PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 69 | 2-4 |

Tytuł artykułu

Porównanie spektrofotometrycznych metod oznaczania zawartości dwutlenku siarki w cukrze białym

Warianty tytułu

EN
Comparison of spectrophotometric methods for determination of the dioxide sulphur in white sugar

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było wytypowanie najodpowiedniejszej dla laboratorium metody oznaczania dwutlenku siarki w cukrze białym. Założono, że metoda ta powinna być użyteczna podczas bieżącej kontroli produkcji, a więc możliwie szybka i prosta w obsłudze. Badania wykonano metodami posiadającymi oficjalny status ICUMSA: kolorymetryczną z rozaniliną i enzymatyczną. Biorąc pod uwagę dużą liczbę analiz wykonywanych podczas kampanii w laboratorium oraz chcąc ułatwić pracę i skrócić czas określania zawartości SO₂ w cukrze, oznaczenia tego związku metodą kolorymetryczną wykonano dwoma sposobami: • z wykorzystaniem spektrofotometru HACH, • z wykorzystaniem spektrofotometru HACH i zastosowaniem analizy probówkowej do przygotowania roztworu cukru do badań. W ramach pracy sprawdzono trwałość odbarwionego roztworu rozaniliny używanego w metodzie kolorymetrycznej. Trwałość tego odczynnika przyczyniłaby się bowiem do skrócenia czasu oznaczenia o każdorazowe wyznaczanie krzywej wzorcowej.
EN
The aim of the study was to predicting method for the determination of sulfur dioxide in white sugar the most suitable for the laboratory was assumed that the proposed method should be useful in the current production control, and therefore possibly fast and easy to use. The study was performed by methods having official status ICUMSA: colorimetric fuchsin-based method and enzymatic method. In view of the large number of analyzes carried out during the campaign in the laboratory, in order to facilitate the work and shorten the time of the determination of SO₂ in sugar, determination of this compound by the colorimetric method was performed in two ways: • using a spectrophotometer HACH, • using a HACH spectrophotometer analysis of the tube and used for the preparation of the test sugar solution. As part of the operation stability of decolorized fuchsin solution used in the colorimetric method. This reagent fact contributes to reduce the time marking each case, setting the standard curve.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

2-4

Opis fizyczny

s.83-93,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Zakład Technologii Cukru, Oddział Cukrownictwa, ul.Inżynierska 4, 05-084 Leszno
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Zakład Technologii Cukru, Oddział Cukrownictwa, ul.Inżynierska 4, 05-084 Leszno

Bibliografia

  • 1. Butwiłowicz A. (1997). Metody analityczne kontroli produkcji w cukrowniach. Warszawa: IPC
  • 2. DandarA., Vasatko J., Rajniakova A. (1974).Wpływ siarkowania soków buraczanych przed progresywną wstępną defekacją na efekt oczyszczania. Gaz. Cukr, 82(10), s. III okł.
  • 3. Gawrych M., Butwiłowicz A. (1969). Oznaczanie śladowych ilości dwutlenku siarki w cukrach białych. Gaz. Cukr., 77(1), 8
  • 4. Mc Ginnis R. A. (1976). Cukrownictwo. Warszawa: WNT
  • 5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22.11.2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. D.U. nr 232; poz. 1525
  • 6. Wagnerowski K. (1974). Ulepszanie procesu ekstrakcji cukru z krajanki przez zakwaszanie wody wysładzającej (cz. I). Gaz. Cukr., 82(9), 238; (cz. II). Gaz. Cukr., 82 (10), 257
  • 7. Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA (2013), Bartens

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d3378cbd-8288-44be-8c0e-081cb24d1595
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.