8] BS EN 1275:2009: Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative suspension test for the evaluation of bactericidal activity of chemical disinfectants and antiseptics used in food, industrial, domestic and institutional areas. Test method and requirements (phase 2, step 1).
[9] BS EN 13697:2015: Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative non-porous surface test for the evaluation of bactericidal and/or fungicidal activity of chemical disinfectants used in food, industrial, domestic and institutional areas. Test method and requirements without mechanical action (phase 2, step 2).
[10] FDA U.S. Food and Drug Administration: Validation of Cleaning Processes (7/93), Guide to Inspections Validation of Cleaning Processes. Źródło: http://www.fda.gov/ICECI/Inspections/InspectionGuides/ucm074922.htm, dostęp 18.04.2015.
[11] DOI:10.1533/9780857094933.index.
[12] DOI: 0.1016/j.foodcont.2012.12.001.
[13] DOI: 10.1002/j.2050-0416.2011.tb00478.
[14] Diakun J.: 2013. Przegląd, systematyka i analiza metod mycia. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, tom. 1, (5), 5–10.
[15] DOI:10.1016/j.fbp.2012.06.005.
[16] Diakun J.: 2011. Metody i kryteria oceny stopnia umycia powierzchni urządzeń przetwórstwa spożywczego. Inżyniera i Aparatura Chemiczna, tom. 50, (3), 20–21.
[17] DOI: 10.1111/1541-4337.12000.
[18] 2013. Instrukcja Obsługi Panelu Operatorskiego Stacji Mycia. Browar Kormoran Sp. z o.o.Olsztyn, listopad.
[19] PN-EN ISO 14159:2008: Bezpieczeństwo maszyn – Wymagania w zakresie higieny dotyczące projektowania maszyn.
[20] PN-EN 1672-2+A1:2009: Maszyny dla przemysłu spożywczego: Pojęcia podstawowe. Część 2: Wymagania z zakresu higieny.
[21] DOI:10.1016/j.jclepro.2014.10.072.
[22] DOI:10.1016/j.jfoodeng.2013.10.037.
[23] Mierzejewska S., Stawczyk S.: 2013. Ocena skuteczności usuwania zanieczyszczeń tłuszczowych z różnych powierzchni techniką mycia pianowego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, tom 2, (6), 18–20.