PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 3(26) |

Tytuł artykułu

Identyfikowalność surowca mięsnego w wybranej firmie handlowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Traceability of raw meat in the selected trade company

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było ukazanie znaczenia systemu identyfikowalności w funkcjonowaniu wybranego przedsiębiorstwa branży mięsnej w zapewnieniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości surowca mięsnego. Przedstawiono różne definicje terminu identyfikowalność, łączące dwa aspekty, tj. śledzenia, czyli podążania za produktem od początku do końca łańcucha żywnościowego, oraz odnajdywania, czyli ustalania pochodzenia produktu od końca do początku łańcucha żywnościowego. Pozwala to na wycofanie niezgodnego/niezgodnych z wymaganiami/ standardami produktu/produktów z rynku oraz określenie potencjalnych przyczyn i źródeł zagrożenia. Głównym celem śledzenia produktów jest ochrona konsumentów i producentów żywności. To także wpływający na działanie rynku mechanizm bezpieczeństwa żywności. Na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa X opisano ogniwa w systemie identyfikowalności mięsa wieprzowego. Firma X zajmuje się kupowaniem surowca wieprzowego bezpośrednio po rozbiorze, a następnie jego transportem do zakładów przetwórstwa mięsnego. Wskazano na konieczność kształtowania odpowiednich relacji firmy X z ubojniami w kontekście uzyskania surowca o zapewnionej/gwarantowanej jakości oraz ubojni z dostawcami żywca. W odniesieniu do przemysłu mięsnego skoncentrowano uwagę na ewolucji systemu identyfikowalności, początkowo w sektorze mięsa wołowego, następnie mięsa drobiowego oraz jaj i na koniec, bardziej szczegółowo, mięsa wieprzowego oraz wymogów, aby system mógł prawidłowo funkcjonować. Opracowanie systemu w zakładzie X wymagało połączenia wielu wzajemnie powiązanych i obowiązujących w łańcuchu dostaw produktów żywnościowych systemów jakości oraz zaangażowania w jego funkcjonowanie rzetelnej pracy wszystkich pracowników, w tym również najwyższego kierownictwa.
EN
The aim of the paper was to show the importance of the traceability system in the operation of a selected meat industry enterprise in ensuring the safety and high quality of raw meat. Different definitions of the term identifiability were presented, combining two aspects, i.e. tracking − following the product from the beginning to the end of the food chain and finding, i.e. determining the origin of the product from the end to the beginning of the food chain. This allows for the withdrawal of illegal/non-compliant with requirements/standards product/products from the market and identifying potential causes and sources of danger. The main purpose of product tracking is to protect consumers and food producers. It is also affecting the operation of the market mechanism for food safety. On the example of the selected company X, links in the traceability system of pork were described. Company X deals in the purchase of raw pork directly after the cutting and then its transport to meat processing plants. It was pointed out that it was necessary to shape proper relations between company X and slaughterhouses in the context of obtaining raw material with assured/ guaranteed quality and slaughterhouses with livestock suppliers. Regarding meat industry, attention was focused on the evolution of the traceability system, initially in the beef meat sector, then poultry meat and eggs, and finally, more specifically, pork meat and requirements so that the system could function properly. The development of the system at X plant required the connection of many interrelated and applicable in the supply chain of food products quality systems and the involvement in its functioning of the reliable work of all employees, including also top management.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.28-58,rys.,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • PHU Plewex Pawel Plewa, Krotoszyn
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
  • Akademia Morska w Gdyni, Gdynia

