EN
The effect of three different gas mixtures on the period of fresh beef storage was investigated. The quality of samples being tested was assessed on the basis of a complex physico-chemical analysis (10 discriminants in total) and a microbiological analysis. A mixture of gas containing 20% CO₂, 79% N₂, 1% O₂ proved to be the best.
PL
Przebadano wpływ trzech mieszanin gazowych na przedłużenie okresu składowania wołowiny w temperaturze zbliżonej do krioskopowej. Stosowano następujące mieszaniny: A - 10% CO₂, 89% N₂ 1% O₂ B - 20% CO₂, 79% N₂ 1% O₂ C - 30% CO₂, 69% N₂ 1% O₂ W tym samym czasie próbki mięsa były składowane w atmosferze powietrza (warunki kontrolne). Opracowano dwie metody napełnienia zbiorników mieszaniną gazów. Jakość mięsa w okresie składowania oceniano na podstawie następujących wskaźników: zmiany barwy, pH, zdolności utrzymywania wody, wycieku cieplnego, ubytku masy, azotu ogólnego, niebiałkowego, rozpuszczalnego i aminowego oraz analizy mikrobiologicznej. W celu ustalenia korelacji pomiędzy wartością pH i zdolnością utrzymywania wody obliczono współczynniki regresji i korelacji. Na podstawie otrzymanych wyników można stwierdzić, że najbardziej sprzyjające warunki daje mieszanina gazowa zawierająca 20% CO₂. W tych warunkach można składować mięso przez 43 dni, tj. 3 razy dłużej niż w warunkach kontrolnych.