PL
Jakość żywności odgrywa coraz bardziej istotną rolę w decyzjach nabywczych współczesnych konsumentów. Jednak zdefiniowanie konsumenckiego rozumienia jakości nie jest łatwe, równie ważne jest określenie znaczenia poszczególnych atrybutów jakości. Analiza wyników jakościowych badań konsumenckich (FGI - focus group interview) przeprowadzonych w 2010 roku wskazuje, żc konsumenci przy wyborze żywności pochodzenia zwierzęcego zwracają uwagę m.in. na: czynniki związane z procesem produkcji i przetwarzania oraz miejscem sprzedaży. Z punktu widzenia konsumenta niezmiernie istotne wydają się być walory sensoryczne (np. smak, zapach), jak również cechy żywności wskazujące na tzw. „naturalność" produktu, tj.: naturalne metody hodowli zwierząt, świeżość, możliwość zakupu żywności bezpośrednio od producenta oraz krótki termin przydatności do spożycia, który dla konsumenta jest równoznaczny z nie dodawaniem w procesie produkcji tzw. „konserwantów" oraz brak innych niepożądanych związków.
EN
Food quality plays an increasingly important role in purchasing decision of today's consumers However, the definition of consumer quality perception is not easy. It is also equally important to determine the significance of particular quality attributes. Analysis of the qualitative results of the consumer research (FGI - focus group interview) conducted in 2010 indicate that among the consumers' choice factors concerning food products of animal origin there are the following: factors associated with the process of production and processing and also the point of sale. From the consumer point of view the following factors seem to be extremely important: sensory characteristics (e.g. taste, flavour), features indicating the product naturalness, i.e. natural methods of animal breeding, freshness of the product, the possibility of purchasing food directly from its producer and a short shelf life which for the consumer is synonymous with not adding the preservatives in the process of production and finally the lack of undesirable compounds.