PL
Współcześni konsumenci, w trosce o stan swojego zdrowia, poszukują produktów prozdrowotnych, zwiększających naturalną odporność organizmu, sprawność fizyczną i umysłową, a spowalniających proces starzenia. Podstawę tych produktów stanowi mleko i siara, a w szczególności wyizolowane z nich białka serwatkowe. Wykazują one wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Wpływają na układ trawienny, odpornościowy, krążeniowy i nerwowy, ograniczając ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Białka te coraz częściej wykorzystywane są do wzbogacania odżywek dla dzieci, sportowców czy rekonwalescentów oraz jako hydrolizaty białkowe lub środki farmaceutyczne.
EN
Nowadays, consumers concerning about their health search the prohealth products, improving the body natural immunity, physical and mental fitness, and slowing down the ageing process. The basis of these products is milk and colostrum, in particular whey proteins isolated from them. They show a multi effects on the human’s body. Whey proteins influence on the digestive, immune, circulatory and nervous systems, reducing the risk of many civilization diseases. These proteins are more often used to enrichment of nutrients for children, sportsman or convalescents, as well as protein hydrolysates or pharmaceutical agents.