PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 73 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ bakterii Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus na wyniki produkcyjne i parametry rzeźne kurcząt brojlerów. Cz.I

Warianty tytułu

EN
The effect of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus rhamnosus strains on production performance and slaughter analysis of chickens brolers. Part I

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań zaprezentowanych w I części artykułu była ocena wpływu zastosowania dodatku do wody pitnej preparatu zawierającego potencjalnie probiotyczne szczepy bakterii Lactobacillus plantarum K KKP 593/p oraz Lactobacillus rhamnosus KKP 825 na wskaźniki produkcyjne oraz cechy rzeźne kurcząt brojlerów. Doświadczenie wykonano na 250 kurczętach brojlerach Ross 308. Czynnikiem doświadczalnym był dodatek preparatu do wody pitnej w ilości 0,1 g/L, co odpowiadało dawce 1,0 x 10⁸ jtk L⁻¹ . Kurczęta odchowywano przez 42 dni, żywiono ad libitum sypkimi mieszankami typu starter (od 1 do 21 dnia), grower (od 22 do 35 dnia) i finiszer (od 36 do 42 dnia życia). W trakcie eksperymentu kontrolowano masę ciała kurcząt, ich śmiertelność oraz spożycie paszy. Po zakończeniu doświadczenia ptaki poddano ubojowi i określono parametry rzeźne. Stwierdzono, że dodatek preparatu bakteryjnego do wody pitnej skutkuje zwiększeniem końcowej masy ciała kurcząt oraz zmniejsza śmiertelność w porównaniu do ptaków z grupy kontrolnej, nie skarmianych preparatem. Dodatek preparatu do wody pitnej nie ma wpływu na masę podrobów (żołądka, serca i wątroby), masę mięśni piersiowych i nóg oraz tłuszczu sadełkowego. Nie ma także wpływu na pobranie i konwersję paszy przez kurczęta.
EN
The aim of the research presented in the first part of the article was to assess the impact of using the addition of the preparation containing potentially probiotic strains of Lactobacillus plantarum K KKP 593/p and Lactobacillus rhamnosus KKP 825 on production performance and slaughter characteristics of broiler chickens. The experiment was performed at 250 Ross 308 broiler chickens reared for 42 days. The experimental factor was the addition of bacterial preparation to the drinking water at the dose of 0,1 g/L (1,0 x 10⁸ cfu L⁻¹). During the experimental period the broilers were fed with mash feed according to the feeding program: starter – 1-21 days, grower – 21-35 days, finisher – 36-42 days. Feed and water were provided for ad libitum consumption. All broilers were individually weighted at the start of the experiment, at the age of 21, 35 and 42 days. Mean live body weight of chickens, feed consumption as well as feed conversion after all rearing periods was calculated. Mortality was monitored during all the rearing period. At the end of rearing chickens were slaughtered. Results showed that addition of bacterial preparation to drinking water improved body weight gain and decreased mortality of chickens. However, the feed additive did not impact on the weight of stomach, heart and liver, as well as the weight of breast and leg muscle and abdominal fat. Moreover, bacteria addition did not improve feed intake and feed conversion.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

