PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 556 | 1 |

Tytuł artykułu

Kształtowanie się zawartości cukrów w bulwach ziemniaka pod wpływem wzrastającego nawożenia siarczanem potasu

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The content of sugars in potato tubers under increasing doses of potassium sulphate fertilization

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Uzyskane wyniki badań wskazują, że zawartość skrobi w bulwach ziemniaka uprawianej odmiany była w mniejszym stopniu uzależniona od nawożenia potasowego, a w większym stopniu zależała od okresu przechowywania i od warunków meteorologicznych panujących w latach uprawy. Nawożenie siarczanem potasu w dawce wyższej niż 99 kg K·ha-1 powodowało spadek zawartości skrobi. W okresie przechowywania na skutek transpiracji następował wzrost zawartości tego wielocukru, plon bezwzględny skrobi ulegał jednak spadkowi. Zawartość cukrów redukujących po zbiorze wynosiła średnio 3,1 g·kg-1 i była średnio o ok. 30% niższa od stwierdzonej sumy cukrów. Pod wpływem nawożenia potasem uległa ona spadkowi, co dodatnio wpływało na przydatność testowanej odmiany do przetwórstwa. Podczas przechowywania zawartość cukrów redukujących i sumy cukrów uległa znacznemu wzrostowi odpowiednio o 52% i 30% w stosunku do zawartości stwierdzonej po zbiorze. Uzyskane wyniki wskazują, że podwyższone nawożenie siarczanem potasu może być czynnikiem ograniczającym nagromadzanie szkodliwych w procesie technologicznym cukrów (szczególnie redukujących) w odniesieniu do bulw ziemniaka poddanych przechowywaniu.
EN
The results of study indicate that the starch content in tubers of potato cultivar was highly dependent on meteorological conditions during cultivation, storage time and less on potassium fertilization. Potassium used in dose higher than 99 kg K·ha-1 resulted in decreased starch content. During storage period, as a result of transpiration, followed the increase of this polysaccharide content, however yield of the starch decreased. The content of reducing sugars after harvest reached 0.31% and was on average by about 30% lower than the total sugars content. Under potassium fertilization the content of reducing sugars gradually declined, what positively affected the usefulness of tested cultivar for processing. During storage, the content of reducing sugars and total sugars increased respectively by 52% and 30%, in relation to content observed after harvest. The results indicate that high potassium fertilization could be a factor limiting the accumulation of harmful sugars (especially reducing) in process of storing potato tubers.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

556

Numer

1

Opis fizyczny

s.341-348,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Amrein T.M., Bachmann S., Noti A., Biedermann M., Barbosa M.F., Biedermann-Brem S., Grób K., Keiser A., Realini P., Escher F., Amado R. 2003. Potential of acrylamid formation, sugars, and free asparagine in potatoes: a comparison of cultivars and farming systems. J. Agric. Food Chem. 51: 5556-5560.
  • Chotkowski J., Stypa I. 2010. Odmiany ziemniaków. Charakterystyka tabelaryczna. Bonin: 12 ss.
  • Ciećko Z., Żołnowski A., Wyszkowski M. 2004. Plonowanie i zawartość skrobi w bulwach ziemniaka w zależności od nawożenia NPK. Annales UMCS, Sec. E 59(1): 399-406.
  • Gunadi N. 2009. Response of potato to potassium fertilizer sources and application methods in adisols West Java. Indonesian J. Agric Sci. 10(2): 65-72.
  • Kellock T. 1995. Potatoes: factors affecting dry matter. Agriculture Notes, April 1995, State of Victoria, Department of Primary Industries, Victoria, USA: 1-3.
  • Klikocka H. 2004. Nawożenie ziemniaka siarką. Fragm. Agronom. 21, 3(83): 80-94.
  • Knowles N.R., Driskill E.P.(j), Knowles L.O. 2009. Sweetening responses of potato tubers of different maturity to conventional and non-conventional storage temperature regimes. Postharvest Biology and Technology 52: 49-61.
  • Kumar P., Pandey S.K., Singh B.P., Singh S.V., Kumar D. 2007. Influence of source and time of potassium application on potato growth, yield, economics and crisp quality. Potato Res. 50: 1-13.
  • Panique E., Kelling K.A., Schulte E.E., Hero D.E., Stevenson W.R., James R.V. 1997. Potassium rate and source effects on potato yield, quality, and disease interaction. Amer. Potato J. 74: 379-398.
  • Rhue R.D., Hensel D.R., Kidder G. 1986. Effect of K fertilization on yield and leaf nutrient concentrations of potatoes grown on a sandy soil. Amer. Potato J. 63: 665-681.
  • Ross A.F. 1950. Dinitrophenol method for reducing sugars, w: Potato processing. Talburt W.F., Smith O. (red.). AVI Publishing Co., Westport, Conn.: 469-470.
  • Smith O. 1987. Effect of cultural and environmental conditions on potatoes for processing, w: Potato processing. Talburt W.F., Smith O. (red.), 4th edn. Van Nostrand Reinhold Company, New York: 73-147.
  • Starczewski J., Trojanowska M. 2001. Wpływ wybranych zabiegów agrotechnicznych na plonowanie ziemniaka jadalnego. Zesz. Nauk. Akad. Podlaskiej w Siedlcach 59: 5-13.
  • StatSoft Inc. 2009. STATISTICA (data analysis software system), version 9.0. .
  • Westermann D.T. 2005. Nutritional requirements of potatoes. Amer. J. of Potato Res. 82: 301-307.
  • Westermann D.T., James D.W., Tindall T.A., Hurst R.L. 1994. Nitrogen and potassium fertilization of potatoes: Sugars and starch. Amer. Potato J. 71: 433-453.
  • Wierzejska-Bujakowska A. 1998. Nawożenie, a kierunki użytkowania ziemniaka. Mat. Sem. Nauk. 26-27 II 1998, Radzików: 18-19.
  • Zgórska K., Czerko Z. 1981. Dokładna i prosta metoda oznaczenia skrobi. Instrukcja wdrożeniowa, Instytut Ziemniaka w Boninie.
  • Zgórska K., Sowa-Niedziałkowska G. 2005. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany jakościowe zachodzące w bulwach ziemniaka w czasie ich długotrwałego przechowywania. Pamiętnik Puławski 139: 327-336.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dce1fa90-68cf-4526-8acc-ae4c2185f292
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.