PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 18 | 6 |

Tytuł artykułu

Wpływ jadalnej powłoki białkowo-woskowej na trwałość pozbiorczą kapusty brukselskiej przechowywanej w symulowanych warunkach obrotu towarowego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of edible protein-wax coating on post-harvest stability of Brussels sprouts stored under simulated commercial storage conditions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Umyte główki kapusty brukselskiej poddano powlekaniu poprzez zanurzenie w powłoce, którą stanowił wodny roztwór białka grochu (10 % m/m), wosku kandelila (2 % m/m) i sorbitolu (4 % m/m). Powlekane oraz niepowlekane (próba kontrolna) warzywa przechowywano przez 10 dni w symulowanych warunkach obrotu towarowego (~20 ºC, wilgotność względna powietrza ~40 %). Badania jakości kapusty brukselskiej obejmowały oznaczenie: ubytków masy, zawartości kwasu askorbinowego, polifenoli i chlorofilu, aktywności oksydazy polifenolowej, barwy, tekstury i cech sensorycznych. Wykazano, że powlekanie kapusty brukselskiej powłoką białkowo-woskową wpływa na istotne zmniejszenie ubytków masy, witaminy C i polifenoli oraz ogranicza mięknięcie warzyw w czasie przechowywania. Obecność powłoki nie wpłynęła natomiast na aktywność oksydazy polifenolowej i zawartość barwników chlorofilowych. Pomiary barwy wykazały, że w końcowym okresie przechowywania powlekane warzywa były istotnie jaśniejsze i bardziej żółte w porównaniu z próbami kontrolnymi. Analiza sensoryczna, przeprowadzona w 4. dniu przechowywania, wykazała że powlekanie kapusty korzystnie wpłynęło na jej wygląd ogólny, jędrność i połysk, natomiast nieznacznie pogorszyło jej zapach. Powyżej czwartej doby przechowywania jakość sensoryczna kapusty, zarówno prób kontrolnych, jak i powlekanych, obniżyła się poniżej akceptowanego poziomu. Uzyskane wyniki dowodzą, że powlekanie zaproponowaną emulsją może wpływać na przebieg niektórych procesów fizjologicznych i biochemicznych w kapuście brukselskiej, oddziałując na jej wartość handlową i konsumpcyjną.
EN
The washed Brussels sprouts heads were coated through dipping in a coat, i.e. in an aqueous solution of pea protein (10 % w/w), candelilla wax (2 % w/w), and sorbitol (4 % w/w). The coated and uncoated (control) vegetables were stored in the simulated storage conditions (~20 ºC in a relative humidity of 50 %) for 10 days. The quality assessment of Brussels sprouts comprised the determination of: mass loss, contents of ascorbic acid, polyphenols and chlorophyll, polyphenol oxidase activity (PPO), colour, texture, and sensory properties. It was evidenced that the coating of Brussels sprouts by protein-wax coating resulted in a significant reduction in mass loss, vitamin C, polyphenols, and firmness during storage, as well as limited the softening of the vegetables. However, the presence of the coating had no effect on the PPO activity and on the content of chlorophyll pigments. The colour measurements proved that during the final stage of storing, the coated vegetables were significantly lighter and more yellow compared with the control samples. A sensory analysis performed on the 4th day of storage showed that the coating of Brussels sprouts favourably impacted their overall appearance, firmness, and gloss, but slightly deteriorated their odour. After 4 days of storage, the sensory quality of Brussels sprouts, both in coated and uncoated samples, decreased below the acceptable level. The results obtained prove that the coating using the emulsion suggested can impact the course of some physiologic and biochemical processes in the Brussels sprouts, which affect their commercial and consumption quality.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

6

Opis fizyczny

s.177-191,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biochemii i Chemii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

