EN
Electrosynthesis as well as coacervation at pH 3.2 were employed for preparation of complexes of xanthan gum with ovalbumin. Complexes contained by —10% of ovalbumin more than blends from which the complexes were prepared. Preparation method had a minor effect on the properties of the prepared complexes. Complexes from coacervation were slightly more thermally stable than complexes prepared electrosyn- thetically. Xanthan gum and ovalbumin were combined with one another to form a complex of the stoichiometric ratio close to 1:1. Excessive amount of ovalbumin, if present in the reaction mixture, sorbed on this complex. The obtained products were weak electrostatic complexes with involvement of non-polar interactions.
PL
Otrzymano kompleksy gumy ksantanowej z owoalbuminą za pomocą elektrosyntezy z alkalicznych roztworów wodnych obu składników pobranych w proporcjach 2:1, 1:1 i 1:2 oraz przez koacerwację przy pH 3,2. Kompleksy otrzymane obiema metodami były niemal identyczne z tym, że wydajność kompleksów w przypadku elektrosyntezy była o ok. 3% wyższa : a kompleksy otrzymano przez koacerwację były nieco bardziej trwałe w czasie ich termolizy. Kompleksy zawierały o około 10% albuminy więcej niż wyjściowe mieszaniny składników, z których otrzymywano te kompleksy. Prawdopodobnie właściwy kompleks ma stechiometrię zbliżoną do 1:1. Produkty otrzymane z mieszanin zawierające nadmiar jednego ze składników składają się z właściwego kompleksu 1:1, na którym zaadsorbował się ten składnik, który w nadmiarze znajdował się w mieszaninie reakcyjnej. Kompleksy są słabe i mają naturę elektrostatyczną z udziałem oddziaływań niepolarnych