PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 02 |

Tytuł artykułu

Firmy branży spożywczej w rankingu Lista 2000

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Food enterprises on the ranking List 2000

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ponad 10% podmiotów uplasowanych na Liście 2000 Polskich Przedsiębiorstw i Eksporterów stanowili producenci artykułów spożywczych, napojów i wyrobów tytoniowych. Ich udział w przychodach notowanych firm wyniósł7,5% i było 1,1 pkt% większy niż w poprzedniej edycji tej Listy. Wśród notowanych firm spożywczych byli reprezentanci wszystkich branż, często jej liderzy. Sytuacja ekonomiczno-finansowa większości firm spożywczych notowanych na Liście 2000 była dobra, gdyż ich wynik finansowy był dodatni, a stan finansowy bezpieczny, z wyjątkiem 16 przedsiębiorstw. Osiągana rentowność kapitału własnego była wysoka, przekraczała oprocentowanie lokat i obligacji skarbowych jako bezpiecznych źródeł inwestowania. W ok. 2/3 notowanych firm spożywczych przychody ze sprzedaży wzrosły, a spadek obrotów miał charakter powszechny tylko w branży mleczarskiej i cukrowniczej.
EN
The manufacturers of food, beverages and tobacco constituted more than 10% of the entities included on the List of 2000 Polish Enterprises and Exporters. Their share of the income of all listed companies amounted to 7.5% and was 1.1 percentage points higher than in the previous edition of the mentioned List. Among the listed food companies there were the representatives of all sectors (branches), often its leaders. The economic and financial situation of most food companies listed on the List of 2000was good, since their financial result was positive, and the financial status safe, with the exception of 16 companies. The achieved return on equity was high; it exceeded the interest rates on deposits and treasury bonds as safe sources of investment. In approximately 2/3 of the listed food companies the revenue increased, and the decrease in turnover had a universal character only in the dairy and sugar sector

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

02

Opis fizyczny

s.2-7,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Drożdż J. 2016. „Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywcztgo w lalach 2010-2014". Studia i monografie, nr 168. Warszawa: lERiGZ-PIB.
  • [2] „Lista 2000 Polskich Przedsiębiorstw i Eksporterów". Rzeczpospolita, 28 października 2014.
  • [3] „Lista 2000 Polskich Przedsiębiorstw i Eksporterów". Rzeczpospolita, 21 października 2015.
  • [4] „Lista 2000 Polskich Przedsiębiorstw i Eksporterów". Rzeczpospolita, 24 listopada 2016. [51 [5] Mroczek R. (red.). 2016. „Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w Polsce w latach 2010-2015", seria Monografie Programu Wieloletniego 2015-2019, nr 39, IERiG2-PIB, Warszawa.
  • [6] Szczepaniak I, J. Drożdż, M.Tereszczuk. 2016. „Zmiany struktury podmiotowej przemysłu spożywczego w Polsce" Przemysł Spożywczy 70 (6): 8-11.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d34c92c5-439d-4766-9a8b-ffce484f53bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.