PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 47 | 05 |

Tytuł artykułu

Oporność na antybiotyki szczepów bakterii izolowanych z nasienia buhajów

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Antibiotic resistance of bacterial strains isolated from bulls semen

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
From the processed semen of 353 bulls, 137 antibiotic resistant bacterial strains were isolated. 124 strains were penicillin and 89 streptomycin resistant. Bacteria isolated from fresh semen were examined for penicillin, streptomycin and gentamycin resistance, then semen was conserved (penicillin and streptomycin were added) and then the resistance of reisolated bacterial strains to penicillin, streptomycin and gentamycin was evaluated. From the fresh semen 21 penicillin and 9 streptomycin resistant strains were isolated. However, from these same samples of semen afer thawing 10 bacterial strains resistant to penicillin and 6 strains resistant to streptomycin were reisolated. All isolated bacterial strains were gentamycin sensitive.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

05

Opis fizyczny

s.214-215,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Fizjologii Rozrodu i Sztucznego Unasienniania Zwierząt, Instytut Zootechniki, 32-083 Balice k.Krakowa

Bibliografia

  • 1. Certified Semen Services NAAB (CSS), Columbia, 1986.
  • 2. Ericsson H. M., Sherris J. C.: Acta path. microbiol. scand., Sec. B. suppl., 217, 1971.
  • 3. Kałużewski S., Jagielski M.: Med. dośw. 22, 1970.
  • 4. Rosłanowski K.: Medycyna wet. 14, 421, 1958
  • 5. Wayda E.: Medycyna wet. 42, 95, 1986.
  • 6. Wierzbowski S., Nowakowski W., Wayda E., Kuźniak S.: Medycyna wet. 40, 284, 1984.
  • 7. Wierzbowski S., Pilch J., Nowakowski W.: Instrukcja prac laboratoryjnych dla stacji unasienniania bydła. Wyd. własne IZ, Kraków, 1982.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dd71323c-e276-4951-9393-e88763f783cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.