Bibliografia

  • [1] Ali A., Maqboola M., Ramachandrana S., Aldersona P.G.: Gum arabic as a novel edible coating for enhancing shelf-life and improving postharvest quality of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit. Postharvest Biol. Technol., 2010, 58, 42-47.
  • [2] Alonso J., Alique R.: Influence of edible coating on shelf life and quality of ’Picota’ sweet cherries. Eur. Food Res. Technol., 2004, 218, 535-539.
  • [3] Arnon D.I.: Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol., 1949, 24,1-15.
  • [4] Ayranci E., Tunc S.: A method for the measurement of the oxygen permeability and the development of edible films to reduce the rate of oxidative reactions in fresh foods. Food Chem., 2003, 80, 423-431.
  • [5] Ayranci E., Tunc S.: The effect of edible coatings on water and vitamin C loss of apricots (Armeniaca vulgaris Lam.) and green peppers (Capsicum annuum L.). Food Chem., 2004, 87, 339-342.
  • [6] Babik I.: Kapusta brukselka do mrożenia. Hasło Ogrodnicze, 2002, 3, 76-77. [7] Cagri A., Ustunol Z., Ryser E.: Antimicrobial edible films and coatings: A review. J. Food Prot. 2004, 67, 833-848.
  • [8] Del-Valle V., Hernández-Muñoz P., Guarda A., Galotto M.J.: Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficusindica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf life. Food Chem., 2005, 91, 751-756.
  • [9] Dong H., Cheng L., Tan J., Zheng K., Jiang Y.: Effect of chitosan coating on quality and shelf life of peeled litchi fruit. J. Food Eng., 2004, 64, 355-358.
  • [10] Duan J., Wu. R., Strik B.C., Zhao Y.: Effect of edible coatings on the quality of fresh blueberries (Duke and Elliott) under commercial storage conditions. Postharvest Biol. Technol., 2011, 59, 7179.
  • [11] Eum H.L., Hwang D.K., Linke M., Lee S.K., Zude M.: Influence of edible coating on quality of plum (Prunus salicina Lindil. cv. ‘Sapphire’). Eur. Food Res. Technol., 2009, 229, 427-434.
  • [12] Gajewski M.: Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa 2005.
  • [13] Ghasemnezhad M., Shiri M.A., Sanavi M.: Effect of chitosan coatings on some quality indices of apricot (Prunus armeniaca L.) during cold storage. Caspian J. Env. Sci., 2010, 8(1), 25-33.
  • [14] Hansen H., Bohling H.: Prevention of ethylene induced damage in Brussels sprouts. Acta Hort., 1984, 157, 192.
  • [15] Hardenburg R.E.: Wax and related coatings of horticultural products. A Bibliography. Agr. Res. Bull., No 965, Cornell Univ., Ithaca, NY, 1967, p. 1.
  • [16] Ihl M., Aravena L., Scheuermann E., Uquiche E., Bifani V.: Effect of immersion solutions on shelf life of minimally processed lettuce. LWT, 2003, 36, 591-599
  • [17] Isenburg F.M.: The use of controlled atmosphere on cold crops. In: Controlled Atmospheres for the Storage and Transport of Horticultural Crops. Dewey D.H., Herner R.C. and Dilley D.R. Eds, Mich. State Univ. Hort. Rept., 1969, 9, 95-96.
  • [18] Jiang Y., Li Y.: Effect of chitosan coating on postharvest life and quality of longa fruit. Food Chem., 2001, 73, 139-143.
  • [19] Kowalczyk D., Pikula E.: Wpływ jadalnej powłoki białkowo-woskowej na jakość przechowalniczą winogron (Vitis vinifera L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72), 67 -76.
  • [20] Kowalczyk D., Pikula E.: Wpływ jadalnej powłoki białkowo-woskowej na jakość przechowywanych chłodniczo brokułów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 120-133.
  • [21] Lipton W.J., Mackey B.E.: Physiological and quality response of Brussels sprouts to storage in controlled atmospheres. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 1987, 112, 491-496.
  • [22] Lyons J.M., Rappaport L.: Effect of Controlled atmospheres on storage quality of Brussels sprouts. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 1962, 81, 324-331.
