PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 65 | 2 |

Tytuł artykułu

Nutritional values of diets consumed by women suffering unipolar depression

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Previous studies have shown that patients suffering from depression are more likely to adversely change their eating habits (eg. through increases in appetite, comfort eating and compulsive eating), which may result in an abnormal nutritional status. Objectives. To evaluate selected dietary habits, such as the number and type of meals consumed during a normal day and comparing dietary calorific values and nutritional content between women suffering unipolar depression to those without this condition. Material and methods. Subjects were a group of 110 women aged 18-65 years consisting of a test group of 55 women undergoing treatment for unipolar depression at the Department of Psychiatry, Medical University of Bialystok and a control group of 55 women, without depression, attending an Obesity and Diet Related Treatment Centre. A study questionnaire was used to determine their eating habits along with other relevant data. The 24-hour diet recall method was used to obtain quantitative data collected on 3 weekdays and 1 weekend day; results being averaged. The calorific values and nutrient content of selected components, according to mealtimes, were evaluated using the Diet 5.0 computer programme. Results. Those patients with depression showed that the 3 meals/day model dominated whilst the 4 meals/day model was predominant in the control group. The most frequently missed meals for both groups were afternoon tea and the mid-morning meal. Abnormalities in the calorific intake and nutritional contents from various meals were observed in women suffering depression. Conclusions. It seems appropriate to recommend that those women especially suffering from depression should consult with dieticians about their changing dietary habits, particularly for achieving the proper calorific and nutritional values/ balance from their meals.
PL
Wprowadzenie. Jak wykazały badania u pacjentów chorujących na depresję częściej występują zmiany zachowań żywieniowych (m. in. wzrost apetytu, pocieszanie się jedzeniem, kompulsywne jedzenie), które mogą być przyczyną ich nieprawidłowego stanu odżywienia. Cel. Celem pracy była ocena wybranych nawyków żywieniowych, w tym liczby i rodzaju zwyczajowo spożywanych posiłków w ciągu dnia oraz porównanie wartości energetycznej i odżywczej posiłków w jadłospisach kobiet z depresją jednobiegunową oraz kobiet nie chorujących na depresję. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 110 kobiet w wieku 18-65 lat. Grupę badaną stanowiło 55 kobiet leczonych z powodu depresji jednobiegunowej w Klinice Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Grupa kontrolna obejmowała 55 kobiet, u których nie rozpoznano depresji. W badaniach wykorzystano kwestionariusz ankiety zawierający m.in. pytania dotyczące nawyków żywieniowych. Ocenę ilościową dziennych racji pokarmowych dokonano przy użyciu 24-godz. wywiadu żywieniowego zebranego z 3 dni powszednich i 1 dnia weekendowego (wyniki uśredniono). Ocenie poddano (z uwzględnieniem podziału na posiłki) wartość energetyczną oraz zawartość wybranych składników odżywczych wykorzystując program komputerowy Dieta 5.0. Wyniki. Wykazano, iż w grupie pacjentek z depresją dominował model 3 posiłkowy, a w grupie kontrolnej 4 posiłkowy. Najczęściej opuszczanym posiłkiem w obu grupach był podwieczorek i II śniadanie. Wykazano zaburzenia proporcji w dostarczaniu energii z poszczególnych posiłków jak i nieprawidłowości w zakresie ich wartości odżywczej, zwłaszcza w grupie kobiet z depresją. Wnioski. Wydaje się słusznym zalecenie badanym kobietom, zwłaszcza chorującym na depresję konsultacje z dietetykiem nad zmianą nawyków żywieniowych, a w szczególności nad prawidłowym komponowaniem pod względem wartości energetycznej i odżywczej wybranych posiłków.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

2

Opis fizyczny

p.139-145,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University, Mieszka I 4b, 15-054 Bialystok, Poland
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University, Mieszka I 4b, 15-054 Bialystok, Poland
autor
  • Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Medical University, Bialystok, Poland
  • Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Medical University, Bialystok, Poland
autor
  • Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Medical University, Bialystok, Poland
autor
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University, Mieszka I 4b, 15-054 Bialystok, Poland

