PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 03[33] |

Tytuł artykułu

Wybrane zagadnienia marketingu żywności ekologicznej w gospodarstwach rolnych województwa lubelskiego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected aspects of organic food marketing on the farms in the Lublin voivodship

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.229-240,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomii i Zarządzania, Państwowa Szkoła Wyższa im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, ul.Sidorska 95/97, 21-500 Biała Podlaska

Bibliografia

  • Dudek A., 2012. Rolnictwo jako dział gospodarki polskiej w okresie transformacji. J. Agribus. Rural Dev. 2(24), 33-44.
  • https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2013/BRE/liczba%20producentow %202012.pdf [dostęp: 03.2014].
  • Kasztelan A., 2010. Środowiskowa konkurencyjność regionów - próba konceptualizacji. Probl. Ekorozw. 5, 2, 77-86.
  • Kayryakov N., 2010. Development of organic farming in Bulgaria. Trakia Journal of Sciences 8, Suppl. 3, Trakia University, za http://www.ifoam.org/2010 [dostęp: 03.2014].
  • Kotler Ph., Armstrong G., Saunders J., Wong V., 2002. Marketing. Podręcznik europejski. PWE, Warszawa.
  • Kożuch A., 2010. Rewitalizacja a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Zarządz. Publ. 1-2(9-10), Zesz. Nauk. ISP UJ, 77-90.
  • Kurdyś-Kujawska A., Oleńczuk-Paszel A., 2013. Zmiany wysokości czynszu dzierżawnego a ryzyko w działalności gospodarstw rolnych w Polsce. J. Agribus. Rural Dev. 2(28), 151.
  • Łuczka-Bakuła W., 2013. Development of organie farming vs the support from the RDP 2004-2006 (Rural Development Programme) and RDP 2007-2013.J. Agribus. Rural Dev. 4(30), 161-175.
  • Marketing ekologiczny. 2009. Red. S. Zaremba-Warnke. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław.
  • Niezgoda D., 2008. Metodologiczne aspekty przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Rocz. Nauk. SERiA 10, 1, 302-311.
  • Pilarczyk B., Nestorowicz R., 2010. Marketing ekologiczny produktów żywnościowych. Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa.
  • Projekt Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Lubelskiego do 2020 roku. 2013. Zarząd Województwa Lubelskiego, Lublin.
  • Pudełkiewicz E., 2011. Refleksje wokół koncepcji marketingu w agrobiznesie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing 5(54), 115-130.
  • Richards T.J., 2011. The economics of the organic food system: discussion. Am. J. Agric. Econ. is the property of Agric. Appl. Econ. Assoc. 94(2), 322-323.
  • Rosca M.I., Tanase L.D., Morar M.G, 2012. Small farmers from rural areas attitude on organic food. Ann. Univ. Oradea, Econ. Sci. Ser. July 1, 1209-1214.
  • Rozporządzenie Rady nr 2092/91/EWG z dnia 24 VI 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej. (1991). Dz. Urz. WE, 198.
  • Sieńko B., 2001. Sposoby zwiększania efektywności gospodarstw ekologicznych. W: Ekonomia a zrównoważony rozwój. Tom 2. Red. F. Piontek. Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Białystok.
  • Sztucki T., 1998. Encyklopedia marketingu. Placet, Warszawa.
  • Szymona J., 2013. Szanse i zagrożenia polskiego rolnictwa ekologicznego w perspektywie lat 2014-2020. Biuro Analiz i Dokumentacji, Opinie Ekspertyzy, Kancelaria Senatu, Warszawa.
  • Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 16 marca 2001 r. (2001). Dz.U. nr 38, poz. 452.
  • Wesołowska M., 2010. Rozwój wybranych gmin przygranicznych województwa lubelskiego w świetle badań ankietowych i dokumentów strategicznych. Probl. Ekol. Krajobr. 26, 87-96.
  • Wiktor J.W., 1996. Promocja. W: Podstawy marketingu. Red. J. Altkorn. Instytut Marketingu, Kraków.
  • Wrzaszcz W., Zegar J.S., 2014. Gospodarstwa ekologiczne w latach 2005-2010. Zag. Ekon. Roln. 2(339), 39-58. www.arimr.gov.pl [dostęp: 03.2014].
  • Zuba M., 2011. Szanse i bariery w integracji łańcucha żywności ekologicznej w Polsce. Zesz. Nauk. WSEI ser. Ekonomia 3, 261-288.
  • Żakowska-Biemans S., 2011. Polish consumer food choices and beliefs about organic food. Brit. Food J. 1, 113, 122-137.
  • Żurawik B., Żurawik W., 1996. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwie. PWE, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e2a8a41a-804f-411c-93ed-ea8140c3cc56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.