PL
Celem pracy była ocena wartości siewnej i wigoru ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany, okresu oraz warunków przechowywania. Badania laboratoryjne przeprowadzono w Katedrze Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Analizowanymi parametrami były: energia kiełkowania, zdolność kiełkowania, udział ziarniaków martwych oraz wigor, który określono, wykorzystując: test wzrostu siewki, test szybkości wzrostu siewki, indeks wigoru. Stwierdzono, że przechowywanie zaprawionego ziarna przez 180 dni powodowało istotne zmniejszenie zdolności kiełkowania i wigoru oraz wzrost liczby ziarniaków martwych. Po 180 dniach lepszymi parametrami wigorowymi cechowało się ziarno przechowywane w warunkach 70% wilgotności powietrza w odniesieniu do 60% wilgotności.
EN
The laboratory study was carried out at Agronomy Department of Poznań University of Life Sciences. The first factor of experiment were cultivars: ‘Naridana’ and ‘Legenda’. Before establishment of experiment the grain was dressed. The second factor was storage period: after dressing and 180 days after dressing and the third – storage conditions: air humidity 60% and 70%. The storage of dressed grain for 180 days caused a significant decrease of vigour, germination capacity and increase in the number of dead seeds. After 180 days better vigour was observed in grain stored in conditions of higher air humidity.