[1] BARYŁKO PIKIELNA N., LISOWSKA G., SZCZECIŃSKA A., ZAWADZKA L., RADZANOWSKA J.: Ograniczenie sodu w żywności - przesłanki zdrowotne, akceptacja żywności, możliwości i ograniczenia technologiczne. Dokumentacja IŻŻ, 1987.
[2] COOK D.A., WELSH S.D.: The effects of enriched and fortified grain products on nutrient intake. Cereal Foods World 1987, 32, 2, 191.
[3] FRANK J.: UK and international food consumption patterns. Vol. 1. Dietary trends in the United Kingdom. University of Bradford, 1987.
[4] HABER T.: Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta, możliwości wykorzystania nowego zboża. XX Sesja Naukowa PAN „Optymalne wykorzystanie surowców w produkcji żywności”, Kraków 1989, 114.
[5] KŁYS W., CZARNOWSKA-MISZTAL E., PIETRUSZKA B., KUNACHOWICZ H.: Wartość odżywcza białka wybranych produktów zbożowych. XX Sesja Naukowa PAN „Optymalne wykorzystanie surowców w produkcji żywności”, Kraków 1989, 21.
[6] KUNACHOWICZ H.: Wartość odżywcza białka produktów żywnościowych. Prace badawcze IŻŻ, Warszawa 1982, 30.
[7] KUNACHOWICZ K., RUTKOWSKA U.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. I. Wartość energetyczna, zawartość białka i tłuszczu. Roczn. PZH, w druku.
[8] NADOLNA I., KUNACHOWICZ H.: Zawartość witamin grupy В w warszawskim pieczywie rynkowym. Roczn. PZH 1988, 39, 2, 107.
[9] RAFALSKI H., KĘSY-DĄBROWSKA I., ŚWITONIAK T.: Żywienie a niedokrwistość z niedoboru żelaza u kobiet. Cz. IV. Wpływ spożywania pieczywa wzbogaconego żelazem na objawy kliniczne. Żyw. Człow. Metab. 1986, 3, 185.
[10] RAFALSKI H., ŚWITONIAK T., KĘSY-DĄBROWSKA I.: Żywienie a niedokrwistość z niedoboru żelaza u kobiet. Cz. III. Wpływ spożywania pieczywa wzbogaconego żelazem na wskaźniki hematologiczne. Żyw. Człow. Metab. 1986, 3, 176.
[11] RAKOWSKA M., RUTKOWSKA U., SECOMSKA B., TRZEBSKA-JESKE I.: Badania nad poprawą jakości odżywczej pieczywa z uwzględnieniem procesów technologicznych. Cz. I. Pieczywo pszenne trwałe o podwyższonej zawartości żelaza, przeznaczone do żywienia niemowląt i osób anemicznych. Dokumentacja IŻŻ, 1974.
[12] RUTKOWSKA U., IWANOW K., WOJTASIK K., KUNACHOWICZ H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. III. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Roczn. PZH, w druku.
[13] RUTKOWSKA U., WOJTASIK A., IWANOW K., KUNACHOWICZ H.: Zawartość fitynianów w wybranych produktach zbożowych. XX Sesja Naukowa PAN „Optymalne wykorzystanie surowców w produkcji żywności”, Kraków 1989, 24.
[14] SECOMSKA B., NADOLNA I., WARTANOWICZ M., RAKOWSKA M.: Wpływ procesu wymiału ziarna żyta i pszenicy na zawartość witamin grupy В w mąkach. Roczn. PZH 1974, 25/5, 553.
[15] SEKUŁA W.: Zmiany w poziomie i strukturze spożycia artykułów żywnościowych w latach 1983-85. Żyw. Człow. Metab. 1987, 4, 263.
[16] SEKUŁA W., ŚWISTAK E., NIEDZIAŁEK Z.: Zmiany w wartości energetycznej i odżywczej spożycia żywności w grupach społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych w Polsce w latach 1975-1983. Żyw. Człow. Metab. 1985, 4, 236.
[17] NADOLNA I., WIŚNIEWSKA W., KUNACHOWICZ H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. V. Zawartość witamin grupy B. Roczn. PZH, w druku.
[18] RUTKOWSKA W.: Spożycie składników mineralnych ze szczególnym uwzględnieniem pierwiastków dodawanych do żywności. Zagad. Piekarstwa 1989, 34, 1, 20.