PL
Celem badań była identyfikacja problemowych działów w polskim sektorze rolno-spożywczym. Analizy tej dokonano na podstawie porównania i oceny wskaźników dynamiki produkcji, importu, eksportu i zużycia krajowego w poszczególnych działach sektora rolno-spożywczego. Dodatkowo w analizie tej wykorzystano trzy wskaźniki bazujące na ww. wielkościach, tj.: orientacji eksportowej (udział eksportu w produkcji), penetracji importowej (stosunek importu do zużycia krajowego) oraz samowystarczalności (stosunek produkcji do zużycia krajowego). Analiza dynamiki i wzajemnych relacji produkcji, zużycia krajowego, eksportu i importu ujawniła w sektorze rolno-spożywczym istnienie wielu działów problemowych, a nawet zagrożonych. Należą do nich następujące działy: produkcji mięsa wieprzowego, produkcji mięsa wołowego, przetwórstwa rybnego, produkcji i przetwórstwa skrobi oraz sektory zbożowy i olejarski, a w mniejszym stopniu także przemysł cukrowniczy, spirytusowy oraz sektor owocowo-warzywny.
EN
This article aims to identify problem departments in the Polish agri-food sector. This analysis was based on the comparison and evaluation of dynamics of production, import, export and domestic consumption in various departments of the agri-food sector. Additionally, this analysis included three measures based on the above sizes, i.e.: export orientation (share of exports in production), import penetration (the ratio of imports to domestic consumption), and self-sufficiency (the ratio of production to domestic consumption). The analysis confirmed the existence of various problems in some departments of Polish agri-food sector. The problem of such departments are: pig meat production department, beef production department, fish processing department, grain sector, a sector-mill, the department of production and processing of starch, and to a lesser extent, sugar industry, spirits industry, fruit and vegetable sector.