EN
The usable part of leaf celery consists of the intensely green leaves with strong aroma, used for seasoning when fresh, dried, or frozen. The plants form from several tens to one hundred leaves, which can be cut several times during vegetation. The studies conducted in the years 2006–2008 were aimed at assessing the response of leaf celery to additional irrigation in the periods of humidity deficiency in the soil. The celery seedlings production was started at the beginning of March, the plants were put into the field in the third decade of May, in the spacing of 25 × 25 cm. Leaves were collected twice: in mid August and mid October. A significant effect of watering upon the height of plants was demonstrated, as well as upon the total celery yield quantity, nitrate (V) and total chlorophyll contents. Irrigation contributed to the increase of petiole weight share and decrease of leaf blade share in the weight of whole leaves. No effect of irrigation was found upon the number of leaves, total sugar content in leaf blades, as well as upon the content of essential oil in the whole leaves. A factor that significantly modified the leaf composition was harvest term. It significantly influenced the total sugar content, as well as the contents of nitrates (V) and essential oils in celery leaves. During the first harvest, conducted in mid August, the leaves contained less total sugars, whereas there were more nitrates (V) and essential oil.
PL
Częścią użytkową selera listkowego są intensywnie zielone liście o silnym aromacie, wykorzystywane jako przyprawa na świeżo, po ususzeniu lub zamrożeniu. Rośliny tworzą od kilkudziesięciu do ponad stu liści, które w okresie wegetacji mogą być kilkakrotnie ścinane. Celem badań przeprowadzonych w latach 2006–2008 była ocena reakcji selera listkowego na dodatkowe nawadnianie w okresach niedoboru wilgoci w glebie. Produkcję rozsady selera rozpoczynano na początku marca, na polu rośliny sadzono w trzeciej dekadzie maja w rozstawie 25 × 25 cm. Liście zbierano dwukrotnie: w połowie sierpnia i połowie października. Wykazano istotny wpływ nawadniania na wysokość roślin, wielkość plonu ogółem selera, zawartość azotanów (V) i chlorofilu ogółem. Nawadnianie przyczyniło się do zwiększenia udziału masy ogonków liściowych i zmniejszenia udziału blaszek w masie całych liści. Nie stwierdzono wpływu nawadniania na liczbę liści, zawartość cukrów ogółem w blaszkach liściowych, a także olejku eterycznego w całych liściach. Czynnikiem istotnie modyfikującym skład liści był termin zbioru. Wpłynął on na zawartość cukrów ogółem, azotanów (V) i olejku eterycznego w liściach selera. Podczas pierwszego zbioru przeprowadzonego w połowie sierpnia liście zawierały mniej cukrów ogółem, a więcej azotanów (V) i olejku eterycznego.