PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of irradiation dose on sensory characteristics and microbiological contamination of chosen seasonings

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ wielkości dawki napromieniowania na właściwości sensoryczne i zakażenia mikrobiologiczne wybranych przypraw ziołowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effects of gamma irradiation (3, 5, 7, 10 kGy) on sensory characteristics, volatiles constituents and microbiological contamination of several seasonings were studied. The dose of 3 KGy reduced microflora effectively, and did not cause evident changes in aroma. Complete sterilization, however, required 7 or 10 kGy, particularly in the case of paprika. Such doses substantially changed the smell and taste of seasonings. Is some of them (paprika, mustard, coriander), the total volatiles content increased after radiation.
PL
Zbadano wpływ napromieniowania na cechy organoleptyczne oraz stan mikrobiologiczny wybranych przypraw ziołowych: kolendry, kminku, majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, gorczycy białej i czosnku. Stosowano promieniowanie gamma dawkami 3, 5, 7, 10 kGy. Przyprawy były analizowane przed i po napromieniowaniu pod względem mikrobiologicznym, sensorycznym oraz zawartości związków zapachowych. Na podstawie wyników tych analiz ustalono, że dawka 3 kGy skutecznie redukowała obecne w przyprawach drobnoustroje choć nie eliminowała ich całkowicie. Jednocześnie dawka ta nie wywoływała widocznych zmian aromatu przypraw. Pełna sterylizacja, zwłaszcza niektórych przypraw jak papryka słodka, wymagała dawki 7, a nawet 10 kGy. Takie dawki powodowały jednocześnie istotne zmiany cech sensorycznych przypraw. Analiza związków lotnych zapachowych wykonana metodą chromatografii gazowej wykazała dla niektórych przypraw/kolendra, ostra i słodka papryka, gorczyca/znaczny przyrost całkowitej zawartości związków lotnych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.79-87,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
  • Institute of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Poznan, Poland
  • Institute of Microbiology, Biochemistry and Food Analysis, Agricultural University, Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Bachman S., Gieszczyńska I.: IAEA Vienna 1973.
  • 2. Bachman S, Witkowski S., Żegota A.: IAEA Vienna 1978.
  • 3. Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycmcj żywności. WNT, Warszawa 1975.
  • 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska A.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa 1983.
  • 5. Farkas J.: IFFIT Report No. 20 1981.
  • 6. Farmakopea Polska IV, Vol. I, PZWL, Warszawa 1970.
  • 7. Golicz K.: Medycyna Weterynaryjna 1984 23, 362.
  • 8. Josephson E. S., Peterson M. D.: Preservalion in Food by Jonizing Radialion, Vol. III. CRC Press Inc. Boca Rola, Florida 1983.
  • 9. Lerke P. A., Tarber L.: Food Technology 1960, 14, 266.
  • 10. Likens S. T., Nickerson G. D.: Am. Soc. Brewing Proc., 1964, 5.
  • 11. Ragelis E. P., Fischer D. S., Klimeck D. A, Johnson C.: J. Assoc, off Agric Chem, 1968, 51, 709.
  • 12. Saplura T. S., Farkas J., Maha M., Purwanto Z. J.: Trial Intercountry Shipment of Irradialed Spices. IFFIT Raport No. 47, 1984.
  • 13. Szulc M.: Przemysł Spożywczy 1987, /2/, 56.
  • 14. Tjaberg T. B., Underdal D., Lunde G.: J. Appl. Dacleriol., 1972, 35, 473.
  • 15. Vajdi M., Periera N. N.: J. Food Sci., 1973, 38, 893.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e4e10c9a-424f-4ad0-8fb6-ed356d7d7004
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.