  • [23] Lyons J.M., Rappaport L.: Effect of temperature on respiration and quality of Brussels sprouts during storage. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 1959, 73, 361-366.
  • [24] Maftoonazad N., Ramaswamy H.S., Moalemiyan M., Kushalappa A.C.: Effect of pectin-based edible emulsion coating on changes in quality of avocado exposed to Lasiodiplodia theobromae infection. Carbohyd. Polym., 2007, 68, 341-349.
  • [25] Martínez-Romero D., Alburquerque N., Valverde J.M., Guillén F., Castillo S., Valero D., Serrano M.: Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: A new edible coating. Postharvest Biol. Technol., 2006, 39, 93-100.
  • [26] Moldão-Martins M., Beirão-da-Costa S.M., Beirão-da-Costa M.L.: The effects of edible coatings on postharvest quality of the ‘Bravo de Esmolfe’ apple. Eur. Food Res. Technol., 2003, 217, 325-328.
  • [27] Navarro-Tarazaga M.L., Del Río M.A., Krochta J.M., Pérez-Gago M.B.: Fatty acid effect on hydroxpropyl metycellulose-beeswax edible film properties and postharvest quality of coated ‘Ortanique’ mandarins. J. Agric. Food Chem., 2008, 56, 10689-10696.
  • [28] Navarro-Tarazaga M.L., Sothornvit R., Pérez-Gago M.B.: Effect of plasticizer type and amount on hydroxypropyl methylcellulose-beeswax edible film properties and postharvest quality of coated plums (cv. Angeleno). J Agric. Food Chem., 2008, 56, 9502-9509.
  • [29] Oms-Oliu G., Soliva-Fortuny R., Martín-Belloso O.: Edible coatings with antibrowning agents to maintain sensory quality and antioxidant properties of fresh-cut pears. Postharvest Biol. Technol., 2008, 50, 87-94.
  • [30] PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • [31] Ribson J.E., Browne K.M., Burton W.G.: Storage characteristics of some vegetables and soft fruits. Ann. Appl. Biol., 1975, 81, 399-408.
  • [32] Rosa E.A.S.: Chemical composition. In: Biology of Brassica Coenospecies. C. Gómez-Campo Ed., Elsevier Science B.V., Amsterdam, The Netherlands, 1999, 315-357.
  • [33] Sikora E., Cieślik E., Leszczyńska T., Filipiak-Florkiewicz A., Pisulewski P.M.: The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjected to aquathermal processing. Food Chem., 2008, 107, 55-59.
  • [34] Simões A.D.N., Tudela J.A., Allende A., Puschmann R., Gil M. I.: Edible coatings containing chitosan and moderate modified atmospheres maintain quality and enhance phytochemicals of carrot sticks. Postharvest Biol. Technol., 2009, 51, 364-370.
  • [35] Singleton V.L, Rossi J.A.: Colorimetry of total phenolics witch phosphomolybdic-phodphotungstics acid reagents. Am. J. Etnol. Vitic. , 1965, 16, 144-158.
  • [36] Tomás S.A., Bosquez-Molina E., Stolik S., F. Sánchez F.: Effects of mesquite gum-candelilla wax based edible coatings on the quality of guava fruit (Psidium guajava L.). J. Phys. IV France, 2005, 125, 889-892.
  • [37] Tzoumaki M.V., Biliaderis C.G., Vasilakakis M.: Impact of edible coatings and packaging ob quality of white asparagus (Asparagus officinalis, L.) during cold storage. Food Chem., 2009, 117, 5563.
  • [38] Vargas M., Albors A., Chiralt A., González-Martínez C.: Quality of cold-stored strawberries as affected by chitosan-oleic acid edible coatings. Postharv. Biol. Technol., 2006, 41, 164-171.
  • [39] Viña S.Z., Mugridge A., García M.A., Ferreyra R. M., Martino M.N., Chaves A.R., Zaritzky N.E.: Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts. Food Chem., 2007,103, 701-709.
  • [40] Wisserman K.W., Lee C.Y.: Purification of grape polyphenoloxidase with hydrophobic chromatography. J. Chromatogr., 1980, 192, 232-235.
  • [41] Xu S., Chen X., Sun D.: Preservation of kiwifruit coated with an edible film at ambient temperature. J. Food Eng., 2001, 50, 211-216.
  • [42] Yaman Ö., Bayindirh L.: Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT, 2002, 35, 146-150.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dd40e7ad-2984-4c98-9fec-071580886d4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.