1

Opis fizyczny

s.17-31,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.Prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.Prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Fermentacji, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.Prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Awad W., Ghareeb,K., Abdel-Raheem S., Böhm J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Sci. 88, 49–55.
  • 2. Brzóska F., Buluchewskij S., Śliwiński B., Stecka K. (2007). Effect of lactic acid bacteria and mannan oligosaccharide, with or without fumaric acid, on chicken performance, mortality and carcass yield. J. Anim. Feed Sci. 16, 241–251.
  • 3. Brzóska F., Śliwiński B., Stecka K., Wawrzyński M. (2008). Efektywność bakterii probiotycznych, kwasu fumarowego i prebiotyku w żywieniu kurcząt rzeźnych. Rocz. Nauk Zoot. 35 (2), 173-185.
  • 4. EFSA (2011). Scientific opinion. Technical guidance. Tolerance and efficacy studies in target animals. W: EFSA J., 2011;9(5):2175 [15 pp.], OI:10.2903/j.efsa.2011.2175.
  • 5. Genovese K., Anderson R., Harvey R., Nisbet D. (2000). Competitive exclusion treatment reduces the mortality and fecal shedding associated with enterotoxigenic Escherichia coli infection in nursery-raised neonatal pigs. Can J. Vet. Res. 64(4), 204–207.
  • 6. GUS (2017). Rolnictwo w 2016 r., Warszawa, ISSN 1507-9724.
  • 7. Hrncar C., Weis J., Mindek S., Bujko J. (2014). Effect of Probiotic in drinking water on body weight and body measurements of broiler chickens. Sci. Pap. Animal Sci. Biotechnol. 47 (2), 249-253.
  • 8. Humphrey T., O’Brien S., Madsen M. (2007). Campylobacters as zoonotic pathogens: a food production perspective. Int. J. Food Microbiol., 117, 237-257.
  • 9. Jahromi M., Altaher Y., Shokryazdan P., Ebrahimi R., Idrus Z., Tufarelli V., Liang J. 2015. Dietary supplementation of a mixture of Lactobacillus strains enhances performance of broiler chickens raised under heat stress conditions. Int. J. Biometeorol., 1-12 doi: 10.1007/s00484-015-1103-x.
  • 10. Janocha A., Milczarek A., Osek M., Turyk Z. 2010. Efektywność bakterii probiotycznych i prebiotyku w żywieniu kurcząt brojlerów. Sci. Pol., Zootechnica, 9 (1), 21–30.
  • 11. Kalavathy R., Abdullah N., Jalaludin S., Ho, Y.W. 2003. Effects of Lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. Brit. Poultry Sci., 44, 139-144.
  • 12. Łukaszewicz E. 2008. Systemy produkcji i utrzymania ptaków. W: Choroby drobiu oraz ptaków ozdobnych. Materiały szkoleniowe. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław.
  • 13. Milczarek A., Osek M., Olkowski B., Klocek B. 2012. Wpływ dodatku probiotyku, prebiotyku lub synbiotyku na masę i pH przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów żywionych dietami z udziałem różnych zbóż. Rocz. Nauk. Zoot., 39 (1), 119–128.
  • 14. Murshed M., Abudabos A. 2015. Effects of the dietary inclusion of a probiotic, a prebiotic or their combinations on the growth performance of broiler chickens. Rev. Bras. Cienc. Avic., 17, 99-104.
  • 15. Olnood Ch., Beski S., Choct M., Iji P. 2015a. Novel probiotics: Their effects on growth performance, gut development, microbial community and activity of broiler chickens. Animal Nutrition, 1, 184-191.
  • 16. Olnood Ch., Beski S., Iji P., Choct M. 2015b. Delivery routes for probiotics. Effects on broiler performance, intestinal morphology and gut microflora. Animal Nutrition, 1, 192-202.
  • 17. Panda A.K., Rama Rao S.S., Raju M.V.L.N., Sharma S.S. 2008. Effect of probiotic (Lactobacillus sporogenes) feeding on egg production and quality, yolk cholesterol and humoral immune response of white leghorn layer breeders. J. Sci. Food Agr., 88, 43-47.
  • 18. Rekiel A., Gajewska J. 2006. Zmiany mikroflory jelitowej tuczników pod wpływem wybranych czynników żywieniowych. Med. Wet., 62 (8), 925–930.
  • 19. Skomorucha I., Muchacka R. 2007. Effect of stocking density and management system on the physiological response of broiler chickens. Ann. Anim. Sci., 7, 321-328.
  • 20. Timmerman H., Veldman A., van den Elsen E., Rombouts F., Beynen A. 2006. Mortality and growth performance of broilers given drinking water supplemented with chicken-specific probiotics. Poultry Sci., 85, 1383-1388.
  • 21. Vila B., Fontgibell A., Badiola I., Esteve-Garcia E., Jiménez G., Castillo M., Brufau J. 2009. Reduction of Salmonella enterica var. enteritidis colonization and invasion by Bacillus cereus var. toyoi inclusion in poultry feeds. Poultry Sci., 88, 975-979.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e05955c0-9a0c-4248-847c-a01563aa9676
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.