EN
Uzyskane wyniki badań wskazują, że zawartość skrobi w bulwach ziemniaka uprawianej odmiany była w mniejszym stopniu uzależniona od nawożenia potasowego, a w większym stopniu zależała od okresu przechowywania i od warunków meteorologicznych panujących w latach uprawy. Nawożenie siarczanem potasu w dawce wyższej niż 99 kg K·ha-1 powodowało spadek zawartości skrobi. W okresie przechowywania na skutek transpiracji następował wzrost zawartości tego wielocukru, plon bezwzględny skrobi ulegał jednak spadkowi. Zawartość cukrów redukujących po zbiorze wynosiła średnio 3,1 g·kg-1 i była średnio o ok. 30% niższa od stwierdzonej sumy cukrów. Pod wpływem nawożenia potasem uległa ona spadkowi, co dodatnio wpływało na przydatność testowanej odmiany do przetwórstwa. Podczas przechowywania zawartość cukrów redukujących i sumy cukrów uległa znacznemu wzrostowi odpowiednio o 52% i 30% w stosunku do zawartości stwierdzonej po zbiorze. Uzyskane wyniki wskazują, że podwyższone nawożenie siarczanem potasu może być czynnikiem ograniczającym nagromadzanie szkodliwych w procesie technologicznym cukrów (szczególnie redukujących) w odniesieniu do bulw ziemniaka poddanych przechowywaniu.
EN
The results of study indicate that the starch content in tubers of potato cultivar was highly dependent on meteorological conditions during cultivation, storage time and less on potassium fertilization. Potassium used in dose higher than 99 kg K·ha-1 resulted in decreased starch content. During storage period, as a result of transpiration, followed the increase of this polysaccharide content, however yield of the starch decreased. The content of reducing sugars after harvest reached 0.31% and was on average by about 30% lower than the total sugars content. Under potassium fertilization the content of reducing sugars gradually declined, what positively affected the usefulness of tested cultivar for processing. During storage, the content of reducing sugars and total sugars increased respectively by 52% and 30%, in relation to content observed after harvest. The results indicate that high potassium fertilization could be a factor limiting the accumulation of harmful sugars (especially reducing) in process of storing potato tubers.