EN
Milk yield and composition are key factors for dairy industry, and both are determined by multiple genes. This study contains collective analysis of research on chosen candidate genetic markers associated with milk production traits and its technological suitability. The results of analyzed studies indicate that polymorphisms in the genes GHR, IGF-1, CSN2, CSN3, FASN, and SCD1 affect the composition of milk, and thus its technological suitability. However, studies on BLG polymorphisms show variability in the results across researchers, highlighting the need for further analysis.
PL
Wydajność i skład mleka są kluczowymi parametrami dla przemysłu mleczarskiego, determinowanymi przez wiele genów. Praca zawiera zbiorczą analizę badań wybranych kandydujących markerów genetycznych związanych z cechami produkcji mleka i jego przydatnością technologiczną. Wyniki analizowanych badań wskazują, że polimorfizmy genów GHR, IGF-1, CSN2, CSN3, FASN i SCD1 wpływają na skład mleka, a tym samym na jego przydatność technologiczną. Natomiast badania nad polimorfizmami BLG cechuje zróżnicowanie wyników, co wskazuje na potrzebę dalszych analiz.