Bibliografia

  • Alfian G., Rhee J., Ahn H., Lee J., Farooq U., Ijaz M.F., Syaekhoni M.A., 2017, Integration of RFID, wireless sensor networks, and data mining in an e-pedigree food traceability system, Journal of Food Engineering, 212(11), s. 65-75.
  • Bertolini M., Bevilacqua M., Massini R., 2006, FMECA approach to product traceability in the food industry, Food Control, 17(2), s. 137-145.
  • Biczewska I., 2011, Identyfikowalność jako jeden z elementów systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, [w:] Skrzypek E., Metody, techniki i narzędzia zarządzania, Lublin.
  • Bosona T., Gebresenber G., 2013, Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain, Food Control, 33(1), s. 32-48.
  • Codex Alimentarius Commission, 2008, Joint FAO and WHO Food Standards Programme, Rome, FAO/WHO.
  • Czarniecka-Skubina E., Nowak D., 2012, System śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(84), s. 20-36.
  • Dominiak A., 2018, Po nitce do kłębka, czyli identyfikowalność żywności, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, http://zywnosc.com.pl/po-nitce-do-klebka-czyli-identyfikowalnosc-zywnosci/ (15.02.3018).
  • Dyrektywa Rady 2008/71/WE z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie identyfikacji i rejestracji świń, Dz.U. UE L z dnia 8 sierpnia 2008 r.
  • Fabisz-Kijowska A., Kijowski J., 2008, Norma ISO 22005:2007. Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności, [w:] Kijowski J., Cegielska-Radziejewska R. (red.), Kontrola zagrożeń żywności audytowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
  • Gibowicz A., 2015, Identyfikowalność w zakładzie produkcyjnym podstawą bezpieczeństwa konsumentów, Łomża.
  • Górna J., 2012, Czynniki warunkujące skuteczność systemu identyfikowalności na przykładzie przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego, Zarządzanie i Finanse, 10(3/2), s. 107-118.
  • Górna J., 2016, Zasady identyfikacji i identyfikowalności w przemyśle spożywczym, Przegląd Spożywczy, 70(1), s. 23-26.
  • http://agri-food.pl/unijny-system-traceability-sektorze-wolowiny/ (15.02.2018).
  • http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Krajowe-systemy-jakosci-zywnosci/System-Gwarantowanej-Jakosci-Zywnosci-QAFP (15.02.2018).
  • http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Krajowe-systemy-jakosci-zywnosci/System-Jakosci-Wieprzowiny-PQS-Pork-Quality-System (15.02.2018).
  • http://polskie-mieso.pl/wp-content/uploads/2015/06/KT-PQS-UIP.pdf (15 luty 2018).
  • http://www.prokurent.com/pl/traceability-w-sektorze-drobiu/ (15.02.2018).
  • http://www.pzpbm.pl/ (15.02.2018).
  • http://www.qafp.pl/userfiles/files/zeszyty2016/Wędliny%20_Wyd%20%204%20z%20dnia%2018%2003%202016.pdf (15.02.2018).
  • Jarecki A., 2012, Identyfikowalność – traceability, Biuro Promocji Jakości, Warszawa, s. 29-37.
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010, Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa.
  • Korzycka-Iwanow M., 2007, Prawo żywnościowe: zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Wyd. 2. Lexis Nexis, Warszawa.
  • Moe T., 1998, Perspectives on traceability in food manufacture, Trends in Food Science & Technology, 9, s. 211-214.
  • Pawelec A., 2010, System EUROP klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych, Przemysł Spożywczy, 64(3), s. 12-14.
  • Pisula A., Florkowski T., 2011, Metody skupu zwierząt rzeźnych, [w:] Pisula A., Pospiech E. (red.), Mięso – podstawy nauki i technologii, Wydział SGGW, Warszawa.
  • PN-EN ISO 22005:2007. Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności. Ogólne zasady i podstawowe wymagania przy projektowaniu i wdrażaniu systemu.
  • PN-ISO 9001:2008. Systemy Zarządzania Jakością. Punkt 4.8. Identyfikacja i identyfikowalność wyrobu.
  • Regattieri A., Ganberi M., Manzini R., 2007, Traceability of food products; general framework and experimental evidence, J. Food Eng., 81(2), s. 347-356.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej, DzU 2010, nr 116, poz. 778.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002/WE z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds.Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, DzU UE L 31 z 01.02.2002.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011/UE z dnia 25 października 2011 roku sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, DzU UE L 304/18 z dnia 22.11.2011.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1760/2000 z dnia 17 lipca 2000 r. ustanawiające system identyfikacji i rejestracji bydła i dotyczące etykietowania mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 820/97, DzU I. 204, 11.8.2000, p. 1.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniające dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97, Dz. Urz. UE L z 05.01.2005, s. 1.
  • Sikora T., 2009, Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym, Katedra Zarządzania Jakością, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków.
  • Skilton P.F., Robinson J.L., 2009, Traceability and normal accident theory: How does supply network complexity influence the traceability of adverse events?, Journal of Supply Chain Management, 45(3), s. 40-53.
  • Słownik współczesny języka polskiego, 1996,Wydawnictwo Wilga, Warszawa.
  • Smith G.C., Tatum J.D., Belk K.E., Scanga J.A., Grandin T., Sofos J.N., 2005, Tranceability from a US perspective, Meat Science, 71(1), s. 174-193.
  • Sokołowski G., 2015, Skuteczny system traceability, czyli co zrobić by produkty były bezpieczne dla konsumenta?, Instytut Logistyki i Magazynowania, Webinar.
  • Śliwczyński B., 2008, Gwarancja bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw żywności, Przemysł Spożywczy, 62(7), s. 2-8.
  • Śmiechowska M., 2013, Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia.
  • Śmiechowska M., 2014, System identyfikowalności w zapewnieniu tożsamości i bezpieczeństwa żywności, Ann. Acad. Med. Gedan., 44, s. 125-132.
  • Świetlik K., 2017, Ceny detaliczne i spożycie mięsa, Rynek mięsa. Stan i perspektywy. IERiGŻ-PIB, 53, s. 57-67.
  • Traceability of Beef, 2002, EAN International and European Meat Expert Group, EMEG, http://www.gs1ca.org/files/std_traceabilityofbeef_v1_en.pdf (15.02.2018).
  • Ustawa z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym, DzU 2013, poz. 1166.
  • Wałaszczyk A., Ordziński M., 2014, Znaczenie zarządzania identyfikowalnością wyrobów spożywczych dla konsumentów – badania i analiza, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego, 14(XXIX), 3, s. 177-185.
  • Wood J.D., Holder J.S., Main D.C.J., Quality assurance schemes, Meat Science, 1998, Supl. 1, s. 191-203.
  • Zawadzka D., Pasińska D., 2017, Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny, Rynek mięsa. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, 8-27.
  • Zawinowska I., 2015, System śledzenia środków spożywczych (traceability), podstawowe narzędzie do wycofania niebezpiecznej żywności z rynku, Biuro Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Główny Inspektorat Weterynarii, http://docplayer.pl/3828365-System-sledzeniasrodkow-spozywczych-traceability-podstawowe-narzedzie-do-wycofania-niebezpiecznej-zywnosci-z-rynku.html (15.02.2018).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e0378cc7-354d-49da-904b-049b6b68cba4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.