EN
The investigations on micropropagation of Allium schoenoprasum embraced shoot formation from cultured shoot tips, shoot multiplication, root formations, and cold storage of rooted plants. All explants were cultured on modified Murashige-Skoog medium. Surface disinfection of shoots derived from stock plants was not necessary to obtain no infection culture. The highest shoot multiplication was obtained on medium with 20 g l⁻¹ sucrose and 1,0 mg 1⁻¹ 6-benzylo-aminopurine (BA). Root formation was observed in both indoleacetic acid (1AA) and indolebutyric acid (IBA). Rooted plants were succesfully kept in cold storage (5ºC ± 1ºC darkness). Only 20 % of plants died after 6 months of storage.
PL
Przeprowadzane badania nad mikrorozmnażaniem Allium schoenoprasum L. dotyczyły regeneracji pędów z wierzchołków pędów, mnożenia i ukorzeniania pędów oraz przetrzymywania ukorzenionych roślin w obniżonej temperaturze. Wszystkie doświadczenia przeprowadzono na zmodyfikowanej pożywce Murashige i Skooga. Wykazano, że pobrane pędy z roślin matecznych nie wymagają sterylizacji przed izolacją wierzchołków. Istotny wpływ na mnożenie pędów miało stężenie sacharozy w pożywce. Najwyższe namnożenie pędów uzyskano na podłożu zawierającym 20 g 1⁻¹ sacharozy i 1 mg 1⁻¹ BA. Pędy ukorzeniały się zarówno na podłożu z IAA jak i IBA. Ukorzenione rośliny wykazywały dużą odporność na przetrzymywanie w obniżonej temperaturze. Przez 6 miesięczny okres schładzania obumarto 20 % roślin.