PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 |

Tytuł artykułu

Wpływ owsa nagoziarnistego w żywieniu tuczników na efekty produkcyjne, wartość odżywczą mięsa i składniki biochemiczne krwi

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Influence of hulless oat in diet of growing-finishing pigs on performance, nutritional value of meat and blood biochemical indices

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Opis fizyczny

s.393-401,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis, International, 17 Ed., AOAC Inter., Gaithersburg, MD, USA.
  • Bach Knudsen K.E., 1997. Carbohydrate and lignin contents of plant materials used in animal feed¬ing. Anim. Feed Sci. Techn., 67: 319-338.
  • Bartnikowska E., Lange E., 2000. Influence of naked oat and its extruded products on lipid metabo¬lism in rats fed atherogenic diet. International Scientific Workshop, "Effects of non-nutrients on the nutritional value of plant diets", Olsztyn: 26-28.
  • Biel W., Bobko K., Maciorowski R., 2009. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain. J. Cereal Sci., 49, 3: 413-418.
  • Brand T. S., van der Merve J.P., 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower-finisher pigs. Anim. Feed Sci.Technol., 57: 139-147.
  • Flis M., Sobotka W. Antoszkiewicz Z., Lipiński K., Zduńczyk Z., 2007. Effect of husked and naked oat used in the diets supplemented with linseed oil on the growth performance of pigs, carcass and meat quality. Arch. Tierz., 50, Special Issue: 161-171.
  • Folch J., Less M., Stanley G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 226: 497-509.
  • Friedewalda W.T., Levy R.I., Fredrickson D.S., 1972. Estimation of plasma low-density lipoprotein cholesterol, without use of the preparative ultracentrifuge. Clin.Chem., 18: 499-502.
  • Friend D.V., Fortin A., Butler G., Poste L.M., Kramer J.K.G., Burrows V.D., 1989. Naked oats (Avena nuda) with and without supplementation, for boars and burrows: growth, carcass and meet quality, energy and nitrogen metabolism. Can. J. Anim. Sci., 69: 765-778.
  • Friend D.V., Fortin A., Poste L.M., Butler G., Kramer J.K.G., Burrows V.D., 1988. Feeding and metabolism trials, and assessment of carcass and meat quality for growing-finishing pigs fed naked oats (Avena nuda). Can. J. Anim. Sci., 68: 511-521.
  • Friendship R.M., Henry S.C., 1996. Cardiovascular system, haematology and clinical chemistry, [in:] Diseases of swine, Eds. LemanA.D., Straw B.E., Mengeling W.L., D'Allaire S., Taylor D.J., Iowa State Univ. Press, USA: 3-11.
  • Harrold R.L., Miller K.B., Zimprich R.C., Carter S.D., 1998. Barley-naked oat combination fo growing-finishing swine. J. Anim. Sci., 76, suppl. 2: 56.
  • Kosieradzka I., 1999. Ocena możliwości zastosowania ziarna polskiego owsa nagiego w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Praca doktorska. SGGW, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospo¬darki Paszowej, Warszawa.
  • Kuleta Z., Polakowska-Nowak G., Wosek J., Nieradka R., 1993. Wartości wskaźników hematolo-gicznych i biochemicznych zwierząt w stanach zdrowia i choroby. Wyd. ART, Olsztyn.
  • Maślanek A., Flis M., Falkowski J., 2001. A note on naked oats as a substitute for wheat and barley for young pigs. J. Anim. and Feed Sci., 10, 2: 215-218.
  • Nita Z., Orłowska-Job W., 1996. Hodowla owsa nagoziarnistego w Zakładzie Doświadczalnym HAR w Strzelcach. Biul. Inst. Hod. i Aklim. Rośl., 197: 141-146.
  • Normy Żywienia Świń, 1993. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kiel- anowskiego, PAN, Omitech Press, Warszawa.
  • Peterson D.M., 2001. Oat antioxidants. J. Cereal Sci., 33: 115-124.
  • Petkov K., Biel W., Kowieska A., Jaskowska I. 2001. The composition and nutritive value of naked oat grain (Avena sativa var. nuda). J. Anim. Feed Sci., 10, 2: 303-307.
  • Rakowska M., Bartnikowa E., 1997. Zastosowanie owsa nagiego do produkcji żywności przydatnej w profilaktyce i dietoterapii zaburzeń gospodarki lipidowej. Biul. Inst. Hod. i Aklim. Rośl., 203: 235-240.
  • Rhee K.S., Dutson T.R., Smith G.C., Hostetler R.L., Reiser R., 1982. Effects of changes in inter¬muscular and subcutaneous fat levels on cholesterol content of raw and cooked beef steaks. J. Food Sci., 47: 716-719.
  • Rokicki E., Kolbuszowski T., 1996. Higiena zwierząt. Wyd. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa.
  • Rotenberg S., Andersen J.O., 1980. The effect of dietary citrus pectin on fatty acid balance and on fatty acid content of the liver and small intestine in rats. Acta. Agric. Scand., 30: 8-12.
  • Różycki M., 1996. Zasady postępowania przy ocenie świń w stacjach kontroli użytkowości rzeźnej trzody chlewnej. Wyd. Instytutu Zootechniki, 14: 69.
  • Valentine J., 1990. Naked oats. Aspekt. Appl. Biol., 25, Cereal Quality II: 19-27.
  • Winnicka A., 2008. Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd. SGGW, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-debc94a2-999b-4379-b921-22652f15e4d7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.