PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Isolation of volatiles from packaging materials and their separation with gas chromatography

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wyodrębnianie lotnych składników materiałów opakowaniowych i ich rozdział za pomocą chromatografii gazowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Isolation of volatiles from packaging materials was carried out with the head space and distillation-extraction methods. Separation of the volatile components was performed in a gas chromatograph.
PL
W pracy sprawdzono przydatność stosowania metody „head space", zagęszczania na adsorbentach oraz metody destylacyjno-ekstrakcyjnej do wyodrębniania lotnych składników opakowań w celu ich analizy metodą chromatografii gazowej. Metoda „head space" pozwala na analizę bardzo lotnych składników opakowań występujących w dużych stężeniach. Koncentracja związków lotnych na polimerze Chromosorb 106 pozwala na zagęszczanie niektórych składników kilkaset razy w stosunku do próby wyjściowej. Metoda destylacyjne-ekstrakcyjna daje możność wyodrębniania z opakowań największej ilości lotnych składników. Stężenie wyodrębnionych składników metodą destylacyjne-ekstrakcyjną jest wystarczające do oceny węchowej eluowanych składników z kolumny chromatograficznej oraz do ich identyfikacji metodami spektroskopowymi.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

p.173-181,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Daniewski M., Aue W.: J. Chromatogr., 1978, 147, 119.
  • 2. Kamiński E., Lis H., Wąsowicz E.: Chemia ainal., 1971, 16, 1325.
  • 3. Kamiński E., Stawicki S., Wąsowicz E.: Acta Aliment. Pol., 1975, 1, 153.
  • 4. Linkens S. T., Nickerson B. G.: Am. Soc. Brewing. Chemists Proc., 1964, 5, 5.
  • 5. Schultz T. H., Flath R. A., Mon T. R., Egglig S. B., Teranishi R.: J. Agric. Food Chem. 1977, 25, 446.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e04f1c62-2033-4763-bff6-2b3b089da46e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.