Bibliografia

  • 1. Akbaraly T.N., Sabia S., Shipley M.J., Batty G.D., Kivimaki M.: Adherence to healthy dietary guidelines and future depressive symptoms: evidence for sex differentials in the Whitehall II study. Am. J. Clin. Nutr. 2013;97(2):419-427.
  • 2. Appelhans B.M., Whited M.C., Schneider K.L., Ma Y., Oleski J.L., Merriam P.A. Waring M.E., Olendzki B.C., Mann D.M., Ockene I.S., Pagoto S.L.: Depression severity, diet quality, and physical activity in women with obesity and depression. J. Acad. Nutr. Diet. 2012;112(5):693-698.
  • 3. Beck A.T., Ward C.H., Mendelson M., Mock J., Erbaugh J.: An inventory for measuring depression. Arch. Gen. Psychiatry.1961;4:53-63.
  • 4. Carels R.A., Young K.M., Coit C., Clayton A.M., Spencer A., Wagner M.: Skipping meals and alcohol consumption. The regulation of energy intake and expenditure among weight loss participants. Apettite. 2008;51(3):538-545.
  • 5. Davison K.M., Kaplan B.J.: Food intake and blood cholesterol levels of community-based adults with mood disorders. BMC Psychiatry. 2012, 12, DOI 10.1186/1471-244X-12-10.
  • 6. Eby G.A., Eby K.L.: Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med. Hypotheses. 2006;67(2):362-370.
  • 7. Friedrich M.: Health-oriented nutritrional education as the factor influencing changes in feeding habits. P. 2: Evaluation of the impact of feeding education on the change of the feeding way of obese, working women age 45-52. Żyw. Człow. 1998;25(3):261-274 (in Polish).
  • 8. Gibson E.L.: Emotional influences on food choice: Sensory, physiological and psychological pathways. Physiology & Behavior. 2006;89(1):53-61.
  • 9. Grossniklaus D.A., Dunbar S.B., Tohill B.C., Gary R., Higgins M.K., Frediani J.: Psychological factors are important correlates of dietary pattern in overweight adults. J. Cardiovasc. Nurs. 2010;25(6):450-460.
  • 10. Hamilton M.: A rating scale for depression. J. Neurol. Neurosurg. Psychiatry. 1960; 23:56-62.
  • 11. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2008.
  • 12. Hasler G.: Pathophysiology of depression: do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. 2010;9(3):155-161.
  • 13. Jacka F.N., Maes M., Pasko J.A., Williams L.J., Berk M.: Nutrient intakes and the common mental disorders in women. J. Affect. Disord. 2012;141(1):79-85.
  • 14. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej-nowelizacja. Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2012.
  • 15. Jeffery J.W., Linde J.A., Simon G.E., Ludman E.J., Rohde P., Ichikawa L.E., Finch E.A.: Reported food choices in older women in relation to body mass index and depressive symptoms. Apettite. 2009;52(1):238-240.
  • 16. Konttinen H., Mӓnnistӧ S., Sarlio-Lӓhtenkorva S., Silventoinen K., Haukkala A:. Emotional eating, depressive symptoms and self-reported food consumption. A population study. Appetite. 2010;54(3):473-479.
  • 17. Lakhan S.E., Vieira K.F.: Nutritional therapies for mental disorders. Review Nutr. J. 2008;7:1-8.
  • 18. Le Port A., Gueguen A., Kesse-Guyot E., Melchior M., Lemogne C., Czernichow H., Nabi H., Goldberg M., Zins M.: Association between dietary patterns and depressive symptoms over time: a 10-year follow-up study of the GAZEL cohort. PLoS One. 2012;7(12): e51593 doi 10.1371/journal.pone 0051593.
  • 19. Mędrela-Kuder E.: Some nutritional habits of a group of overweight and obese women. Rocz Państw Zakl Hig 2005;56(4):371-377 (in Polish).
  • 20. Murakami K., Mizoue T., Sasaki S., Ohta M., Sato M., Matsushita Y., Mishiman M.: Dietary intake of folate, other B vitamins, and ω-3 polyunsaturated fatty acids in relation to depressive symptoms in Japanese adults. Nutrition 2008;24(2):140-147.
  • 21. Park J.Y., You J.S., Chang K.J.: Dietary taurine intake, nutrients intake, dietary habits and life stress by depression in Korean female college students: a case-control study. J. Biomed Sci. 2010;17:S40-S44.
  • 22. Peet M.: International variations in the outcome of schizophrenia and the prevalence of depression in relation to national dietary practices: an ecological analysis. B. J. Psych. 2004;184:404-408.
  • 23. Sanhueza C., Ryan L., Foxcroft D.R.: Diet and the risk of unipolar depression in adults: systematic review of cohort studies. J Hum Nutr Diet. 2013;26(1):56-70.
  • 24. World Health Organisation. International statistical classification of diseases and health-related problems. 10th rev. Geneva, WHO, 1992.
  • 25. Zizza C.A., Tayie F.A., Lino M.: Benefits of snacking in older Americans. J. Am. Diet. Assoc. 2007;107(5):800-806.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e69ec460-b06a-4a2f-8565-9d44d7ad008d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.