PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 10 |

Tytuł artykułu

Rynek ryb i owoców morza w UE - konsumpcja i wydatki

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The seafood market in the EU - consumption and expenditures

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 2016 г. w krajach UE wydatki gospodarstw domowych na zakupy produktów rybnych i z akwakultury osiągnęły swój szczyt - 54,8 mld euro. Najwyższe wydatki na ten cel odnotowano w Hiszpanii, podczas gdy w Portugalii osiągnięto najwyższe wydatki na jednego mieszkańca - 327 euro, byty one 3-krotnie wyższe od przeciętnych w UE. W czołowych w tej kategorii państwach odnotowano intensywny wzrost wydatków - о 63% w stosunku do 2000 r.. Przedstawiono też nawyki konsumentów dotyczące miejsca zakupów żywności pochodzenia wodnego. Produkty te są dostarczane przez różne kanały dystrybucyjne. W przemyśle i przetwórstwie ryb i owoców morza zarejestrowano 50 znaków - Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
EN
The household expenditure for fisheries and aquaculture products the EU reached peak in 2016, at EUR 54,8 billion. Spain has the highest household expenditure in the EU, while Portugal has maintained the leadership in terms of per capita spending. It recorded EUR 327, which was three times the EU average. Moreover, among the top countries, it has also recorded the most intense growth rate, with increase of 63% since 2000. Consumer attitudes, identifying where purchases of fish and seafood mainly occur, were also presented. The fisheries and aquaculture industry supplies fish and seafood through different distribution channels. There are 50 EU quality schemes registered as geographical indications (GiS) including Protected Designations of Origin (PDO) and Protected Geographical Indications (PGI) and in seafood sector, the Traditional Specalities Guaranteed (TSG).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

10

Opis fizyczny

s.12,14,16-17,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Morski w Gdyni, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Bykowski Piotr. 2015. „Rybołówstwo 2030 wg prognoz Banku Światowego”. Przemysł Spożywczy 69 (2): 14-16.
  • [2] EUMOFA. 2015. The EU fish market, 2015 edition. UE Bruksela.
  • [3] EUMOFA. 2017. The EU fish market, 2017 edition, UE Bruksela.
  • [4] Eurostat. 2017. Agriculture, forestry and fisheries statistics 2017. Luksemburg.
  • [5] FAO.2017. The State of World Fisheries and Aquaculture 2015. FAO Rome.
  • [6] FAO. 2017. Highlights on FAO statistics. FAO Rome 2017.
  • [7] IERiGŻ-PIB. 2018. Rynek ryb, stan i perspektywy nr 28. Red. K. Hryszko, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dafd7dd4-a735-423a-b9a0-d13c37c6aa7c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.