PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 2 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie pasz rzepakowych w żywieniu królików i ich wpływ na jakość mięsa

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Application of rapeseed-containing feeds in nutrition of rabbits and their influence on meat quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem podjętych badań było określenie możliwości wykorzystania makuchu rzepakowego, śruty poekstrakcyjnej rzepakowej oraz oleju rzepakowego w żywieniu królików. Badano wpływ zastosowanych dodatków paszowych na jakość pozyskiwanego mięsa. Makuch i poekstrakcyjna śruta rzepakowa są bardzo dobrymi paszami białkowymi wykorzystywanymi w żywieniu przeżuwaczy, w tym bydła opasowego i owiec. Z powodzeniem stosowane są również w żywieniu drobiu, brak natomiast prac nad wykorzystaniem ich w żywieniu królików. Uzyskane wyniki badań pozwalają na stwierdzenie, że wprowadzenie do paszy dla królików dodatku makuchu, śruty poekstrakcyjnej i oleju rzepakowego nie miało negatywnego wpływu na pozyskiwane od królików mięso. Za najkorzystniejsze zmiany z punktu widzenia dietetyki człowieka należy uznać obniżenie stosunku PUFA n-6 do PUFA n-3 przy 5% dodatku śruty lub makuchu rzepakowego oraz istotne zmniejszenie ilości cholesterolu przy 5% dodatku makuchu lub 3% dodatku oleju rzepakowego.
EN
The aim of the undertaken studies was to determine the possibilities of applying rapeseed cake, rapeseed meal and rapeseed oil in nutrition of rabbits. The effect of the employed feed additives on the quality of the obtained meat was examined. Rapeseed cake and rapeseed meal are very good protein feeds, utilized in nutrition of ruminants, including fattened cattle and the sheep. The mentioned products are also successfully used in nutrition of poultry; on the other hand, the studies on their application in nutrition of rabbits are very scarce. The obtained results of the studies allow stating that the introduction of rapeseed cake, rapeseed meal and rapeseed oil to the feeds for rabbits did not have any negative impact on the obtained rabbit meat. Decrease of PUFA n-6: PUFA n-3 ratio, with 5% addition of rapeseed meal or rapeseed cake and significant lowering of the level of cholesterol, with 5% addition of rape cake or 3% addition of rape oil should be considered as the most favourable changes from the point of view of human dietetics.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

2

Opis fizyczny

s.53-63,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Krakowska 1, 32-083 Balice
autor

Bibliografia

  • 1. Banaszkiewicz T., Osek M., 1996 – Ocena wyników poubojowych kurcząt brojlerów żywionych mieszankami z udziałem wytłoków i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej. Rośliny Oleiste 17, 483-492.
  • 2. Barlow S., Pike I.H., 1991 – Humans and animals benefit from omega-3 polyunsaturated fatty acids. Feedstuffs 63, 18-26.
  • 3. Bieniek J., 1997 – Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na użytkowość mięsną królików w warunkach chowu tradycyjnego. Zesz. Nauk. AR Kraków. Rozprawy nr 233.
  • 4. Crespo N., Esteve -Garcia E., 2002 – Nutrient and fatty acid deposition in broilers fed different dietary fatty acid profiles. Poultry Sci. 81, 1533-1542.
  • 5. Folch J., Lees M., Stanle y G.H.S., 1957 – A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497.
  • 6. Hanczakowski P., 2003 – Fizjologiczne działanie kwasów tłuszczowych. Wiad. Zoot., R.XLI, 3-4, 3-6.
  • 7. Jelińska M., 2005 – Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Biul. Wydz. Farm. AMW 1, 1-13.
  • 8. Karłowicz -Bodalska K., Bodalski T., 2007 – Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie. Borgis – Postępy Fitoterapii 1, 46-56.
  • 9. Korzeniowski W., Ostoja H., Jarcz yk A., 1992 – Zawartość cholesterolu w tkance tłuszczowej i mięśniowej świń czystych ras i ich krzyżówek. Medycyna Wet. 48, 464-465.
  • 10. Newton J.S., 1996 – Long chain fatty acids in health and nutrition. J. Food Lipids 31(3), 233-249.
  • 11 . Normy żywienia mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych , 1994 – Praca zbiorowa. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna.
  • 12. Schroepfer G.J., 2000 – Oxysterols: Modulators of cholesterol metabolism and other processes. Physiol. Rev. 80, 361-554.
  • 13. Smith L.L., 1987 – Cholesterol autoxidation 1981-1986. Chem. Phys. Lipids 44, 87-125.
  • 14. Smith L.L., Johnson B.H., 1989 – Biological activities of oxysterols. Free Rad. Biol. Med. 7, 285-332.
  • 15. Smulikowska S., 2006 – Wartość odżywcza wytłoków rzepakowych produkowanych w kraju dla drobiu. Wiad. Zoot. 3(250), 22-28.
  • 16. Xiccato G., Trocino A., 2003 – Role of dietary lipid on digestive physiology, immune system and growth in rabbits. In: Cost Action 848 “Agriculture and Biotechnology” European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research, 239-244.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e34b8740-d1d4-4c46-b4e6-09b288cb705c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.