PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 09 | 2 |

Tytuł artykułu

Efekty ekonomiczne różnych sposobów odchwaszczania ziemniaka

Warianty tytułu

EN
Economic effects of various weed control methods in potato cultivation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_21.pdf

Twórcy

autor
  • Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • Augustyńska-Grzymek, I., Cholewa, M., Dziwulski, M., Nachtman, G., Orłowski, A., Skarżyńska, A., Ziętek, I., Zmarzłowski, K., Żekało, M. (2008). Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2007 roku. Warszawa: Wyd. IERiGŻ-PIB.
  • Bombik, A., Wolska, A. (2004). Wybrane czynniki kształtujące efekt ekonomiczny produkcji ziemniaka. Acta Sci. Pol. Oecon., 3, 2, 17-26.
  • Borówczak, F., Rębarz, K. (2006). Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy ziemniaka odmiany Ania. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 242, 175-184.
  • Dobek, T. (2006). Efektywność ekonomiczna produkcji ziemniaków jadalnych w wybranych gospodarstwach. Inż. Roln., 2, 247-254.
  • Dzwonkowski, W. (red.). (2014). Rynek ziemniaka. Stan i perspektywy. Anal. Rynk. 41.
  • Golinowska, M. (2009). Nakłady na chemiczną ochronę roślin w gospodarstwach wielkoobszarowych na początku XXI wieku. J. Agribus. Rural Dev., 2, 12, 53-60.
  • Golinowska, M., Pytlarz-Kozicka, M. (2008). Efektywność ekonomiczna ochrony ziemniaków w różnych systemach produkcji. Prog. Plant Prot. / Post. Ochr. Rośl., 48, 1, 11-19.
  • Gugała, M., Zarzecka, K. (2013). Relationship between potato yield and the degree of weed infestation. Afr. J. Agric. Res., 8, 46, 5752-5758.
  • Gugała, M., Zarzecka, K., Dołęga, H., Baranowska, A. (2012). Skuteczność działania herbicydów w uprawie ziemniaka. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska Sect. E, 67, 4, 45-51.
  • Jabłoński, K. (2012). Nowoczesna produkcja ziemniaka w systemie rolnictwa integrowanego. Tech. Roln. Ogrodn. Leśn., 2, 1-4.
  • Krzysztofik, B., Marks, N., Baran, D. (2009). Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na ilościowe cechy plonu bulw ziemniaka. Inż. Roln., 5, 123-129.
  • Nowacki, W. (2009). Czynniki wpływające na opłacalność produkcji ziemniaka w Polsce. Rocz. Nauk. Roln. Ser. A, 11, 1, 320-323.
  • Nowacki, W. (2010). Ziemniak - gatunkiem trudnym w uprawie narażonym na wysokie straty plonu handlowego. Prog. Plant Prot. / Post. Ochr. Rośl., 50, 3, 1174-1180.
  • Nowacki, W. (2012). O kierunkach zmian w uprawie ziemniaka w Polsce. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 266, 21-35.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków. (2003). Dz. U., 194, poz. 1900.
  • Sawicka, B., Barbaś, P., Dąbek-Gad, M. (2011 a). Problem zachwaszczenia w warunkach stosowania bioregulatorów wzrostu i nawożenia dolistnego w uprawie ziemniaka. Nauka Przyr. Technol., 5, 2, #9.
  • Sawicka, B., Michałek, W., Pszczółkowski, P. (2011b). Uwarunkowania potencjału plonowania średnio późnych i późnych odmian ziemniaka w warunkach środkowo-wschodniej Polski. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 259, 219-228.
  • Urbanowicz, J. (2012). Występowanie chwastów w ziemniaku oraz metody ich zwalczania na terenie Polski w latach 2000-2011. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 265, 129-135.
  • Zarzecka, K., Gugała, M. (2011). Porównanie efektywności różnych sposobów regulacji zachwaszczenia w łanie ziemniaka. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 262, 111-117.
  • Zarzecka, K., Gugała, M., Dołęga, H. (2013). Regulacja stopnia zachwaszczenia ziemniaka z zastosowaniem herbicydów. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl., 267, 113-119.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e194361c-e085-4a77-963f-2c4d5b7ab80d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.