PL
Aromatyzowane napoje spirytusowe zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów rynku alkoholowego. Powoduje to nieustanne poszukiwania przez producentów tej branży nowych smaków i aromatów oferowanych wyrobów. W celu nadania nowych cech organoleptycznych napojom spirytusowym używane są różne surowce roślinne. Wykorzystywać można cale rośliny bądź jej poszczególne części. Owoce, kłącza, kwiaty, liście i zioła są źródłem olejków eterycznych, bogatych w związki aromatyczne. Do uzyskania półproduktów stosowane są procesy takie, jak: maceracja, perkolacja czy destylacja. Dzięki ekstrakcji związków aromatu napoje alkoholowe uzyskują smak i zapach charakterystyczny dla stosowanego materiału roślinnego. Niemalże nieograniczony wybór wśród surowców pozwala na tworzenie nowych, niepowtarzalnych wyrobów spirytusowych.
EN
Flavored spirits beverages are becoming more and more popular among consumers of the alcohol market. It causes the incessant searching for new flavors and aromas of the products offered by the manufacturers of this industry. In order to give new organoleptic qualities to the spirit drinks, various plant raw materials are used. It is possible to use whole plants or its individual organs. Fruits, rhizomes, flowers, leaves, herbs are a source of essential oils that are rich in aromatic compounds. Various processes are used to obtain unique products, including maceration, percolation and distillation. Diffusion of aroma compounds into spirit solution allows to prepare spirit beverages with the taste and aroma characteristic for the used plant material. The almost unlimited choice among raw materials allows to create unique spirits beverages.