PL
Celem badań była ocena wpływu rodzaju gleby (piaszczysta, lessowa, gliniasta) oraz zastosowanego podczas uprawy polowej zróżnicowanego nawożenia (NPK, S, obornik) na właściwości wypiekowe mąki otrzymanej z ziarna pszenicy jarej odmiany Kandela. Wykazano, że rodzaj gleby na której prowadzono uprawę pszenicy miał istotny wpływ na zawartość substancji białkowych, w tym białek glutenowych w mąkach uzyskanych z laboratoryjnego przemiału ziarna, ich aktywność amylolityczną, właściwości reologiczne ciasta oraz objętość pieczywa. Istotnie więcej substancji białkowych zawierały mąki uzyskane z ziarna pszenicy uprawianej na glebie piaszczystej, co przełożyło się na lepsze właściwości reologiczne otrzymanych z nich ciast oraz większą objętość pieczywa w porównaniu z pozostałymi próbami. Zastosowanie w uprawie pszenicy dodatkowego nawożenia wpłynęło na zwiększenie zawartości substancji białkowych w mąkach uzyskanych z przemiału laboratoryjnego ziarna w porównaniu z próbami z obiektów kontrolnych (bez nawożenia), nie miało jednak wpływu na jakość glutenu, wodochłonność mąki, wydajność oraz jakość uzyskanego pieczywa
EN
The aim of the study was to assess the impact of soil type (sandy, loess, loamy) and the differented fertilization (NPK, S, manure) used during field cultivation on the baking properties of flour obtained from spring wheat grain of the Kandela variety. It was shown that the type of soil on which wheat was grown had a significant impact on the content of protein substances, including gluten proteins in flours obtained from laboratory milling of grain, their amylolytic activity, rheological properties of dough and bread volume. Significantly more protein substances were contained in flours obtained from wheat grain grown on sandy soil, which translated into better rheological properties of the doughs obtained from them and a larger volume of bread compared to other samples. The use of additional fertilization in wheat cultivation increased the content of protein substances in flours obtained from laboratory milling of grain compared to samples from control objects (without fertilization), but it did not affect the quality of gluten, flour water absorption, yield and quality of bread