PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 33 | 3 |

Tytuł artykułu

The impact of agriculture on the natural environment according to academic youth

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main aim of this study is to assess the level of awareness of the impact of agricultural production on the natural environment in a group of academic youth and to define selected socio-demographic factors determining it. The main source of data used was primary information from the author’s own study. University students from the Małopolskie Voivodship were interviewed (436 persons). Statistical analysis of the researched material comprised summary statistical measurements and non-parametric χ² test. Conducted research demonstrates that the majority of academic youth does not even have elementary knowledge about the negative impact of agriculture on the natural environment. Only 15% of students have a high agricultural awareness level. The factors determining the level of ecological awareness in this group were gender and the place of residence. Men and inhabitants of urban areas had a higher level of knowledge about the degradation of the natural environment as a result of agricultural production.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

33

Numer

3

Opis fizyczny

p.58-64,fig.,ref.

Twórcy

  • University of Agriculture in Krakow, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow, Poland

Bibliografia

  • 1. Birkenholtz R. H. (1993), Pilot Study of Agricultural Literacy. Final Report. https://eric.ed.gov/?id=ED369890. (30.06.2017).
  • 2. Bujanowicz-Harnaś B. (2007), Wybrane problemy ekologiczne na obszarach wiejskich w kontekście rozwoju zrównoważonego. Ochr. Środ. Zas. Nat. 33, p. 162-167.
  • 3. Kagan A. (2009), Oddziaływanie przedsiębiorstw rolniczych na środowisko naturalne. Aspekt metodyczny i praktyczny. Wieś i rolnictwo, nr 3 (144), p. 63-84.
  • 4. Kagan A. (2011), Oddziaływanie rolnictwa na środowisko naturalne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3 (328), p. 99-115.
  • 5. Kukuła K. (2012), Elementy statystyki w zadaniach, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, p. 262.
  • 6. Meischen D. L., Trexler C. J. (2003), Rural elementary students’ understanding of science and agricultural education benchmarks related to meat and livestock. Journal of Agricultural Education, 44(1), p, 43-55. DOI: 10.5032/jae.2003.01043.
  • 7. Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym. Poradnik dla doradców. (2010) Poznań, CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, p. 106.
  • 8. Perepeczko B. (2012), Postawy proekologiczne mieszkańców wsi i ich uwarunkowania. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 95/2012, p. 5-22.
  • 9. Piwowar A. (2014). Drugi agregat agrobiznesu – rolnictwo. In: S. Urban (ed.) Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, p. 33-45.
  • 10. Ruben M., Blanco A. (2010), Environmental awareness and paper recycling. Cellulose Chemistry and Technology, 44(10), p. 431-449.
  • 11. Szkoły wyższe w województwie małopolskim w roku akademickim 2014/2015. (2015). Opracowanie sygnalne – Nr 10, Kraków, Urząd Statystyczne w Krakowie, p. 12.
  • 12. Szreder M. (2004), Metody i techniki sondażowych badań opinii, Warszawa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, p. 254.
  • 13. Wielogórska G., Turska E., Czarnocki S. (2011), Wpływ rolnictwa na środowisko naturalne w opinii właścicieli wybranych gospodarstw środkowowschodniej Polski, Fragm. Agron. 28(2), p. 119-127.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d802d286-0bc6-4d90-b570-e0add630c5e4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.