EN
Sweetleaf (Stevia rebaudiana Bertoni), currently investigated by many researchers, has been known and used for more than a thousand years indigenous tribes of South America, who called it “kaa-hee” (“sweet herb”). Thanks to its chemical composition and processability sweetleaf may be an alternative for synthetic sweeteners. Nutritional and health-promoting aspects of Stevia rebaudiana are presently being studied in many research centres. The aim of this study is to present nutritional and health-promoting value of the still-little known sweetleaf.
PL
Stevia rebaudiana Bertoni jest obiektem badań wielu współczesnych naukowców. Roślina jest znana od setek lat wśród plemion indiańskich. Mieszkańcy Ameryki Południowej nazywali ją „kaa-hee”, Co w ich języku oznacza liść miodowy. Skład chemiczny oraz właściwości technologiczne stewii sprawiają, iż może ona być alternatywą syntetycznych środków słodzących. Aspekty żywieniowe i zdrowotne stewii są obecnie przedmiotem badań w wielu ośrodkach naukowych. Praca ma na celu przybliżenie walorów żywieniowych i zdrowotnych stewii.