PL
Zakres przeprowadzonej pracy badawczo-doświadczalnej obejmował określenie parametrów termokinetycznych oraz ocenę stabilności oksydatywnej oleju z wiesiołka z wykorzystaniem testu różnicowej kalorymetrii skaningowej. Odporność na utle¬nianie, jako istotny wskaźnik jakościowy olejów, determinuje ich przydatność żywieniową oraz technologiczną. Olej z nasion wiesiołka charakteryzował się -wysokimi temperaturami rozpoczęcia procesu utleniania oraz wysoką stabilnością oksydatywną. Wyznaczona -wartość energii aktywacji dla temperatury onset była -wyższa niż dla temperatury maksymalnej. Stała szybkości reakcji przy uzyskaniu temperatury 100°C (373,15 K) dla oleju z nasion -wiesiołka -wyniosła 6,810-31/min.
EN
The objective of this study was to measure the thermo- kinetic parameters and to assess the oxidative stability of Evening Primrose Oil with the use of differential scanning calorimetry. Oxidation resistance, as an important factor of oils quality, determines their nutritional and technological utility. The Evening Primrose Oil was characterized by high oxidative stability and high starting temperatures of oxidative process. The obtained value of activation energy at the onset temperature was higher that at the maximum temperature. The calculated reaction rate constant at the temperature of 100°C (373,15 K) for Evening Primrose Oil was 6,810-31/min.