PL
Przyprawy to najczęściej różne części roślin: nasiona, kwiaty, a nawet korzenie o bardzo delikatnych i nietrwałych związkach zapachowych oraz substancjach barwnych wrażliwych na temperaturę. Należą one do surowców mocno zanieczyszczonych mikrobiologicznie. W celu uniknięcia strat substancji termolabilnych coraz częściej szuka się nowych nietermicznych metod ich wyjaławiania. Jedną z tych metod może okazać się zastosowanie ditlenku węgla w stanie nadkrytycznym (SCCD). W pracy zbadano poziom zanieczyszczenia mikrobiologicznego trzech rodzajów przypraw: suszonych liści tymianku i pietruszki oraz owoców kolendry, przed działaniem i po działaniu SCCD. Określono także wpływ wilgotności badanych przypraw na skuteczność procesu dekontaminacji. Największą redukcję liczby mikroorganizmów podczas 30-minutowego działania SCCD pod ciśnieniem 60 MPa, w temperaturze 35°C uzyskano przy 30% wilgotności próbek.
EN
Spices are usually different parts of plants (seeds, flower or even roots) containing very delicate and labile flavour compounds and thermosensitive pigments. However, they belong to the heavily microbiologically contaminated raw materials. In order to avoid losses of these thermolabile substances more and more research is conducted to develop new nonthermal methods of their decontamination. One of such methods is using supercritical carbon dioxide (SCCD). The level of microbiological contamination of three kind of spices: dried thyme and parsley leaves and coriander fruits, before and after SCCD treatment was examined. The influence of humidity of the spices on the effectiveness of decontamination process was also investigated. The highest reduction of the number of microorganisms was achieved after 30 min of SCCD treatment at the pressure of 60 MPa and temperature 35°C, when the humidity of samples was 30%.