PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2015 | 61 | 1 |

Tytuł artykułu

The antimicrobial activity of Prunella vulgaris extracts

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Działanie antybakteryjne wyciągów z Prunella vulgaris

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Prunella vulgaris ( Labiatae family) or self-heal is traditionally used for different ailments such as eye pain and inflammation, headache, dizziness, sore throat and wound healing. Total phenolic and total flavonoid contents of extracts (methanol, ethanol and aqueous) were determined by a spectrophotometer. The antimicrobial activity was evaluated by micro broth dilution assay. The total phenolic content of P. vulgaris extracts were higher in aqueous extract (156.5 mg GAC/g) followed by ethanol extract and methanol extract. The TFC content of P. vulgaris methanol extract (82.8 mg QE/g) was higher than ethanol extract (22.7 mg QE/g) and aqueous extract (16.2 mg QE/g). The antimicrobial activity of methanol or ethanol extracts was higher than aqueous extract from P. vulgaris. The sensitivity of microorganisms to different extracts is related to type of pathogens. There is no positive relation between total phenolic content and its antimicrobial activity. Prunella vulgaris ethanolic extract as a source of phenolic and flavonoid contents can be used as an antimicrobial agent
PL
Prunella vulgaris (Labiatae), jest tradycyjnie używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak ból i zapalenie oka, ból głowy, zawroty głowy, ból gardła i leczenie ran. Całkowitą zawartość fenoli i flawonoidów w wyciągach (metanolowym, etanolowym i wodnym) określono za pomocą spektrofotometru. Działanie antybakteryjne oszacowano metodą micro broth dilution. Całkowita zawartość fenoli była najwyższa w wyciągu wodnym z P. vulgaris (156,5 mg GAC/g), następnie w wyciągu etanolowym i metanolowym. Zawartość TFC w wyciągu metanolowym z P. vulgaris (82,8 mg QE/g) była wyższa niż w wyciągu etanolowym (22,7 mg QE/g) i wodnym (16,2 mg QE/g). Działanie antybakteryjne wyciągu metanolowego lub etanolowego z P. vulgaris było silniejsze niż wyciągu wodnego. Wrażliwość mikroorganizmów na różne wyciągi zależy od typu patogenów. Nie ma pozytywnej zależności między całkowitą zawartością fenoli i działaniem antybakteryjnym. Wyciągi etanolowe z Prunella vulgaris mogą być uważane za źródło fenoli i flawonoidów i stosowane przeciwbakteryjnie.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

61

Numer

1

Opis fizyczny

p.31-38,ref.

Twórcy

autor
  • Microbiology Department, Barij Medicinal Plants Research Center, Kashan, Iran
autor
  • Chemistry Department, Faculty of Sciences, University of Isfahan, Isfahan, Iran
autor
  • Microbiology Department, Barij Medicinal Plants Research Center, Kashan, Iran

Bibliografia

  • 1. Psotova J, Kolar M, Sousek J, Svagera Z, Vicar J, Ulrichova J. Biological activities of Prunella vulgaris extract. Phytother Res 2003; 17(9):1082-1087.
  • 2. Lamaison JL, Petitjean-Freyet C, Carnat A. Medicinal Lamiaceae with antioxidant properties, a potential source of rosmarinic acid. Pharm Acta Helv 1991; 66(7):185-188.
  • 3. Xu HX, Lee SF, White RL, Bla J. Isolation and characterisation of an anti-VSV polysaccharide from Prunella vulgaris. Antiviral Res 1999; 44(1):43-54.
  • 4. Ryu SY, Lee CK, Lee CO, Kim HS, ZeeOP. Antiviral triterpenes from Prunella vulgaris. Arch Pharm Res 1992; 15(3):242-245.
  • 5. Han EH, Choi JH, Hwang YP, Park HJ, Choi CY, Chung YC, Seo JK, Jeong HG. Immuno stimulatory activity of aqueous extract isolated from Prunella vulgaris. Food Chem Toxicol 2009; 47(1):62-69.
  • 6. Fang X, Yu MM, Yuen WH, Zee SY, Chang RC. Immune modulatory effects of Prunella vulgaris L on monocytes/macrophages. Int J Mol Med 2005; 16(6):1109-1116.
  • 7. Baba M, Snoeck R, Pauwels R, De-Clercq E. Sulfated polysaccharides are potent and selective inhibitors of various enveloped viruses, including herpes simplex virus, cytomegalovirus, vesicular stomatitis virus and human immunodeficiency virus. Antimicrob Agents Chemother 1988; 32(11):1742-1745.
  • 8. Zhang Y, But PPH, Ooi VEC, Xu HX, Delaney GD, Lee SHS, Lee SF. Chemical properties, mode of action, and in vivo anti-herpes activities of a lignin–carbohydrate complex from Prunella vulgaris. Antiviral Res 2007; 75(3):242-249.
  • 9. Tabba HD, Chang RS, Smith KM. Isolation, purification, and partial characterization of prunellin, an anti-HIV component from aqueous extracts of Prunella vulgaris. Antiviral Res 1989; 11(5-6): 263-273.
  • 10. Yao XJ, Wainberg MA, Parniak MA. Mechanism of inhibition of HIV-1 infection in vitro by purified extract of Prunella vulgaris. Virology 1992; 187(1):56-62.
  • 11. Osakabe N, Yasuda A, Natsume M, Sanbongi C, Kato Y, Osawa T, Yoshikawa T. Rosmarinic acid a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine sensitizied mice. Free Radic Biol Med 2002; 33(6):798-806.
  • 12. Adamkova H, Vičar J, Palasova J, Ulrichova J, Šimanek W. Macleya cordata and Prunella vulgaris in oral hygiene products- their efficacy in the control of gingivitis. Biomed Papers 2004; 148(1):103-105.
  • 13. Hu SY. Herbal teas and populace health care in tropical China. Am J Chin Med 1997; 25(1):103-34.
  • 14. ISO 14502-1. Determination of substances characteristic of green and black tea. Part 1: Content of total polyphenols in tea. Colorimetric method using Folin-Ciocalteu reagent. 2005.
  • 15. Woisky RG, Salatino A. Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control. J Api Res 1998; 37(2):99-105.
  • 16. Mahboubi M, Haghi G. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. J Ethnopharmacol 2008; 119(2): 325-327.
  • 17. Cheung LM, Cheung PCK, Vincent ECO. Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. Food Chem 2003; 81(2):249-255.
  • 18. Psotova J, Markova H, Fialova C, Anyanwu E, Ulrichova J, Walterova D. Antioxidative properties of phenolic acids against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat and human hepatocytes. Chem. Listy. 1998; 52(1): 8-10.
  • 19. Askun T, Tumen G, Satil F, Ates M. Characterization of the phenolic composition and antimicrobial activities of Turkish medicinal plants. Pharm. Biol. 2009; 47(7):563-571.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d5a641d5-7c65-4eb3-9f0c-f04fe8aa4486
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.